bét
Gazdaság

Itt a friss brókersorrend: őrzi vezető helyét a Wood

Portfolio
Lenyugodtak a kedélyek a világ tőzsdéin májusra, ez látszódik a forgalmi számokon is, a budapesti tőzsde forgalma „normalizálódott” a március-április felfutás után. A brókercégek közül a Wood megőrizte a vezető helyét, az Erste állt a második helyen, a Concorde pedig a harmadik volt májusban a forgalmi rangsorban.

A megelőző hónapokhoz képest nyugodtabb kereskedést és mérsékelten emelkedő árakat hozott a május a világ tőzsdéin és a magyar részvénypiacon is. Márciusban, a részvénypiaci pánik közepette jelentősen megugrott a forgalom a budapesti tőzsdén, ahhoz képest májusban közel a felére esett vissza a havi forgalom.

A budapesti tőzsde összesített, duplikált forgalma 515,6 milliárd forint volt a lezárt hónapban, ez áprilishoz képest 29 százalékos csökkenés és nagyjából a 2019 májusinak megfelelő érték.

A napi átlagos forgalom 12,9 milliárd forint volt májusban, ami alacsonyabb, mint az egy hónappal ezelőtti (áprilisban 18,2 milliárd forintra rúgott), de meghaladta az egy évvel korábbi 11,8 milliárd forintos forgalmat.

Májusban itthon és a világ tőzsdéin is a megnyugvás jelei mutatkoztak, ahogy a járvány lassulni kezdett a fejlődő országokban és megkezdődhetett a korlátozó intézkedések feloldása és a nyitás. Közben a sorra érkező mentőcsomagok és likviditásnövelő lépések is segítették a befektetők optimizmusát. A fontosabb fejlett piaci részvényindexek 4 és 8 százalék közötti emelkedéseket mutattak, a BUX 2 százalékkal araszolt felfelé.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A nagypapírok közül az OTP teljesített a leggyengébben májusban, 4,7 százalékot veszített értékéből, ezzel az év eleje óta már több mint 40 százalékos mínuszban áll. A budapesti tőzsdén meglehetősen koncentrált volt a kereskedés májusban is, a piaci forgalom több mint 54 százalékát adta az OTP.

A piaci forgalom 19 százalékát adó Mol árfolyama 2 százalékot esett májusban, a harmadik legnagyobb forgalmú papír, a Richter pedig 0,7 százalékot emelkedett. A gyógyszergyártó az egyetlen a blue chipek közül, amely árfolyamemelkedést tudott felmutatni idén. A Magyar Telekom már a budapesti tőzsde forgalmának alig több mint 1 százalékát adta, az árfolyama stagnált az elmúlt hónapban. A távközlési papírt lekörözte a 4iG májusban a forgalom tekintetében, több mint kétszeres forgalmat produkált a Telekomhoz képest.

A befektetési szolgáltatók közül megőrizte vezető helyét a Wood, 130 milliárd forintos forgalommal, ami több mint 25 százalékos piaci részesedést jelent.

A három nagy közül az Erste lett most a második közel 22 százalékos piaci részesedéssel, a Concorde pedig a harmadik helyen állt, 93 milliárd forintos forgalommal.

etterem
koronavirus_strand
horvátország tengerpart shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
etterem