orbán viktor varga mihály facebook költségvetés
Gazdaság

Varga Mihály optimista: gyorsabb lesz a magyar kilábalás, mint máshol

Portfolio
A járványveszély sikeres kezelése után a gazdasági forgatókönyvek kezelésében is sikeresebbek lehetünk, mint más országok. Adott a lehetőség arra, hogy gyorsabban épüljön vissza a gazdasági növekedés, mint másutt - jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a törlesztési program, az adóintézkedések és a munkahelyvédelmi programok is hatékonynak bizonyultak.

"Nem az a cél, hogy a közszféra kereteiben történjen a munkahelyek visszaépítése, de ez nem zárja ki, hogy azoknál az állami intézményeknél és vállalatoknál, ahol a válság előtt munkaerőhiány volt, megpróbáljuk a megnövekedett munkanélküliséget átvezetni és ezzel csökkenteni" - hangsúlyozta Varga Mihály.

Hozzátette, azzal lehet kalkulálni, hogy a "statisztikai mélypontot áprilisban érjük el, és májusban, majd júniusban a kilábalás, a gazdaság talpra állása egyre inkább érezhető lesz. Ebből kifolyólag azzal tervezünk, hogy a kiesett két hónap és a fokozatos visszaállás miatt három százalékos visszaesés lesz idén".

Az interjú érdekessége, hogy felmerült a 2021-es költségvetés korai elfogadásának elhalasztása. A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben ez teljesen logikus is lett volna, hiszen nagyon nehéz előrejelezni 2021-re, igazából még a 2020-as évet sem lehet prognosztizálni. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

Varga közölte, felmerült a lehetősége, hogy a parlament őszi ülésére halasszák a 2021-es költségvetési törvényjavaslat vitáját, azonban az elmúlt öt évben olyan versenyelőnyt gyűjtöttek össze a magyar gazdaság szereplői számára, amelyet nem érdemes feladni. A kiszámíthatóság és a tervezhetőség sokkal hamarabb jelenik meg minden gazdasági szereplő, a vállalkozások, a háztartások, de a magánszemélyek számára is, mint más országokban.

Arra a kérdésre, hogy mennyiben lesz más a 2021-es büdzsé, mint a korábbiak voltak, azt válaszolta, hogy tartalmi módosítás is történt. A költségvetés szerkezetét átláthatóbbá tették: azoknak a soroknak a száma, amelyek ebben a dokumentumban szerepelnek, megfeleződnek 2021-re.

Kiemelte, ugyanakkor fontosabb a formánál a tartalom: a jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése lesz. Egyik pillére a háromezer milliárd forintos egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap, amely forrást nyújt a fő egészségügyi kiadások biztonságos finanszírozására. A büdzsé másik fő pillére a 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alap, amely a munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez gyűjti össze az anyagi erőforrásokat. Ez az alap fedezetet nyújt a beruházások ösztönzésére, közútfejlesztésre, karbantartásra, az innovációs támogatásokra.

"Igyekeztünk minél nagyobb tartalékkal megtervezni a 2021-es költségvetést a GDP fél százalékát kitevő, 270 milliárd forintos központi tartalék nem nevezhető kevésnek" - húzta alá Varga Mihály. Arról azonban nem beszélt, hogy ez nem számít kiemelkedően magas tartaléknak, ekkora mértékű tartalék még békeévekben is szokott lenni a büdzsében.

A pénzügyminiszter az állami beruházásokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: folytatni fogják. Kiemelkedik két nagy beruházás: a Budapest-Belgrád vasútvonal építése és Paks-2. Továbbá a Magyar Falu-, az Egészséges Budapest-, vagy a megyei jogú városokat támogató Modern Városok Program is folytatódni fog.

Varga Mihály a Figyelőnek beszélt a 750 milliárd eurós mentőcsomagról is. Úgy vélekedett: sok még a bizonytalanság, csak a fő vonalakat ismertette az Európai Bizottság elnöke. "Furcsa logika működik Brüsszelben, mivel úgy tűnik, a szegényebb országok kárára csoportosítják majd át a forrásokat a tehetősebb országok irányába. Francia-olasz-spanyol pénzeső lehet, hogy lesz, de a közép-kelet európai országok megint a sor végére kerülhetnek, pedig eddig is felettébb szerények voltak az uniós lépések" - hangsúlyozta végezetül.

Az egyértelműen látható a jövő évi költségvetésen, hogy a kilábalást erőteljesnek feltételezi, mivel részletes vizsgálódásaink alapján megállapítottuk, hogy jövőre látványos bevételnövekedésre számít szinte minden soron a Pénzügyminisztérium.
A miniszterrel készített interjúban több ponton is ellentmondásokat fedeztünk fel. Elárulta Varga Mihály, hogy felmerült a költségvetés korai elfogadásának felülvizsgálata, de végül az őszre halasztást elvetették, mert az elmúlt évek bebizonyították, hogy ez versenyelőnyt jelent az országnak. Meglátásunk szerint ez az elmúlt évekre igaz volt, de a jelenlegi bizonytalan környezetben nem feltétlenül igaz, hiszen a 2020-as bázisévet sem ismerjük. Mindemellett az előttünk álló hónapokat korábban soha nem látott kockázatok övezik, így fennáll a veszélye annak, hogy az elkövetkező időszakban az élet felülírja a terveket, így a 2021-es várakozásokat is. Ha pedig ez megtörténik, akkor a kormánynak azonnal reagálnia kell, így viszont megszűnik a költségvetés korai elfogadásának horgony szerepe.
Az interjú címe azt üzeni a miniszter szavai alapján, hogy átláthatóbb lesz a költségvetés. Ezzel arra utal a tárcavezető, hogy kevesebb sor van a tervezetben és ezáltal könnyebben értelmezhető a javaslat, de megítélésünk szerint ezzel az újfajta törekvéssel épp az átláthatóság, a transzparencia és az összehasonlíthatóság sérül. Szerintünk nem attól lesz átláthatóbb egy költségvetés, hogy egyre kevesebbet árul el, hanem attól, hogy részletesen és közérthetően mutatja be, mi és miért történik a költségvetésben. A kormány nem bontja ki olyan részletesen a tervezetet, mint korábban és több olyan információ is hiányzik, ami a korábbi gyakorlat alapján még megvolt. Ha már transzparencia: a jövő évi költségvetés érdemeit nagy mértékben csökkenti, hogy a 2020-ra várható kiadási és bevételi sorok teljesülése nem található meg benne, a kormány a jövő évi tervszámokat az idei eredeti (még 2019 nyarán elfogadott) előirányzatokhoz viszonyítja, aminek az üzenetértéke minimális. Sajnálatos, hogy a koronavírus-járvány hatásait nem vezette át eddig tételesen és nyilvánosan a kormány az idei költségvetésben. Mert akkor kiderülne például, hogy a gazdasági visszaesés mit okoz pontosan a főbb bevételi sorokon, valamint az a bizonyos 923 milliárd forintos elvonás a minisztériumoktól hogyan jön össze, amit - mint azóta kiderítettük - fokozatosan épít vissza a kormány az idei büdzsében.
Arról is beszélt a miniszter, hogy a formánál fontosabb a tartalom és a jövő évi büdzsé a gazdaságvédelem költségvetése lesz. Ehhez képest viszont a Gazdaságvédelmi Alapba már korábban is jól bevált intézkedéseket tett a tárca (főleg az egyedi beruházásokra gondolunk itt), a járványvédelmi alap pedig kvázi az Egészségbiztosítási Alappá változik (vagy fordítva), minimális plusz forrásokat allokálva erre a területre. Ezért ebből a szempontból a költségvetés érdemi tartalmi módosításáról nem beszélhetünk (átcímkézésekről, átcsoportosításokról annál inkább). Annál is inkább, hiszen a költségvetés 2,9%-os hiánycélt tűzött ki jövőre, látványosan mindent ennek rendelt alá a kormány.
A miniszter szerint a 270 milliárd forintos tartalék "nem nevezhető kevésnek". Ennek kapcsán megjegyezzük, hogy a 2020-as évet 448 milliárd forintos tartalékkal tervezte meg a kormány, és úgy, hogy eredetileg az idei költségvetés 1%-os hiánnyal számolt. Vagyis méretes explicit és implicit tartalékokat tartalmazott az idei büdzsé. Ehhez képest látványosan kisebb az idei tartalék mértéke, de a korábbi évekkel összevetve is alacsonyabb. Főleg ha hozzátesszük, hogy a 270 milliárd forintból 120 milliárd forint az általános tartalékot szolgálja, amit a kormány előszeretettel költ el a legkülönbözőbb célokra, így ezt nem is sorolhatjuk a szabad tartalékok közé, amelyhez bizonyos kockázatok bekövetkezése esetén hozzányúlhatna a kormány. Az alacsony jövő évi tartalékképzés pedig igencsak kockázatos tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a terveket szokatlanul nagy bizonytalanság övezi.

Szél- és más erőműveket is ellenőrizhet a MEKH
munkanélküliség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Szél- és más erőműveket is ellenőrizhet a MEKH