europaiparlament_shutter
Gazdaság

Tényleg brutális gazdasági visszaeséssel számol idén az EKB

Portfolio
Jelentősen rontotta gazdasági előrejelzéseit az Európai Központi Bank (EKB) stábja a koronavírus-járvány hatására. Így az idén 8,7 százalékos visszaeséssel számol a jegybank.

Az első negyedévben 3,8%-kal esett vissza az európai gazdaság teljesítménye, miközben a legtöbb országot még csak minimálisan érintették a korlátozások és lezárások – mondta a csütörtöki kamatdöntés után Christine Lagarde, az EKB elnöke. Hozzátette, hogy az adatok és felmérések további erőteljes visszaesésre utalnak a második negyedévben, bár a legfrissebb indikátorok már arra utalnak, hogy májusban elérhette a mélypontot a gazdaság néhány területe.

Az EKB stábjának friss makrogazdasági előrejelzése alapesetben azzal számol, hogy 2020-ban 8,7%-kal zuhan majd az eurózóna gazdasága, ez 9,5 százalékponttal rosszabb a márciusi becslésnél. Ezt követően 2021-ben 5,2%-os visszapattanás jöhet, majd 2022-ben 3,3%-kal nőhet a valutaövezet GDP-je.

Lagarde kiemelte, hogy a nagy bizonytalanság miatt a közgazdászok két alternatív forgatókönyvet is felvázoltak. Ha kevésbé lesz mély a válság, akkor az idén 5,9%-os visszaesés jöhet, ahonnan jövőre 6,8%-so lehet a visszapattanás és 2022-ben 2,2%-kal nőhet az eurózóna gazdasága. A negatív forgatókönyv viszont azzal számol, hogy idén 12,6%-kal is visszaeshet a GDP, majd onnan 2021-ben is csak 3,3%-os kilábalás jön.

Az EKB az inflációs várakozásait is visszafogta márciushoz képest, Lagarde szerint a következő hónapokban akár még csökkenhet is az áremelkedés üteme, és középtávon az év végéig nyomott marad az infláció. Alapesteben az idén 0,3%-os drágulással számol a stáb, majd jövőre 0,8%-ra emelkedhet ez, de még mindig messze lehet a 2%-os jegybanki céltól.

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus