munkás ipar dolgozó
Gazdaság

Bedöntötte a magyar ipart a koronavírus-válság, ezt hívják totális összeomlásnak!

Portfolio
Elképesztő mértékben, 30,5%-kal zuhant az ipari termelés Magyarországon áprilisban az előző hónaphoz képest. A koronavírus-járvány időszakában akkora zuhanást láthattunk, amekkorára a 2008-2009-es világgazdasági válság legsúlyosabb időszakában sem volt példa.

Áprilisban 36,6%-kal esett vissza az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján. Ilyen nagy visszaesésre nem számítottak az elemzők. A KSH közlése szerint a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül csak a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás – áll a jelentésben. A járműgyártás jelentős visszaesése nem meglepő, hiszen a korlátozó intézkedések időszakában a magyarországi autógyárak termelése átmenetileg leállt.

Az ipar hatalmasat zuhanása azzal függ össze, hogy a koronavírus-járvány miatt erőteljes korlátozó intézkedéseket vezettek be Magyarországon és szerte Európában. Számos gyár termelése átmenetileg leállt a hónapban, de ahol dolgoztak, ott is csak visszafogott volt a termelés. Egyrészt be kellett tartani a különböző távolságtartási és egészségügyi szabályokat, másrészt a belső és a külső kereslet is összeesett, vagyis bőven elég volt alacsonyabb szinten termelni.

A következő hónapokban már az áprilisinál jobb adatok várhatóak. Májusban részlegesen feloldották a korlátozó intézkedéseket, és elkezdték újraindítani a gazdaságokat Európában, azonban a hónapban még biztosan érdemi visszaesést láthatunk majd éves alapon. Habár a visszaesés mértéke áprilisban nagyobb volt, mint a 2008-2009-es világgazdasági válság legsúlyosabb időszakában, azt remélhetjük, hogy az ipar hanyatlása nem tart olyan sokáig, mint akkor. Erre utal a beszerzésimenedzser-index alakulása is, amely májusban már kissé kedvezőbb kilátásokról tanúskodott, mint az előző hónapokban. Vagyis vélhetően mélyebb, de rövidebb válsággal nézhetünk szembe, mint amit 2008-2009-ben láthattunk.

Címlapkép: Getty Images

european parlament felmeres valsagkezeles eu200714
Frankfurti tőzsde
koronavirus nyaralás
horvátország korcula
Üzent a NAV vezére - Náluk van a magyar Airbnb-hálózat teljes listája
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
francia_korona