szlovenia iskola ujranyitas koronavirus karanten200602
Gazdaság

Rosszul sült el az általános iskola újranyitása a szomszédunkban: egy egész osztály karanténba került

MTI
Szlovéniában két hétre házi karanténba kell vonulnia egy egész alsó tagozatos osztálynak, Horvátország csak akkor hirdeti a járvány végét, ha 14 egymást követő napon nem regisztrálnak új koronavírus-fertőzöttet - derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján.

A karantént azt követően rendelték el Maribor egyik általános iskolájának harmadik osztályos tanulói és tanítójuk számára, miután kiderült, hogy

az egyik kisfiú koronavírussal fertőződött meg. A gyereknek nem voltak tünetei, de édesanyjánál diagnosztizálták a Covid-19 betegséget, ezért később az egész családot letesztelték.

Lidija Todorovic, az iskola igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: az eset miatt nem zárják be az intézményt, szigorú óvintézkedések mellett folytatódik az oktatás az iskolában. Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban már egy hónapja nem jegyeztek új fertőzöttet.

Az országban május 18-án indult meg az oktatás az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára, május 25-től pedig a kilencedikesek is visszatérhettek az iskolapadokba. A legújabb rendelet szerint hétfőtől a negyedikesek és ötödikesek, szerdától pedig már hatodikos, hetedikes és nyolcadikosok is járhatnak iskolába.

A szlovén kormány március 12-én hirdetett járványhelyzetet. Május közepén - elsőként az Európai Unióban - hivatalosan is kihirdette a járvány végét, vasárnaptól pedig "adminisztratív értelemben" is véget ért a koronavírus-járvány. Ez annyit jelent, hogy hatályon kívül kerültek azok a rendelkezések, amelyeket a járvány megfékezésére hozott a kabinet. Továbbra is ajánlott azonban betartani a közösségi távolságtartás szabályait, ott ahol az lehetséges. Ahol nem, ott maszkot kell viselni. Nyilvános rendezvényeket ugyanakkor csak 200 főig lehet rendezni.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában kettővel, 1475-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma az országban (a fekete vonal mutatja a 7 napos gördülő átlagot az alábbi grafikonon), és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 109 maradt. Ezt megelőzően négy napig nem regisztráltak új fertőzöttet Szlovéniában. A diagnosztizált betegek közül mindössze öten vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet az országban,

így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2246, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 103 maradt. Az országban harmadik napja nincs új fertőzött. Az első fertőzés három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2088 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 17-en vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 55.

Bár Zágráb hivatalosan még nem hirdette ki a járvány végét, április végétől és május elejétől - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd múlt csütörtökön teljesen megnyitotta határait több uniós ország, köztük Magyarország előtt is.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a járványügyi helyzet jobb mint kielégítő az országban. Ugyanakkor hivatalosan csak akkor hirdetik ki a járvány végét, ha 14 egymást követő napon nem regisztrálnak új koronavírus-fertőzöttet az országban.

Címlapkép forrása: Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
hadsereg harckocsi honvédség leopard