fiatal munkavállaló dolgozó worker címlapi
Gazdaság

Megszólaltak az elemzők a sosem látott magyar ipari összeomlásról

Portfolio
Áprilisban havi alapon 30,5%-kal esett vissza az ipari termelés Magyarországon, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 36,6%-os volt a visszaesés. Ilyen jelentős zuhanásra még a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakában sem volt példa.

"Soha nem látott mértékű, minden várakozást messze alulmúló összeomlást okozott az ipari termelésben a koronavírus miatti korlátozó intézkedések, gyárleállások, a külkereskedelem megszűnése, a kereslet összeomlása és a beszállítói láncok akadozása" – értékelte az adatokat Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Az ipari termelés gyakorlatilag a 2009-es válság szintjére esett vissza, 2015-ös bázison az ipari termelés 27%-kal, 2010-hez képest pedig 10,7%-kal zuhant.

"Májusban már meredeken felpattanhat az ipari termelés, mivel minden hazai autógyárban újraindult a termelés, egyes autógyárakban május közepén már a második műszakot is elindították", prognosztizálja Suppan. Az európai országok többségének fokozatos újranyitása miatt májustól már élénkülhet az kereslet az autók iránt, mivel áprilisban egyes országokban a szigorú kijárási tilalmak és az autószalonok bezárása miatt is 97-98%-kal csökkent az új autó forgalomba helyezések száma.

A kereslet élénkülése azonban fokozatos lehet a megugró munkanélküliség, bércsökkentések és a fogyasztók óvatossága miatt. Ugyanakkor a későbbiek során megjelenhet az elhalasztott kereslet is, így az év hátralevő részében fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat, írja Suppan.

Prognózisa szerint a koronavírus esetleges újabb hulláma ugyanakkor érdemben hátráltatná a kilábalást, azonban az egészségügy magasabb felkészültségi foka, a védőeszközök beszerzése, és egyes ígéretes gyógyszerek várható terápiás alkalmazása miatt már nem számítunk az elmúlt hónapokhoz hasonló szigorú lezárásokra.

Suppan szerint fokozott bizonytalanság mellett idén 6-7% körül csökkenhet az ipari termelés, jövőre bázishatások miatt azonban érdemi, akár 12-13%-os növekedés is várható.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza kiemelte, hogy az áprilisi volt minden idők (legalábbis amióta a jelenlegi formában mérjük az ipari termelést) legnagyobb visszaesése, de olyanra sem volt még soha példa, hogy két egymást követő hónapban is kétszámjegyű havi alapú visszaesést regisztráljanak.

"Annak ellenére, hogy április közepe-vége felé számos termelővállalat újraindította a gyártási folyamatot, a megelőző hetek leállásait ez lényegében képtelen volt ellensúlyozni. Számos vállalat állt át egészségügyi termékek (pl. maszkok) gyártására, de még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy elkerüljük az ipari összeomlást" – fogalmazott Virovácz.

Szerinte a jó hír ugyanakkor az, hogy májusban várhatóan korrekció következik, ahogy egyre több és több gyártóvállalat kezdte újra a termelést. Az év eleji termelési szintek elérésére ugyanakkor nem számíthatunk rövid távon, hiszen sok esetben a korábban három műszakos termelés jelenleg csak egy műszakban zajlik. Ennek oka az ellátási láncok továbbra is fennálló zavara és a keresletkiesés.

Regős Gábor, a Századvég vezető makrogazdasági elemzője szerint a májusi ipari adat az áprilisinál már kedvezőbb lesz, erre utalnak a hangulatindexek is, azonban az egy évvel korábbitól még érdemben elmaradhat - a járműgyártás fokozatos, de nem teljes kapacitással történő újraindítása várhatóan az adatokban is megjelenik majd.

Címlapkép: Getty Images

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus usa