szöul dél-korea
Gazdaság

Újranyitnak az iskolák Dél-Koreában, közben egyre több a fertőzött

MTI
Dél-Koreában elkezdődött szerdán az iskolák lépcsőzetes kinyitása, éppen akkor, amikor kilenc nap után ismét viszonylag sok, 32 új koronavírus-fertőzöttet találtak. Az ország elkezdte exportálni a járvány miatt házi karanténra kötelezettek nyomon követésére kifejlesztett karpereceket.

 Az új fertőzöttek száma az utóbbi kilenc napban már végig napi 30 alatt volt az országban, emiatt tartják aggasztónak a szakemberek, hogy szerdára megnőtt ez az adat. A hatóságok május elején már elkezdtek enyhíteni a távolságtartási szabályokon, de több szöuli éjszakai klubban és egy kórházban ismét gócpontok alakultak ki. Szerdán reggel 11 110 volt az igazolt fertőzöttek száma, továbbra is 263 a halálos áldozatoké, és 10 066 a gyógyultaké, 128-cal több, mint az előző nap. Az egészségügyi vezetés arra számít, hogy legalább egy ideig ismét viszonylag nagy lesz az új fertőzöttek napi száma, mert egyelőre nem tudják, hogy hogyan alakultak ki az új gócpontok. A több mint 50 milliós országban 776 433 koronavírustesztet végeztek el január 3. óta.

Az oktatási intézményekbe először több százezer végzős középiskolás térhetett vissza. Számukra a legsürgetőbb a személyes jelenlét, mert készülniük kell a novemberi felsőoktatási felvételi vizsgákra. Az iskolába csak úgy léphetnek be, hogy ellenőrzik a testhőmérsékletüket, fertőtleníteniük kell a kezüket, és maszkot kell viselniük. Ugyanez vonatkozik a tanárokra. A padokat távolabb helyezték el egymástól, vagy átlátszó műanyag táblákkal választották el. Az alsóbb osztályok tanulói a következő hetekben kezdhetnek el iskolába járni. A fertőzésszám megugrása miatt két város 75 középiskolájából az éppen beérkezett diákokat rögtön haza is küldték szerdán.

Ez a félév március elején kezdődött volna el, de a kezdést többször elhalasztották, majd távoktatási formában kezdődött el az ország 5,4 millió diákja számára.

Dél-Korea szintén szerdán elkezdte exportálni a járvány miatt házi karanténra kötelezettek nyomon követésére kifejlesztett karpereceket. Az országban április vége óta alkalmazzák ezeket, de csak azon fertőzöttek esetében, akik a törvényt megszegve elhagyták otthonukat. Eddig 50 embernek kellett viselnie. Aki erre nem hajlandó, annak egy állami intézménybe kell bevonulnia a vesztegzár idejére.

Szöul először Szaúd-Arábiával kötött szerződést 980 millió von (240 millió forint) értékben 100 ezer ilyen karperec szállításáról. Ennek a mennyiségnek a felét már útnak indították az egészségügyi minisztérium közlése szerint.

Címlapkép: Getty Images

járvány koronavírus brazília
Frankfurti tőzsde
virág barnabás mnb
trend és varos
mol campus látványterv
olaj, wti
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
járvány koronavírus brazília