virág barnabás mnb
Gazdaság

Ő lesz a Monetáris Tanács új tagja

Portfolio
Pénteken derült ki, hogy Nagy Máron eddigi MNB-alelnök pozícióját Virág Barnabás jelenlegi ügyvezető igazgató veszi át. Ezzel pedig ő lesz a monetáris politikáról döntő Monetáris Tanács kilencedik tagja is.

A múlt héten mondott le váratlanul Nagy Márton, a jegybank eddigi alelnöke, és a pénteki bejelentés szerint helyét Virág Barnabás veheti át. A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójának parlamenti bizottsági meghallgatása jövő kedden várható.

Virág Barnabás jelenleg az MNB Monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Pályafutását a Pénzügyminisztérium, Gazdaságpolitikai főosztályán kezdte. A jegybankhoz elemzőként 2003-ban csatlakozott, majd később a Közgazdasági elemzések területen az előrejelzési munkákat vezette. Jelenleg ügyvezető igazgatóként a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsának tagja. A hazai szaksajtóban rendszeresen publikál, legfontosabb elemzési és kutatási területei a gazdasági növekedés, versenyképesség, infláció és monetáris politika.

Ezzel Virág Barnabás átveszi Nagy Márton helyét a Monetáris Tanácsban is értelemszerűen, a tanács a kinevezése után így fog kinézni:

  • Elnök: Matolcsy György, további tagok:
  • Patai Mihály
  • Kandrács Csaba
  • Kardkovács Kolos
  • Parragh Bianka
  • Kocziszky György
  • Pleschinger Gyula
  • Báger Gusztáv
  • Virág Barnabás

Nagy Márton múlt hétig a Monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnök volt, aki alá 3 terület tartozott, amelyet ügyvezető igazgatók vezetnek. Ezek egyike jelenleg Virág Barnabás, vagyis a szervezeti ábrában ő most eggyel feljebb lépett (az alábbi ábrán nyíllal mutatjuk ezt).

mnb szervezeti abra virag barnabas
Részlet az MNB szervezeti ábrájából.

Ügyvezető igazgatóként Virág Barnabás fogta össze a monetáris politikai és pénzpiaci elemzéseket, a közgazdasági előrejelzéseket és elemzéseket, valamint a jegybanki eszköztárat, devizatartalékokat és kockázatkezelést alakító igazgatóságot. Ebből kifolyólag hozzá tartoztak az MNB döntéselőkészítő munkájának legfontosabb anyagai, így például a negyedévente megjelenő inflációs jelentés elkészítése, ami a legmeghatározóbb dokumentum a Monetáris Tanács számára, amikor például akár a kamatokról, akár más jegybanki eszközökről dönt. 

Az új tisztségében (amit eddig Nagy Márton vitt) Virág Barnabás felügyelete alá fog tartozni (a monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős terület mellett) a Gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős terület, valamint a Pénzügyi rendszer elemzéséért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatóság.

Aktív részese és vezetője volt a jegybankban folyó, versenyképesség javítását célzó javaslatcsomag összeállításának. Ennek okán volt, amikor részt vett a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
strand_koronavirus