ausztria hatarellenorzes koronavirus hegyeshalom200603
Gazdaság

Itt a nagy hír: minden határellenőrzés megszűnik az osztrák-magyar határon

Portfolio
Az osztrák külügyminiszter röviddel ezelőtti sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy holnaptól, azaz június 4-én csütörtöktől minden határellenőrzést megszüntetnek 7 szomszédos ország irányába, amelyeket a koronavírus-járvány miatt vezettek be, az egyetlen kivétel Olaszország, mert ott még mindig magasak a napi fertőzéses esetszámok - számolt be a Reuters.

A bejelentés szerint a más országokból érkezőknél már nem kell testhőmérsékletet ellenőrizni és nem is kényszerülnek kéthetes karanténba sem. Így tehát a koronavírus-járvány előtti helyzethez tér vissza Ausztria a német, liechtensteini, a svájci, szlovák, szlovén, cseh és magyar határszakaszon. Közben a cseh és szlovák határon is feloldják az ellenőrzéseket, illetve itthonról a horvátországi nyaralás is könnyebbé válik, igaz jelenleg visszafelé még kéthetes karantén vár a magyarokra:

Az osztrák bejelentés röviddel a német külügyminiszter mai bejelentését követte, miszerint a német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését.

Eredetileg egyébként az osztrákok azt tervezték, hogy csak június 15-től nyitják meg határukat a németek, svájciak és liechtensteiniek felé, de most ezt előrehozták és ráadásul ki is bővítették még további négy országgal, mert annyira gyorsan javul megítélésük szerint a koronavírus-helyzet.

Az osztrák-magyar, illetve többi osztrák reláció irányába a határellenőrzések megszüntetése logikus lépés azután, hogy az elmúlt hetekben tartósan alacsony volt a napi új koronavírusos esetek száma Ausztria szomszédos országaiban. Mivel azonban Olaszországból, főleg az északi régiók fertőzöttsége miatt még mindig napi 200-500 közötti új fertőzésről érkeznek a hírek, feléjük a fennmaradó határellenőrzés érthető. Ezt jelzik az alábbi grafikonjaink is, amelyeken a napi adatok ingadozása miatt a 7-napos mozgóátlagot szerepeltetjük. A világszintű összesítőnk ebben a hírfolyamban van:

Címlakép forrása: Matt Cardy/Getty Images

koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés
forint bankjegy húszezer
Frankfurti tőzsde
mnb epulet
koronavirus_gyorgyszer_vakcina
Benzinkút
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés