Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
Gazdaság

Kiszivárgott: Irán titokban növelte dúsítotturán-készleteit

MTI
Irán tovább növelte dúsítotturán-készleteit - állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy jelentésében, amelyet nem a nyilvánosságnak szántak, de amelyből pénteken részletek láttak napvilágot.

Az ENSZ égisze alatt működő szervezet szerint Irán továbbra is megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagállamával és Németországgal 2015-ben megkötött megállapodást - idézett a jelentésből az AP amerikai hírügynökség.

A NAÜ május 20-i állapotot tükröző megállapítása szerint az iszlám köztársaság három hónap alatt alig több mint 1 tonnáról csaknem 1,6 tonnára növelte a birtokában lévő, alacsonyan dúsított urán mennyiségét. A 2015-ös megállapodás szerint - amelyet az Egyesült Államok 2018-ban egyoldalúan felmondott - Iránnak legfeljebb 200 kilogrammos készlete lehetne dúsított uránból.

Emellett a megállapodásban rögzített legfeljebb 3,67 százalékos szint helyett Irán 4,5 százalékos tisztaságúra dúsítja az uránt, és nehézvízből is a megengedettnél nagyobb mennyiséget tárol.

A megállapodásban Irán vállalta, hogy gazdasági ösztönzőkért cserébe korlátozza nukleáris programját. Az egyezség azt volt hivatott megakadályozni, hogy Irán atomfegyvert állítson elő. Teherán váltig tagadja, hogy ez lenne a célja, és jelenleg nem akadályozza a NAÜ megfigyelőit abban, hogy ellenőrizzék az iráni nukleáris létesítményeket.

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus_gyorgyszer_vakcina
Benzinkút
nyugdíjas boldog
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Szepesi Balazs ITM helyettes allamtitkar