usakína200521
Gazdaság

Brutális meglepetés Amerikában: 2,5 millió új munkahely, csökkenő munkanélküliség

Portfolio
A várt további emelkedés helyett 13,3%-ra csökkent az amerikai munkanélküliségi ráta májusban, miután a foglalkoztatottság a várt 8 millió fős zuhanás helyett 2,5 millió fővel emelkedett – közölték a tengerentúli hatóságok péntek délután.

Azok után, hogy áprilisban több mint 20 millióval csökkent a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, a szakemberek arra számítottak, hogy májusban további 8 milliós szűkülés lehetett. Ehhez képest a pénteken közölt adat szerint 2,5 millióval nőtt az állásban lévők száma, ami nagyon komoly meglepetés. 

usanfp200605

Az adatokból egyelőre az látszik, hogy 

az amerikai munkaerőpiacon nagyon gyors a visszapattanás a hirtelen sokk után a járvány következtében.

Korábban is voltak arra utaló adatok, hogy a még mindig milliós heti munkanélküli segélykérelmek mellett egyre többen térnek vissza dolgozni, de ennek mértéke még az optimista várakozásokat is felülmúlta. 

A vártnál sokkal jobb adat egyben azt is jelentette, hogy az áprilisi 14,7%-ról 13,3%-ra csökkent Amerikában a munkanélküliségi ráta, miközben az elemzők 20% körüli értéket vártak előzetesen. 

Az elmúlt napokban több kifejezetten pozitív adat jelent meg a tengerentúlról, a gyáripari megrendelések is a vártnál jobban alakultak, vagyis egyelőre úgy tűnik, hogy 

Amerika sokkal hamarabb heverheti ki a válságot, mint a világ többi része.

Az, hogy a várt további 8 millió új munkanélküli helyett 2,5 millió új állás jött létre májusban, óriási meglepetés a piaci szereplők számára is, nem véletlenül szárnyalnak tovább az amerikai határidős részvényindexek. Az adat azért is meglepetés, mert az Oxford Economics kormányzati szigorúságot mérő átfogó indexe szerint az elmúlt hetekben nem történt lazítás az Egyesült Államok átlagában a koronavírus járványbeli kormányzati korlátozó intézkedésekben. Az alábbi átfogó ábra jobb alsó sarkában az amerikai kormányzati szigorúsági index továbbra is 70 pont közelében maradt a 0-tól 100-ig terjedő skálán. Ez azt jelenti, hogy bár egyes tagállamokban igenis volt lazítás, de más tagállamok lépései ezt ellensúlyozták, így a világ több, mint 150 országát egységes módszertannal követő adatbázis szerint nem volt az ország egészének szintjén lazítás. Ez pedig sok vállalkozás üzleti kilátásait továbbra is érdemben rontja, de mégis felvettek 2,5 millió embert nettóban országszerte.

Az ellentmondást feltehetően az segíti megmagyarázni, hogy a különféle kormányzati támogatások és hitelprogramok már elkezdték javítani az üzleti bizalmat és így az áprilisi drasztikus kirúgási hullám után a tőkeerősebb cégek, bízva a jövőben, elkezdték nagyobb ütemben újra felvenni az embereket.

6orszag oxford200605

Címlapkép: Getty Images

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
hadsereg harckocsi honvédség leopard