bolívia la paz getty stock
Gazdaság

Tudósok azt kutatják, miért ellenállóbbak a koronavírussal szemben azok, akik magaslaton élnek

Portfolio
Egy bolíviai kutatócsapat azt vizsgálja, milyen összefüggés van a koronavírussal szembeni ellenálló képesség és a között, hogy valaki alacsonyabban vagy magasabban fekvő területen lakik. Most úgy tűnik, az alacsonyabban fekvő városokban nagyobb pusztítást végez a vírus – írja a Financial Times.

Kutatók vizsgálják, milyen összefüggés lehet a koronavírus és a magasan fekvő területek között, miután egy tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a tengerszint felett élők sokkal ellenállóbbak a vírussal szemben, mint az alacsonyabban fekvő területen élők. Bolíviai kutatók azt szeretnék megérteni, miért van az, hogy a főváros, La Paz, amely 3600 méterrel fekszik a tengerszint felett, lényegesen kevesebb halálesetet jelentett a koronavírus miatt, mint például Santa Cruz és a környező vidéke, amely alacsonyan fekszik.

Egy magyarázat lehet, hogy a magasabb területen élők jobban hozzá vannak szokva a vér alacsonyabb oxigéntartalmához, amit a vírus maga is sok esetben tud okozni (ezt nevezik hipoxiának). Azok tehát, akik magasabban élnek, úgy tűnik, jobban hozzá vannak szokva az alacsonyabb oxigéntartalmú levegőhöz, ezáltal ellenállóbbak lehetnek a vírussal szemben is.

Gustavo Zubieta-Calleja, az ország tüdő- és patológiai intézetének vezetője szerint a tengerszinten élők számára a koronavírus olyan, mintha megmásznák a Mount Everestet néhány nap alatt, oxigén nélkül. Ezért roncsolja annyira a tüdőt. Szerinte az, hogy Bolívia magasan fekvő területein ennyire látványos a kevesebb súlyos megbetegedés, mindenképp fontos tényező és szembemegy a sok országban tapasztalt exponenciális fertőzési rátával.

Zubieta-Calleja szerint a koronavírusos betegeket eritropoetinnel kellene kezelni, amely egy természetben előforduló hormon és az oxigénszállító vörösvérsejtek növekedését segíti. Sok atléta használta korábban ezt a hormont a teljesítmény fokozására, igaz, ma már tiltott szernek minősül.

Vannak, akik szerint nem érdemes korai következtetést levonni abból, hogy a tengerszint felett ki milyen magasságban él. Andrew Luks, a Washingtoni Egyetem orvosprofesszora szerint bár érdekes az összefüggés, semmiképp sem jelenthető ki azt, hogy aki magasabb területen él, az ellenállóbb lenne a vírussal szemben. Kitért arra is, hogy az eritropoetint (EPO) a vérrög kialakulásának magas kockázatához is kötik. Más nagyobb járványok idején, mint amilyen 2009-ben a mexikói nátha volt, kifejezetten negatívabban voltak érintve azok, akik magasabban fekvő területeken éltek.

Mindemellett ott van az is, hogy Bolíviában nehéz megbecsülni a valós esetszámot, mivel nagyon kevés tesztet végeznek. A hivatalos adatok szerint La Pazban 507 regisztrált koronavírusos fertőzöttet találtak és eddig 28-an haltak bele a vírusba. Bolívia más magasan fekvő területein is hasonlóan alacsonyak a számok. Ezzel ellentétben Santa Cruzban 6711 hivatalos eset van és eddig 149 haláleset köthető a vírushoz.

  • Hasonló mintát látni Ecuadorban is, ahol a koronavírus kitörésének centruma Guayaquil volt. A Fővárosban, Quitóban messze kevesebb fertőzöttet találtak, a város 2800 méterrel fekszik a tengerszint felett.
  • Az etióp magasabb területeken is kevesebb az esetszám, az országban eddig 1257 esetről tudnak és 12 halottról. Nepál, amely a világ tíz legnagyobb hegységéből nyolcnak ad otthont, 1811 koronavírusos fertőzöttet tart nyilván és 8 halottat a vírus miatt.

Vannak azért kivételek is. Kolumbia fővárosa, Bogota például 2600 méterrel van a tengerszint felett, és bár az ország lakosságának ötödét adja, a koronavírusos fertőzöttek harmadát itt regisztrálták.

A bolíviai kutatócsoport szerint egy másik magyarázat is lehet arra, hogy a vírus miért nem terjedt el jobban a fővárosban: az ultraibolya fény. A napfény egy természetes fertőtlenítő és az ultraibolya sugarak különösen erősek a magasabban fekvő területeken. A skóciai Ninewells Kórház fotobiológiai és optikai sugárzás részlegének vezetője szerint ez részben igaz, de a az ultraibolya sugarak csupán csíraölő hatással bírnak egy vírussal közvetlenül fertőzött felületen. Zárt ablakokon keresztül például már nem érvényesül az ultraibolya sugarak hatása, a napfény tehát nem egy mágikus gyógyszer a vírusra.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_gyorgyszer_vakcina
Benzinkút
nyugdíjas boldog
Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
roskabotond cimlapkep