eszak-macedonia koronavirus jarvany fertozes kijarasi korlatozas200604
Gazdaság

Rekordszámú új fertőzött lett egy közeli országban abból, hogy nem törődtek az emberek a korlátozásokkal

MTI
Visszaállítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások egy részét Észak-Macedóniában, miután rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában - jelentette be az egészségügyi minisztérium szerdán. Szintén szerdán jelentették be a távolabbi Azerbajdzsánban, hogy visszaállítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat a hétvégékre a fertőzöttek számának hirtelen növekedése miatt.

Megugrott a fertőzések száma Észak-Macedóniában

A tájékoztatás szerint kedd óta 101 új esetet és négy halálos áldozatot jegyeztek fel. A fertőzöttek több mint felét a fővárosból jelentették.

Venko Filipce tárcavezető arról számolt be, hogy szigorú kijárási tilalmat léptetnek életbe csütörtöktől hétfőig Szkopjéban és három további területen. Kórházba és gyógyszertárba például mehetnek majd az emberek, de meglehetősen korlátozott az ilyen kivételek köre.

Rámutatott:

a járványgörbe emelkedése elsősorban annak számlájára írható, hogy sokan nem törődtek a figyelmeztetésekkel, nem viseltek védőmaszkot, nem tartották tiszteletben a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

A mintegy 2,1 milliós országban a diagnosztizált fertőzöttek száma 2492, a megbetegedés 145 emberéletet követelt eddig.

A korlátozások betartásával kapcsolatos lazuló fegyelem lehet a háttere annak a friss szlovén fejleménynek is, amiről a minap írtunk:

Az azeriek is szigorítanak

Azerbajdzsán visszaállítja a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat a hétvégékre a fertőzöttek számának hirtelen növekedése miatt - közölte Ramin Bayramli, a bakui vezetés műveleti stábjának tagja szerdán.

Bayramli, aki egyben a területi egészségügyi szerveket összefogó azerbajdzsáni hatóság vezetője, elmondta: az orvosok azzal a kéréssel fordultak a kormányhoz, hogy korlátozza péntek estétől hétfő reggelig az emberek mozgását az országban. Hozzátette: a döntés, amelynek részleteit csütörtökön teszik közzé, lényegében már megszületett.

Bayramli hangsúlyozta,

a járványügyi helyzet rosszabbodása arra vezethető vissza, hogy az állampolgárok nem tartják be a karanténra vonatkozó előírásokat.

Kiemelte azt is, hogy a hétvégékre vonatkozó korlátozás egy vagy akár két hónapig is érvényben maradhat. A pihenőnapokon zárva lesznek a bevásárlóközpontok, kávézók, illetve éttermek az ügyeletes patikák kivételével. Nem fog üzemelni a városi tömegközlekedés, az emberek pedig csak a legszükségesebb esetben - SMS-üzenetben kapott hatósági engedélyek birtokában - hagyhatják el otthonaikat. Tilos lesz használni a saját járműveket.

Bayramli szerint a korlátozások elsősorban a fővárost, Bakut és a nagyvárosokat érintik. Mindemellett nem zárta ki, hogy a korlátozásokat korábban is feloldhatják a járványgörbe ismételt ellaposodása esetében.

A műveleti stáb adatai szerint az utóbbi 24 órában 325-tel 6260-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma a Kaszpi-tenger partján fekvő tízmillió lakosú országban. A pandémia kitörése óta nem volt ilyen magas az új fertőzöttek napi száma. Az elhunytak száma az utóbbi egy napban 76-tal 3665-re emelkedett.

Azerbajdzsánban május végén június 15-ig meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi veszélyhelyzetet, ezzel párhuzamosan pedig az akkor kedvező közegészségügyi helyzetre tekintettel lazítottak a karantén-előírásokon, így a többi között megnyitották a bevásárlóközpontokat a bennük található szórakoztató központok, mozik és éttermek kivételével.

Címlapkép forrása: Seyyid Emin/Anadolu Agency via Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
strand_koronavirus