angela merkel németország
Gazdaság

Megszólaltak az elemzők a gigantikus német mentőcsomagról

MTI
Vezető gazdasági elemzők és a szakszervezetek országos szövetsége (DGB) is üdvözli Németországban a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására összeállított 130 milliárd eurós kormányzati gazdaságösztönző programot, amelyet a koalíciós egyeztető tanács 21 órás ülése után, szerda késő este mutattak be.

A csomag "kiegyensúlyozott, okos, és igen tekintélyes méretű" - nyilatkozott Marcel Fratscher, a berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke. Mint mondta, a csomag "újabb fontos lépés a gazdaság újraindításának támogatásában", de félő, hogy "nem az utolsó konjunktúraprogram lesz", mert nem lehet számolni azzal, hogy a német gazdaság gyorsan kiemelkedik a világjárvány miatti válságból.

A DIW elnöke aláhúzta: helyes, hogy a kormány néhány kivétellel valamennyi gazdasági szereplőt, a fogyasztókat és a vállalkozásokat is támogatja. Ez azonban részben a célzottság rovására meg, hiszen mindazok is részesülnek az előnyökből, akiket nemigen visel meg a válság, és a járvány előtt is jól álltak. A többi között hozzátette, hogy az általános forgalmi adó (áfa) ideiglenes csökkentése a fogyasztás serkentésére tett "bátor lépés", úgy is, hogy nem tudni pontosan, mennyiben jelenik meg a csökkentés a fogyasztói árakban.

A Portfolio elemzése itt olvasható:

A müncheni ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) gazdaságkutató intézet vezetője, Clemens Fuest szerint a program "széles alapozású és többnyire jól átgondolt". A kormány helyesen tette, hogy elvetette az autóvásárlási kedvezmények gondolatát, és nagy meglepetést okozott az áfacsökkentéssel. Ez a csökkentés az új autók értékesítését is élénkíti, az autóiparnak nyújtott egyéb támogatások pedig elősegítik a jövőt szolgáló beruházásokat - mondta az elemző.

A DIW és az ifo vezetője egyaránt hangsúlyozta, hogy a program nagy érdeme az éghajlatváltozás elleni küzdelmet szolgáló technológiák és infrastruktúra fejlesztésének támogatása. A DGB elnöke, Reiner Hoffmann a program szociális elemeit méltatta. Nyilatkozatában kiemelte, hogy a gyermekes családok kiemelt támogatása szakszervezeti követelés volt, és megvalósulása "erőteljes jelzés a válságot megszenvedő családoknak".

A gyermeket nevelő családokat gyermekenkénti 300 eurós juttatással segítik, a támogatást három hónap alatt folyósítják, a családi pótlék rendkívüli és ideiglenes emeléseként. Ugyancsak a családokat szolgálja, hogy a szövetségi kormány további egymilliárd euróval támogatja az önkormányzatokat bölcsődék, óvodák építésében és felújításában.

Az első tervek még arról szóltak, hogy a hagyományos és az elektromos meghajtású autók vásárlását egyaránt támogató kedvezményeket vezetnek be a 2008-2009-es válság idején alkalmazott úgynevezett roncsprémium mintájára. Végül arról döntöttek, hogy bővítik az elektromos meghajtású kocsik vásárlását támogató 2018-as programot - a környezetvédelmi prémium elnevezésű támogatás összegét autónként 3000 euróról 6000-re emelik -, elindítanak egy 2,5 milliárd eurós programot a töltőinfrastruktúra fejlesztésére, a gyártókat és beszállítókat pedig egy 2 milliárd eurós programmal támogatják a jövőbe mutató beruházásaikban.

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság hozzávetőleg 5 milliárd eurós támogatásra számíthat a járvány miatti kiesés pótlására, a helyi közösségi közlekedési vállalatok megsegítésére további 2,5 milliárd eurót fordítanak szövetségi forrásból. A vállalkozásokat és a háztartásokat egyaránt segíti, hogy az úgynevezett megújulóenergia-törvény (EEG) után EEG-hozzájárulásnak nevezett járulék csökkentése révén kevesebbet kell fizetni az elektromos áramért.

A csomag további súlyponti eleme a helyi önkormányzatok támogatása szövetségi és tartományi forrásokból. Így a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megtérítik az iparűzési adóból származó bevétel csökkenéséből fakadó kiesés 50 százalékát, hogy az önkormányzatok megőrizzék működőképességüket és tovább folytathassák beruházásaikat.

A csomag egy sor további elemet is tartalmaz, amelyek részletes kidolgozása még hátra van. Így a többi között tervezik, hogy az eddigi támogatások után további 25 milliárd eurót fordítanak a válságban leginkább sújtott ágazatok támogatására, hogy megelőzzék a tömeges vállalati csődöket, felgyorsítják az újgenerációs (5G) mobil távközlési hálózat kiépítését és az eddiginél jóval több pénzt fordítanak a technológiai újítások leginkább ígéretes irányaként számon tartott mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések ösztönzésére.

Címlapkép forrása: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
hadsereg harckocsi honvédség leopard