brexit michel barnier200605
Gazdaság

Brexit: nincs igazi előrelépés a kereskedelmi tárgyalásokon, fontos határidő jár le a hónap végén

Portfolio
MTI
Részben a személyes tárgyalás hiánya, részben pedig a két fél közötti nagy elvárási különbségek miatt ezen a héten se tudtak érdemben előrelépni a főtárgyalók a Brexit utáni kereskedelmi megállapodás ügyében – derül ki a mindkét fél által kiadott közleményekből. Közben egy fontos határidő három hét múlva lejár: addig kérhetné a brit fél a kilépés utáni átmeneti időszak meghosszabbítását, de a jelek szerint ezt egyáltalán nem akarja, miközben az üzleti élet, részben a koronavírus-válság miatti nehézségek nyomán ezt kitartóan szorgalmazza.

Ezt mondja az EU-főtárgyaló

Nem hozott lényeges előrelépést az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások e heti fordulója Michel Barnier (fenti képünkön - a szerk.) pénteki tájékoztatása szerint. Az Európai Bizottság főtárgyalója Brüsszelben úgy vélekedett, hosszú út van még hátra.

"Nagyon távol vagyunk a politikai nyilatkozatban vállalt célok megvalósításától" - mondta a tárgyalások negyedik, júniusi köre után, hozzátéve, hogy a britek

eltávolodni látszanak a kilépési megállapodásban megfogalmazottaktól.

Barnier szerint új lendületre van szükség, nagyobb erőfeszítésre a legnehezebb kérdések megoldásához.

Emlékeztetett arra, hogy október végéig egyezségre kellene jutni ahhoz, hogy lezárható legyen a 2020. január 31-i brit kilépést követő, az év végéig tartó átmeneti időszak, és az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodással hagyja el az unió egységes belső piacát és a vámuniót. Hozzátette azonban, hogy az EU továbbra is nyitott az átmeneti időszak meghosszabbítására.

Ezt a kilépési megállapodás szerint június 30-ig kérheti a brit fél, de múlt héten Boris Johnson kormányfő is leszögezte, hogy semmi esetre sem fogják ezt kérni (sőt magának és a parlamentnek is megtiltotta ezt), miközben a brit üzleti szektor is ezt szorgalmazná a befektetői felmérések pedig 50-50%-os esélyt adnak arra, hogy ezt meghosszabbítják-e, vagy sem.

Ezt pedig a brit főtárgyaló

Korlátozott előrelépést

sikerült csak elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének kialakításáról szóló tárgyalássorozat e héten tartott negyedik fordulóján, de a tárgyalások folytatódnak az összes kérdésről a legnehezebb területeken is - közölte pénteken David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól. A brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A koronavírus-járvány miatt videókapcsolaton tartott, pénteken befejeződött tárgyalási forduló után Frost a Downing Street által kiadott nyilatkozatában közölte: a korlátozott előrelépés ellenére a tárgyalások "kedvező hangnemben" zajlottak és folytatódnak.

Hozzátette ugyanakkor: közel vannak a határai annak, hogy mit lehet elérni a jelenlegi távkapcsolatos formulával, ezért London tárgyal az Európai Bizottsággal arról, hogy miként lehet intenzívebbé tenni és felgyorsítani a munkát.

Mik a főbb ütközőpontok a tárgyalásokon?

A Reuters tudósítása szerint Barnier azt említette a főbb ütközőpontokként, hogy a versenyszabályokban még nagyok az eltérések a két fél akarata között (mennyire akarja elkerülni a brit fél az EU-s szabályoknak alávágó adó-, környezetvédelmi és egyéb versenyt a kilépés után), illetve abban is, hogy az új kereskedelmi viszonyrendszer fenntartásának irányítási (bírósági) kereteit hogyan tartsák meg. Emellett a halászati jogok kérdésében is sok még a vitás pont.

Közben viszont kis előrelépést jelzett Barnier az emberi jogok terén, ami megnyitná majd az utat ahhoz, hogy 2021-től együtt tudjon működni az EU és az Egyesült Királyság a bűnüldözési és bírósági ügyekben, de szavai szerint itt is messze még a megállapodás.

Más a hangnem, és várhatóan folytatják a britek a tárgyalást

David Frost pénteki nyilatkozatának hangvétele sokkal visszafogottabb volt, mint az előző, május 15-én véget ért forduló utáni közleménye. A brit tárgyalódelegáció vezetője akkori nyilatkozata szerint a haladás fő akadálya az, hogy az EU olyan "kiegyensúlyozatlan" javaslatokhoz ragaszkodik, amelyek az uniós jog- vagy szabványrendszerhez kötnék az Egyesült Királyságot, a szabadkereskedelmi megállapodások történetében példátlan módon.

Frost múlt havi beszámolója szerint az EU például olyan halászati megállapodáshoz ragaszkodik, és oly módon kíván hozzáférést a brit területi vizekhez, amely nem egyeztethető össze az Egyesült Királyság tengerekkel körülvett független országként betöltendő jövőbeni státusával. Ezek a kitételek a brit küldöttségvezető pénteki nyilatkozatában nem szerepeltek, feltehetően azért sem, mert a minap arról érkeztek hírek, hogy az EU hajlandó engedni bizonyos szigorú követeléseiből a halászati jogok terén.

Frost a most véget ért forduló hangvételét pozitívnak nevezte, és közölte, hogy London elkötelezett a tárgyalások sikeres befejezése mellett. London már hetekkel ezelőtt közölte: ha júniusig nem látszanak egyértelműen a megállapodás körvonalai, a brit kormánynak arról kell döntenie, hogy érdemes-e egyáltalán folytatni a tárgyalásokat az Európai Unióval.

David Frost pénteki nyilatkozatában mindazonáltal nincs utalás arra, hogy a brit kormány ott akarná hagyni a tárgyalásokat, sőt a brit küldöttségvezető többször is - bár részletek nélkül - az egyeztetések teljes körű folytatódásáról tett említést.

Uniós részről többször is hangoztatták, hogy ilyen rövid idő alatt gyakorlatilag lehetetlen a London által elsődleges célként kitűzött átfogó szabadkereskedelmi megállapodás elérése, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására.

Amint fentebb már utaltunk rá, a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodásban szerepel egy olyan záradék, amely kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi az átmeneti időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre. Az első hosszabbításról június végéig kellene dönteni, ám a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti brit kormány határozottan elveti, sőt külön törvényben megtiltotta saját magának és a brit parlamentnek a hosszabbítás lehetőségét.

Ha nem sikerül szabadkereskedelmi megállapodást elérni, a kétoldalú kereskedelem jövő januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, és ez vámok megjelenésével járna Nagy-Britannia és az EU jelenleg teljesen akadálytalan kétoldalú kereskedelmében.

Így reagáltak a devizapiacok

A devizapiaci szereplők a mai békülékenyebb hangvétel mellett jobban bizakodnak abban, hogy ezt, a kereskedelmi megállapodás nélküli kizuhanást a közös piacból el tudja kerülni a két fél. Erre utal az is, hogy a dollárral szemben csaknem kéthavi csúcsra ugrott a font, igaz az utóbbi napokban jócskán megerősödő euróval szemben csak kicsit tudott erősödni.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

gulyás gergely
munkanélküliség
koronavirus
Disney
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
strand_koronavirus