spanyolország zászló
Gazdaság

Koronavírus: 177 új beteg Spanyolországban

Portfolio
Spanyolországban 177-tel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A szaktárca összesítése szerint eddig 240 978 esetben igazolták vizsgálatokkal a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzést.

A halálos áldozatok száma 52-vel emelkedett az elmúlt egy héten, és elérte a 27 134-et. Hivatalos napi halálozási adatokat nem közöl a minisztérium.

Spanyolországban péntek éjfélkor ér véget a tíznapos nemzeti gyász, amelyet tiszteletadásként rendelt el a kormány. Délben a közintézmények előtt egyperces néma főhajtással emlékeztek az elhunytakra.

Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentette: jövő hétfőtől az ország lakosságának 52 százaléka, 25 millió ember újabb jelentős könnyítéseket élvezhet, mivel lakhelyén a járványügyi korlátozások enyhítésének utolsó, hármas fázisa lép életbe.

Ebben a szakaszban eltörlik a szabadtéri sportolás és séta korosztály szerinti idősávját, húsz főig engedélyezik a gyülekezést, szabadtéren a 150 fős esküvőt. A korábbinál több vendéget fogadhatnak a vendéglátóhelyek, a mozik, a színházak, a múzeumok. A bevásárlóközpontokban, a szállodákban megnyithatnak a közös használatú terek és helyiségek. A korábbi bejelentéssel ellentétben mégsem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek, viszont működhetnek a kaszinók, a játéktermek.

Spanyolország 17 tartományából 12-nek teljes területén a hármas fázis lesz érvényben, így a helyi autonóm kormányok visszakapják az egészségügyi minisztériumtól a járványügyi hatásköröket, és a továbbiakban maguk dönthetnek arról, hogy mikor és milyen ütemben oldják fel vagy épp szigorítják a fennálló korlátozásokat.

Azok a területek, ahol a legtöbben fertőződtek meg a járvány során, a madridi autonóm közösség, Barcelona és térsége, továbbá Kasztília és León, az eddigi egyesből a kettes fázisba lépnek át a jövő héttől.

María Jesús Montero kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: Spanyolország és Olaszország közös levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy a közösségi határok korlátozásainak feloldása egyeztetett módon történjen "közös, világos, átlátható" járványügyi kritériumok alapján, amelyben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) kellene vezető szerepet játszania.

Spanyolország július elsejétől nyitja meg határait a nemzetközi turizmus előtt, a spanyolok belföldi szabad mozgását korlátozó szükségállapot június 21-én jár le.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
strand_koronavirus