Zwack
Gazdaság

OTP: tartani kell a Zwack részvényeit

Portfolio
Friss elemzést adott ki az OTP a Zwackról a társaság héten közzétett negyedéves jelentésére reagálva. Az elemző ajánlása változatlanul tartás, a célárat viszont csökkentette, 15214 forintra, ami a jelenlegi árfolyamnál 10 százalékkal alacsonyabb.

A jelenlegi koronavírus-járvány alapvetően megváltoztatta a gazdasági környezetet és korlátot szabott a növekedési kilátásoknak egy időre. Bár a január-márciusi időszakban erőteljes bevételnövekedést tudott felmutatni a Zwack, ez egyrészt a bázishatással, másrészt a koronavírushoz kapcsolódó egyszeri hatásokkal magyarázható - áll az OTP elemzésében.

A megemelkedett adó (népegészségügyi termékadó kiterjesztése) az egész 2019-es év értékesítéseire rányomta bélyegét, a növekedési kilátásokat pedig jelentősen megváltoztatja az, hogy a koronavírus súlyos csapást mért több iparágra.

Bár a Zwack alapvetően egy nem ciklikus iparágban tevékenykedik, a bevételeinek fele a vendéglátóipari egységektől jön, amit a kijárási korlátozások és a társadalmi távolságtartás erősen érintett.

A korlátozásokat felfüggesztették, rövid-és középtávon azonban jelentős továbbra is a bizonytalanság – véli az OTP elemzője. A fogyasztók vásárlóereje gyengül és a tömegrendezvények sem engedélyezettek augusztus 15-ig, ami szintén negatívan hat a cégre.

A jelenlegi helyzetben a befektetők figyelme az eredménykimutatások felől a vállalati mérlegek felé fordul. A Zwack likviditási helyzete évek óta stabil, a magyar gazdaság többi alszektorához viszonyítva a likviditása erős, a tőkeáttétel pedig viszonylag alacsony szinten van. A Zwack eladósodottsága évek óta alacsony szinten áll, a közelmúltban véghezvitt hitelfelvétel után a hitelállomány a mérlegfőösszeg 10 százalékára emelkedett, a 2019 végi, gyakorlatilag 0-s szintről. A második részlettel együtt a folyó pénzügyi évben 18-20 százalék közé emelkedhet a mutató. A jelentős készpénzállománynak köszönhetően a nettó hitelállomány/EBITDA mutató régóta negatív a cégnél és ezen a hitelfelvétel sem változtat radikálisan – áll az OTP elemzésében.

Az elemző hozzáteszi, hogy a jelenlegi környezetben meglehetősen nehéz várakozásokat megfogalmazni a következő 12 hónapra, de fenntartja a konzervatív prognózisokat. A folyó pénzügyi évben a bevétel 10,5 milliárd forintra csökkenhet, míg a működési eredmény 1,4 milliárd forintra eshet. Az EPS 551 forint lehet részvényenként. Az elemző hozzáteszi, hogy a jelenlegi előrejelzésben jelentősek mind a felfelé, mind a lefelé mutató kockázatok a nagy bizonytalanság miatt, hogy milyen lesz a felépülés és hogy lesz-e második hulláma a járványnak.

Mindezek fényében a korábbi 15685 forintról 15214 forintra csökkentette a Zwack részvényeire vonatkozó 12 havi célárát az elemző, ami a jelenlegi árfolyamnál közel 10 százalékkal alacsonyabb.

Kereskedés ZWACK-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
cimlap_gáz0602
clock óra
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt
ml_200529_029
brazilia koronavirus jarvany fertozes vilag200602
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Matolcsy Gyorgy valsagkezeles tanulsagok200602