koronavirus
Gazdaság

Koronavírus: újra gyorsan terjed a fertőzés Törökországban

MTI
Törökországban csütörtökön az előző napi 867 után ismét ezerhez közeli értékkel, 988-cal emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint a regisztrált fertőzöttek száma 167 ezer 410-re nőtt. A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, kedden 786-on, szerdán pedig 867-en állt.

A friss adatok szerint az elmúlt napban 21-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 4630-ra emelkedett. A keddi adat 22, a szerdai 24 volt. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassan ereszkedik, bár két hete inkább a stagnálás jeleit mutatja, miután a 23-as értéket már május 20-án is elérte.

Az intenzív ápolásra szoruló betegek száma ugyan tovább mérséklődött, 612-ről 602-re, a gépi lélegeztetésre szorulóké viszont valamelyest nőtt 261-ről 265-re. A gyógyultak száma 926-tal 131 ezer 778-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 78,5 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,2 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-étől lépett át a védekezés második fázisába, amely az "ellenőrzött társadalmi élet" nevet viseli. A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, valamint a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok, továbbá megnyílt a belföldi személyforgalom előtt az összes korábban lezárt tartomány.

Hétfőtől bizonyos feltételekkel újranyithattak egyebek mellett az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények és a strandok is. Bár korlátozott mértékben, de két hónap szünet után június 1-jén újraindult a belföldi légi közlekedés, amelynek igénybe vételéhez - hasonlóan a többi távolsági közlekedési eszközhöz - az egészségügyi minisztérium Hayat Eve Sigar (Megfér otthon az élet) nevű mobilalkalmazásán keresztül kért egészségügyi igazolás szükséges.

A legújabb rendelkezések szerint a 65 évnél idősebbek csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki otthonukból, miközben a 18 éven aluliak immár hetente két alkalommal is sétát tehetnek lakhelyük közelében.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter szerdán azt közölte, hogy a török kormányzat a jelen körülmények között nem számít második járványhullámra. A politikus arra figyelmeztetett, hogy ha a lakosság nem alkalmazza az óvintézkedéseket, köztük a maszkviselést és a másfél méteres távolság betartást, akkor a járvány ismét felerősödhet.

Adil Karaismailoglu török közlekedésügyi miniszter csütörtökön arról írt, hogy az ország június 10-étől fokozatosan tervezi újraindítani nemzetközi légi járatait, amelyek számos távol-keleti, közép-ázsiai és európai országba közlekednek, június 15-étől például Magyarországra is. Emlékeztetett: az érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új koronavírussal. A vizsgált emberek elérhetőségeit és törökországi tartózkodási helyét regisztrálják.

Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszter csütörtökön arról számolt be, hogy az ország az egészségügyi és a biztonsági óvintézkedések betartása mellett újranyitotta az Iránnal és Irakkal közös, február második hete óta zárva tartó szárazföldi határátkelőit a nemzetközi áruszállítás előtt.

Címlapkép: Getty Images

munkanélküliség
koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
munkanélküliség