ekb_frankfurt_shutter
Gazdaság

Sikeres volt az EKB szuperfegyvere: ma döntenek a meghosszabbításáról

Portfolio
Csütörtök délután dönthet az Európai Központi Bank a 750 milliárd eurós eszközvásárlási program bővítéséről. Az elemzők szerint a bővítés ténye nem kérdés, csak annak mértéke az. Az eszközvásárlási programmal eddig leginkább az olasz, a spanyol és a német jegybankok éltek, és érdekes módon a franciák számítanak a program legnagyobb vesztesének. Ha viszont az összképet nézzük, akkor a program elérte a célját.

Az Európai Központi Bank csütörtöki ülésén dönthet a 750 milliárd eurós eszközvásárlási programjának kiterjesztéséről, hogy így enyhítse a koronavírus gazdasági hatásait. A jegybank csütörtökön közzétett jelentése szerint eddig 235 milliárd euró értékben vásároltak eszközöket a programon keresztül (103 milliárdért áprilisban, 116 milliárdért májusban).

A jelentésből látszik, hogy az EKB főleg államkötvényeket vásárlását ösztönözte – a kormányzati kibocsátású értékpapírokból 186,6 milliárd eurót vásároltak eddig a jegybankok a program keretében.

A Pictet Wealth Management befektetője, Frederik Ducrozet szerint az EKB programjában eddig az alaptőkében képviselt arányokhoz képest messzemenően felülreprezentáltak az olasz kötvényvásárlások, de az arányokhoz képest nyertesnek tekinthető Spanyolország, és meglepő módon Németország is. A legnagyobb vesztes viszont Franciaország. Az EKB alaptőkéjén a tagállami jegybankok az ország lakosságszáma és a gazdaság mérete szerint arányosan osztoznak.

A program sikeresen leszorítótta a német és az olasz kötvényhozamok közti különbséget. Míg az olasz 10 éves kötvény hozama 2,38% volt március közepén, keddre ez 1,52%-ra szorult vissza, a 10 éves német kötvény pedig -0,41%-on állt.

Az EKB ezen felül vásárolt még 35 milliárd értékű papírt a piacon, vállalati kötvényekből 10,6 milliárd euró értékben vásárolt be. Isabel Schnabel, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint azonnal közbe kellett avatkozni, mert márciusban esni kezdett az SXXP index, a kötvényhozamok elváltak egymástól, a pénzpiacok kiszáradtak, aminek hatalmas reálgazdasági kockázatai voltak. Az EKB lépésével sikerült a piacokat megnyugtatni, és megakadályozni az euróövezet fragmentálódását.

Az EKB mai döntéseinek részleteit 14:30-kor jelenti be Christine Lagarde, a jegybank elnöke.

(Marketwatch)

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus