észak-korea phenjan pyongyang kndk
Gazdaság

Önkéntes pénzbeszolgáltatást vár el a koreai gazdagoktól Kim Dzsong Un

Portfolio
Kim Dzsong Un nagyobb pénzek bevonását tervezi az elitbe tartozó észak-koreaiaktól, hogy így próbálja meg enyhíteni az országra a koronavírus és a gazdasági szankciók miatt leselkedő kockázatokat – írja a Financial Times.

Észak-Korea 1997 óta nem látott gazdasági visszaeséssel néz szembe, szakértők szerint a 36 éves vezető ennek hatására az eddigieknél is jobban centralizálhatja a gazdaság feletti hatalmat, és visszavetheti a kapitalizmus felé való lassú elmozdulást.

Egyes szakértők szerint ritka kötvénykibocsátást tervez Phenjan, ennek 60%-át gazdag észak-koreaiakkal vetetnék meg, ami szintén a gazdaság súlyos helyzetére utal.

2003 óta ez az első kötvénykibocsátás az országban, szakértők szerint a tervezett kötvénykibocsátás egy év alatt való lezavarása nagy dolog, és azt mutatja, hogy a gazdaság komoly válságban van a szankciók és a vírus miatt, még akkor is, ha Észak-Korea továbbra is azt állítja, náluk egyetlen koronavírusos fertőzött sincs.

Észak-Koreában, ha egy ember jelentős vagyont halmoz fel, attól nagy összegű, önkéntes befizetést várnak el az állam felé – mondják politikai szakértők. Szerintük arra sincs garancia, hogy a kötvényeket az állam bármikor is visszafizeti a vevők felé, nem beszélve arról, hogy a kötvénykibocsátásból befolyó összeget sem valószínű, hogy Phenjan valós problémákra költi majd.

A Fitch szerint idén 6%-os GDP-visszaesés vár Észak-Koreára, a legrosszabb a 23 évvel ezelőtti 6,5%-os visszaesés óta.

Egyes szakértők szerint a kötvénykibocsátással szeretne nagyobb kontrollt szerezni a gazdasági fejlődés felett Phenjan, a cégek profitját pedig ezzel inkább az állam zsebe felé terelnék, és nem a gazdagok felé.

Gazdasági problémák ide vagy oda, az ország egyre többet fordít katonai kiadásokra. Egyes becslések szerint Kim Dzsong Un alatt az ország 600 millió dollárt költhetett nukleáris fegyverekre tavaly, szakértők szerint a kormány az ehhez szükséges pénzt hackelésssel és pénzmosással teremti elő.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus