koronavírus étterem terasz
Gazdaság

Itt a koronavírus-járvány védekezési receptje, hosszú és fájdalmas harcra készülhetünk

Portfolio
Kilenc ország kutatói álltak össze egy nagy közös kutatás elvégzéséhez, hogy megvizsgálják és modellezzék, a koronavírus-járvány elleni védekezés és a gazdaságok mozgásban tartása milyen stratégiák mentén kivitelezhető. Az eredmények szerint az egyik leghatékonyabb modell, hogy 50 napos rendkívül szigorúan szabályozott időszakokat követi egy 30 napos lazább időszak, amikor a társadalmak és gazdaságok fellélegezhetnek. Ebben az esetben legalább 18 hónapig tart a járvány.

Az EU-által is támogatott nagyszabású kutatásban kilenc ország kutatói álltak össze, hogy 16 kiválasztott ország (többek között Ausztrália, Mexikó, Belgium, Dél-Afrika, Nigéria) adataival modellezzék a koronavírus-járvány lefolyását aszerint, a kormányzatok milyen védekezési stratégiát választanak, mikor szigorítanak vagy lazítanak a védekezési szabályokon. A lazításokkor a gazdaság és a társadalom lélegezhet fel, cserébe a fertőzések száma is nő, ezt modellezték három stratégia esetén.

Az első stratégia a vírus teljes elengedése (Svéd-modellhez hasonlóan), amikor a kormányzat semmilyen szabályt nem ír elő társadalmi távolságtartásra. Ebben a modellben a fertőzöttek száma gyorsan nő, és a kórházi infrastruktúra gyorsan túlterhelődik, de a járvány gyorsabb lefolyású. Ebben az esetben a vizsgált országokban 7,8 millió haláleset lenne köthető a vírusfertőzéshez, és durván 200 napig tartana a járvány a legtöbb országban.

A második esetben az országok a „húzd meg, ereszd meg” stratégiát követik (mint ahogy azt teszik ma a legtöbb országban különböző irányelvek mentén). A kutatók 50 napos szigorúbb menetrend után 30 napos lazább időszakkal számoltak, amikor a kijárási korlátozásokat feloldják. Az elemzők a társadalmi távolságtartás szabályait, higiéniai szabályokat, a fertőzöttek izolálását, iskolabezárásokat és a nagy rendezvények betiltását vizsgálták a szigorúbb időszakok esetén, de nem totális kijárási tilalommal kalkuláltak. Ebben az esetben a vírus továbbadásának R-mutatója (egy fertőzött hány további embert fertőz meg) 0,8-ra csökkent. Habár a vírus terjedését ez a stratégia lassítja, így is meghaladja az intenzív kezelésre szoruló betegek száma az országok egészségügyi rendszerének maximális kapacitását. Ebben a modellben 3,5 millió haláleset történne a 16 országban és 12 hónapig tartana a járvány a magasabb jövedelmű országokban, míg legalább 18 hónapig az alacsonyabb jövedelmű országokban.

A harmadik, legszigorúbb stratégia szintén a "húzd meg, ereszd meg" elven alapul, e modell esetén 50 napos rendkívül szigorú, nem csak kijárási korlátozással, hanem kijárási tilalommal is járó időszakkal számoltak az általános védekezési szabályokon túl, majd 30 napos enyhébben szabályozott időszakkal. Ebben az esetben 0,5-re csökkenthető a fertőzési R-mutató, és a nemzetek kórházi kapacitása elegendő az intenzív terápiára szoruló páciensek számára.  Ebben az esetben a legtöbb országban legalább 18 hónapig tart a járvány, de lényegesen kevesebb, 130 ezer életet követel a vírus a vizsgált 16 országban.  

A kutatók megjegyzik, minden országnak a saját helyzetét figyelembe véve kell alkalmaznia a stratégiáját, nincs egyetlen jól működő modell. Egy három hónapig tartó folyamatos szigorú stratégiával csökkenthető nullára az új fertőzések száma, míg a lazább (tilalommal nem járó) szabályok betartása 6 hónapon keresztül (enyhítési időszak nélkül) vezet ugyanerre az eredményre.  

Rajiv Chowdhury, a Cambridge Egyetem epidemológusa szerint – aki a kutatás vezetője is egyben - a harmadik modell lehetővé teszi a társadalmak időnkénti, fenntartható fellélegzését a tartalékok hiányában szenvedő régiókban is.

Oscar Franco, a svájci Berni Egyetem igazgatója hozzátette, nincs egyszerű megoldás a járvány kezelésére, a szegényebb országokban különösen nehéz kérdés lesz a gazdasági összeomlás elkerülése úgy, hogy az emberek életét is megvédjék közben.

Az IMF például az 1930-as évek óta nem látott gazdasági visszaesésre számít, idén 3 százalékkal eshet vissza a globális GDP.

A járvány elleni védekezési modellekről korábban itt írtunk részletesen: 

(CNBC)

A címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd. 

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
maszk koronavírus medence