nemetorszag gazdasagelenkites angela merkel 200604
Gazdaság

Bejelentette Merkel: sokkal nagyobb élénkítő csomagot fogadtak el Berlinben, mint amiről szó volt

MTI
Korábban 80 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagról volt szó Németországban, de a szerda késő este véget ért koalíciós tárgyalások után végül egy 130 milliárd eurós csomagról állapodtak meg a kormánypártok a koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapítása érdekében.

Angela Merkel kancellár arról számolt be, hogy a koalíciós partnereknek sikerült kompromisszumra jutniuk a vitás kérdésekben, és így megnyílt az út a nagyszabású csomag elfogadása előtt, amely lényegesen nagyobb volumenű a többi euróövezeti országban jóváhagyott hasonló intézkedéseknél.

Merkel szerint "bátor válaszlépésről", "jövőbe tekintő" csomagról van szó, amely élénkíteni fogja a fogyasztást és a beruházásokat, plusz forrásokhoz juttatja az önkormányzatokat, illetve a családok terheit is csökkenti.

A hozzáadottérték-adó (Magyarországon: áfa) mértékét ideiglenesen 16 százalékra szállítják le a jelenlegi 19 százalékról. Jelentősen ösztönözni tervezi a kormány az autóvásárlást, azonban ezen kedvezmények csak az elektromos járművekre vonatkoznak majd. Emellett például egyszeri, gyerekenkénti 300 eurós támogatásban részesülnek a családok.

A mentőcsomag nagysága felülmúlja az általános várakozásokat, korábban 80 milliárd euró összértékű csomagról folytak az egyeztetések a sajtójelentések szerint. Egyes elemzők azonban attól tartanak, hogy a jelentősen eltérő volumenű gazdaságösztönző intézkedések növelhetik az egyenlőtlenségeket az Európai Unión belül, s torzíthatják a belső piacot.

A részletekről két napon keresztül tárgyaltak Berlinben a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselői.

Később a német kormány bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják az Európai Unió és Kína közötti, szeptemberre tervezett csúcstalálkozót. Steffen Seibert szóvivő közölte, hogy Angela Merkel délután telefonon beszélt Hszi Csing-ping kínai elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. A három vezető a tájékoztatás szerint egyetértett abban, hogy az értekezletet el kell napolni a jelenlegi helyzetben, új dátumot azonban még nem tűztek ki. Az év második felében Németország tölti be az EU soros elnökségét.

Címlapkép forrása: Mika Schmidt-Pool/Getty Images

Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
koronavirus nyaralás
koronavírus teszt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
fedusa_shutter