európai bizottság_getty_stock
Gazdaság

Problémákat talált az Európai Bizottság Magyarországon a koronavírus-válság közepette

Portfolio
MTI
Az Európai Bizottság az Európai szemeszter keretében megvizsgálta Magyarország helyzetét, és több aggályos pontot is talált. Javaslataiban felszólítja a kormányt többek között az egészségügyi infrastruktúra és a rendszer általános állapotának javítására, a közbeszerzéseknél a verseny fokozására, az agresszív adótervezés elkerülésére, de javasolják a munkanélküli segély időtartamának meghosszabbítását is. Szóba kerültek a különleges jogrenddel kapcsolatos korábbi kritikák is.

A Bizottság közzétette az Európai szemeszter keretén belül a Magyarországra vonatkozó ajánlásait, miután kiértékelte az ország helyzetét. Az általános értékelésben a testület több aggályos pontot is talált, ezután az alábbi öt ajánlást fogalmazták meg:

  1. Első pontként a Bizottság azt javasolja Magyarországnak, hogy tegyen meg mindent a járvány hatékony kezelésére, a gazdaság életben tartására és a járványt követő helyreállás támogatására. A javaslat szerint ha a gazdasági helyzet lehetővé teszi, az ország folytassa a prudens középtávú fiskális pozíciók elérésére és az adósság fenntarthatóságára törekvő fiskális politikát, és egyben ösztönözze a beruházásokat. A javaslat kitér az egészségügy helyzetére is: a Bizottság szerint a kormánynak foglalkoznia kell az egészségügyben tapasztalt létszámhiánnyal, és a kritikus gyógyászati termékek biztosításával, valamint az infrastruktúra javításával fokoznia kell az egészségügy reakcióképességét, javítani kell továbbá az alapellátásokhoz való hozzáférést is.
  2. Második pontként a munkaerő védelmére a Bizottság a rövidített munkaidő támogatások fokozását, valamint a munkanélküli segély meghosszabbítását javasolja. Javítani kell a szociális ellátórendszer minőségén is, valamint biztosítani az alapvető szolgáltatásokhoz és a minőségi oktatáshoz való hozzáférést.
  3. Likviditást kell biztosítani a kis- és közepes vállalatok számára. A beruházásokat növelni kell állami és magánszféra szintjén is a gazdasági helyreállás érdekében. A beruházások során fókuszálni kell a zöld és a digitális szempontokra is, főleg az hatékony és tiszta energiaelőállításra és felhasználásra, fenntartható közlekedésre, víz- és hulladékgazdálkodásra, kutatás-fejlesztésre, és az iskolák számára a digitális infrastruktúra fejlesztésére.
  4. Biztosítani kell továbbá, hogy a különleges rendelkezések az európai normákkal összhangban arányosak és időben korlátozottak legyenek, és ne veszélyeztessék az üzleti környezetet és a szabályozási környezet stabilitását. A Bizottság javasolja továbbá a szociális partnerek és az érintettek bevonását a döntéshozatali folyamatba, a közbeszerzés területén pedig javítani kell a versenyt
  5. Az adórendszert ellenállóvá kell tenni az agresszív adótervezés ellen – a tagállamoknak összehangoltan kell fellépni a vállalatok agresszív adótervezése ellen. A javaslat megjegyzi, hogy Magyarország már hozott korábban intézkedéseket az agresszív adózás ellen, de még mindig fennáll a lehetősége a jövedelmek offshore-országokba történő kimenekítésének. Megjegyzik azt is, hogy Magyarországon viszonylag magas a tőke ki-és beáramlás bizonyos speciális célú vállalatokon keresztül, ami arra utal, hogy az agresszív adótervezési gyakorlatot folytató vállalatok aktívak az országban.

A jelentés szerint Magyarország korlátozott haladást ért el a 2019-es országspecifikus ajánlások bizonyos területeinek végrehajtásában. Ezek között szerepel, hogy történtek lépések az adórendszer összetettségének csökkentése érdekében, az európai jogszabályok végrehajtásán kívül egyelőre azonban nem tapasztalható jelentős előrelépés az agresszív adótervezés kockázatának mérséklése terén.

Nincs haladás azonban a korrupcióellenes keret megerősítésében, ami többek között a bűnüldöző munka fokozását és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítását foglalhatná magában. Nincs előrelépés a bírói függetlenséggel kapcsolatban fennálló aggályok eloszlatása terén.

Megemlítették továbbá, hogy az elmúlt években jelentősen javult az általános szegénységi helyzet, de maradtak kihívások ezen a területen.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
virág barnabás mnb