Koronavírus
Gazdaság

Mióta van jelen a koronavírus Magyarországon? Fontos bejelentést tett az operatív törzs

Portfolio
Ma 11 órakor tartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs, az eseményről a Portfolio élőben tudósított. A tájékoztatón kiderült: a január-februárban influenzára tesztelt betegek mintáiból több mint ezer mintán a koronavírus-tesztet is el tudták végezni, ezek nem mutatták a koronavírus nyomait, az első ilyen pozitív teszt csak március 12-éről származik. Elhangzott: a budapesti szennyvízből már kimutatták a koronavírust.

Nincs semmi gond a strandokkal

A fürdőhelyek újranyitásáról egyelőre nem kapott negatív jelzést az operatív törzs, úgy tűnik tehát, hogy a magyar állampolgárok jogkövetők - mondta Müller Cecília.

Külföldi utazások: országonként más-más szabályok várhatók továbbra is

Az a cél, hogy a lehető legtöbb országra kiterjessze Magyarország az utazási könnyítéseket, ezekben a kétoldalú megállapodások és az EU-ban bevezetett szabályok lesznek továbbra is a mérvadók. Vannak országok, amelyek sokkal jobban fertőzöttek Magyarországnál, ezek esetében indokolt a szigor fenntartása - ismertette Lakatos Tibor.

Budapesten a szennyvízből is kimutatták a vírust

Az ivóvízben nem terjed a vírus, hiszen ez egy burkos, sérülékeny vírus, amit ha klór ér, pillanatok alatt elpusztul. A szennyvízből történő kimutatásnak azonban van jelentősége: ha a szennyvízből kimutatják, akkor abból lehet arra következtetni, hogy ott emberek ürítik a vírust. Megkezdődött Budapesten ennek vizsgálata, a fővárosban már a szennyvízből is sikerült kimutatni a kórokozót. A vidéki városokban most fogják megvizsgálni ezt.

Elégedett a rendőrség

Az emberek általában tisztában vannak a betartandó szabályokkal, az üzletek, éttermek, közösségi életterek üzemeltetői maguk is figyelik, hogy betartsák a szabályokat.

Tényleg március elején érkezhetett meg a koronavírus Magyarországra

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában több mint ezer influenzaminta maradt januártól kezdve, utólag ezeket új koronavírusra is tesztelték. Ezek között mindösszesen egyetlenegy, március 12-én beérkezett minta volt az új koronavírusra pozitív. A vizsgálat alapján valóban március elején érkezett a koronavírus Magyarországra, hiszen a január-februári minták nem tartalmaztak ilyet. Valóban március 4-e körül lehetett az az időpont, amikor a koronavírus Magyarországra érkezett - mondta Müller Cecília.

Időbeni lefutás

Müller Cecília az alábbi adatokat ismertette, a 15-16. heti tetőzés óta a járvány lecsengéséről beszélhetünk:

fertőzöttek
elhunytak

A fertőzöttek megoszlása

Folyamatosan elemzik a külföldi és belföldi tapasztalatokat, hogy akár egy következő hullámra, akár ha velünk marad a vírus, akkor erre felkészüljünk. Magyaroszágon az összes fertőzödött 58%-a nő, 42%-a férfi. Ez az arány a magyarországi korfát követi: az idős emberek között hasonló a nemek közötti arány. A korok szerinti megoszlást az alábbi kivetített ábra mutatja: 65 és 79 év közötti a fertőzöttek negyede, miközben a gyermekek között alig fordul elő a fertőzés. Budapesten a legmagasabb, Békés megyében a legalacsonyabb a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma.

13rw

Lecsengőben a járvány

Járványgörbénk egyértelműen (10. napja) lefelé mutat, a járvány lecsengő szakaszában van - mondta Müller Cecília.

4%-nak nem volt ismert alapbetegsége

3921 fő fertőzödött meg Magyarországon a járvány kezdete óta, az elmúlt 24 órában 29 főt detektáltunk - mondta Müller Cecília. 5 fővel 532-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzött megholtak száma. 4% körül mozog azon elhunytak aránya, akik nem szenvedtek semmilyen ismert alapbetegségben. 2160 fő gyógyult meg mára, így az aktív fertőzöttek száma 1229 fő. 41%-uk budapesti, 59%-uk vidéki, Pest megyét is beleértve. Kórházban 427 fő van, 24-en lélegeztetőgépek.

Tartsuk be a még fel nem oldott szabályokat!

Nagyon fontos az önkéntes jogkövetés, a rendőrség tapasztalatai egyébként pozitívak. Kérik, hogy továbbra is tartsuk be a még fel nem oldott szabályokat.

Kevés esetben intézkedett a rendőrség

A védekezés újabb fázisában vagyunk napok óta, ez új rendőri feladatokat is jelent - mondta Lakatos Tibor ezredes. Azokon a határátkelőhelyeken, ahol szükséges ellenőrizni a belépést és a hatósági karanténnal kapcsolatos magatartást, ezt megteszik. Az elmúlt hétvégén minimális számban kellett csak a rendőrségnek intézkedéseket végrehajtania. A legtöbb intézkedést a hatósági házi karantén ellenőrzésével hajtják végre, az elektronikus elleőrző rendszerre 1979 személy regisztrált, jelenleg 952 aktív használója van. 431 esetben kellett a rendőrségnek személyesen ellenőrizni a hatósági karantén betartását, az elmúlt 24 órában 53 személy szegte meg a szabályokat.

Koronavírus: megint hirtelen gyorsult a magyar fertőzés terjedése

A hosszú hétvégére szokatlanul alacsonyra süllyedt napi új fertőzési esetszám után ma reggel másfél hete a legmagasabb számot közölte a hivatalos kormányzati oldal: 29 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A részletes adatokból az is látszik, hogy a 29 új fertőzöttből Budapesten találtak 18-at, Pest megyében pedig 9-et, további kettőt pedig Komárom-Esztergom megyében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: érkeznek az új információk

A kedd reggeli adatok egyelőre nem jelentek meg a koronavirus.gov.hu oldalon. A hétfői adatok alapján

  • az előző 24 órában 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma,
  • egy idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel 527 főre emelkedett az elhunytak száma,
  • 2156-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1209 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.

A hivatalos kormányzati portál emlékeztetett: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Már Budapesten is megnyithattak az éttermek  és a vendéglátóhelyek belső terei, és már látogathatók a szabadtéri kulturális és sport rendezvények. 

Címlapkép: Getty Images

Már alig félnek a magyarok a koronavírustól és gyanakvók a járványügyi statisztikákkal szemben

Míg márciusban az emberek 76 százaléka vette biztosra, hogy intenzív járvánnyal kell majd szembenéznie Magyarországnak, májusban már csak a negyedük gondolta ezt és a folyamatos szakértői figyelmeztetések ellenére az embereknek csak 58 százaléka tippeli azt, hogy Magyarországot eléri a járvány második hulláma - ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megrendelésére készített.

Tovább a cikkhez
kína200610
qr-kód bankkártya fizetés
fiatalkori munkanelkuliseg magyarorszag meglepo jarasok200713
newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
kína200610