tornádó vihar lakások ingatlan
Gazdaság

Sosem látott zuhanás az Egyesült Államokban, teljes összeomlás az ingatlanpiacon

MTI
Az Egyesült Államokban rekordütemben csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések száma, és több mint ötéves mélypontra esett vissza a kiadott építési engedélyek száma áprilisban, ami erősíti azokat a félelmeket, hogy a koronavírus-járvány következtében a nagy világgazdasági válság óta nem látott mértékben zuhan az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben.

A kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint áprilisban éves szintre vetítve 891 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami márciushoz képest 30,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 29,7 százalékkal kevesebb.

Havi összevetésben még soha nem mértek ilyen erős csökkenést. Elemzők arra számítottak, hogy a márciusi 1 millió 356 ezerről 927 ezerre csökkent a megkezdett lakóingatlan-építések évesített száma áprilisban.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre kivetítve 650 ezer ház építését kezdték el, ami 25,4 százalékkal marad el az előző hónapban mért 871 ezertől. A kiadott építési engedélyek évesített száma 1 millió 74 ezerre - 2015. januári szintre - süllyedt a márciusi 1 millió 356 ezerről, 20,8 százalékkal csökkent. Elemzők gyengébb adatra, kereken 1 millióra számítottak. A családi házakra kiadott építési engedélyek száma 24,3 százalékkal 669 ezerre esett.

A befejezett lakóingatlan-építések évesített száma 1 millió 176 ezer volt, 8,1 százalékkal maradt el a márciusi 1 millió 279 ezres értéktől, a tavaly áprilisi 1 millió 334 ezernél pedig 11,8 százalékkal volt kevesebb.

Ahogy az országban fokozatosan újraindul az élet, vannak jelek, hogy a lakásépítés is valószínűleg túljutott a legrosszabbon. Egy hétfőn közzétett felmérés azt mutatta, hogy májusban emelkedett a bizalom az építőipari vállalkozások körében. Mindazonáltal az ingatlanpiaci helyzet nyomott maradhat egy ideig, mivel márciusban és áprilisban több tízmillió ember vesztette el állását.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 4,8 százalékos évesített ütemben csökkent január-márciusban, ami 2009 első negyedéve óta a legrosszabb érték. Elemzők 40 százalékos visszaesésre számítanak a második negyedévről, ami az 1930-as évek óta a legerősebb csökkenés lenne.

Címlapkép: Getty Images

mnb epulet
Frankfurti tőzsde
cimlap_gáz0602
clock óra
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
mnb epulet