Előfizetői tartalom

Több mint 20 százalékos zuhanás jöhet a magyar autóiparban - Egy roncsautó programmal viszont nagyot nyerhet Magyarország

Csütörtökön rendeztük meg a Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) közös online szakmai konferenciájának, a Járműipar 2020-nak az első felvonását, amelynek keretében a koronavírus-válság sújtotta hazai járműipar helyzetével, kihívásaival és jövőjével kapcsolatban nem csak az iparág meghatározó szereplői mondhatták el véleményüket. A legfontosabb témákban sor került közönségszavazásra is, amelynek köszönhetően a résztvevő szakértők is állást foglalhattak.

Az elmúlt években hatalmas nyomás nehezedett az autóiparra: a globális járműeladások csökkenése, a szigorodó emissziós előírások és az új technológiákra történő átállás mellett olyan kihívásokkal is meg kellett küzdenie az iparági szereplőknek, mint a vevői igényék gyors változása, az új belépők által támasztott egyre erősebb verseny. Ebben a pokolian nehéz időszakban jelent meg teljesen váratlanul a koronavírus-járvány, amelynek megfékezése érdekében elképesztően szigorú intézkedéseket hoztak a világ számos országában. Az autók iránt mutatkozó kereslet drámai csökkenése, a beszállítói láncok megszakadása és a termelő üzemek kényszerű bezárása alapjaiban rengette meg a „just in time”, „just in sequence” stratégiákra épülő autóipart.

Ne maradjon le a Járműipar 2020 online konferencia soron következő, június 4-ei alkalmáról:

Bár a kezdeti sokk után az üzemek újranyitása megtörtént és a termelés felfuttatása már javában zajlik a magyar autóiparban is, jelentősebb visszaesés várható a szektorban. A Járműipar 2020 online konferencia résztvevőinek több mint fele számít arra, hogy  

a magyar autóipari vállalatok termelés idén átlagosan több mint 20 százalékkal fog zuhanni a koronavírus-járvány miatt 2019-hez képest.

A cikk legfontosabb üzenetei:

  • Sokak szerint több, mint 20 százalékkal zuhanhat a magyar autóipar termelése
  • Drasztikus mértékű elbocsátásokra nem kell viszont számítani
  • Nagy szükség van az állami támogatásokra, egy roncsautó program bevezetésére
  • A magyar autóipar akár nyertese is lehet a koronavírus-válságnak, javulhat a versenyképessége

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés