müller cecília operatív törzs
Gazdaság

Operatív törzs: 400 koronavírusos beteg van a kórházakban, 21 lélegeztetőgépen

Portfolio
Továbbra is kedvező a járványügyi helyzet Magyarországon, azonban a járványnak még nincs vége - fejtette ki az operatív törzs pénteki szokásos napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos beszélt a kórházak látogatási tilalmáról, az idősotthonok helyzetéről és a ballagásról is.

Mikor oldják fel a látogatási tilalmat a kórházakban?

A kórházak esetében még türelmet kérünk, ugyanis a kórházban olyan beteg emberek fekszenek, akiket féltünk, akiket meg akarunk óvni, az immunrendszerük gyenge lehet - felelte arra a kérdésre, hogy meddig tartják fent a kórházak esetében a látogatási tilalmat.

Még nincs itt az ideje

- húzta alá.

Horvátországból még nem lehet csak úgy ingázni

Horvátországból beutazókra az általános szabályokra vonatkoznak: egészségügyi szűrés, gyanú esetén kijelölt karantén, ha nem áll fent koronavírus eset, akkor 14 napos házi karantén javasolt - felelte Kiss Róbert egy másik kérdésre. Hozzátette: kérik az érintettek türelmét.

Influenza

Nyilvánvaló, hogy a légúton terjedő fertőző betegségeknél a korlátozó intézkedések egyértelműen akadályozták az influenza terjedését is. Az influenza egy szezonális megbetegedés. Egészen májusig szoktuk vizsgálni az influenza szezont - felelte egy másik kérdésre.

A járványnak nincs vége

A járványnak nincs vége. A járványügyi helyzetnek örülünk, de óvatosak vagyunk és a járványügyi éberségünket folyamatosan fent kell tartanunk - felelte egy újságírói kérdésre Müller Cecília.

14 éves korig mindössze 15 aktív fertőzött van Magyarországon, ezért indokolt a közösségi terek megnyitása számukra.

Ballagások

Természetes igény, hogy a fiatalok szeretnének búcsút venni az intézménytől. Ebben a kedvező járványügyi helyzetben, hogy az osztályok végigjárhassák az iskolájukat a megfelelő szabályok betartásával. De arra kérjük az intézményeket, hogy ezeket úgy szervezzék meg, hogy a diákok minden higiénés szabályt tartsanak be. A szülőknek nem javasolt az intézményen belüli bentlét, az udvaron legyenek részesei ennek az örömnek - fejtette ki az országos tisztifőorvos. A 20 év alattiak fertőzöttsége rendkívül alacsony volt, csupán 85 fő volt pozitív.

Idősotthonok és kórházak

A kijárási korlátozás fennáll, de a látogatásokat lehetővé tettük - mondta Müller Cecília, aki azt is elmondta, hogy a kórházakban a fekvőbeteg ellátás során nem oldják fel még a látogatási tilalmat.

Megyei eloszlás

Az aktív fertőzöttek számát tekintve (1183 fő) a megyei megoszlás a következő:

 • 487 fő Budapesten
 • Pest megye: 144 fő
 • Zala megye: 202 fő
 • Fejér megye: 146 fő
 • Komárom-Esztergom megye: 135 fő
 • Nógrád megye: 22 fő
 • Csongrád-Csanád megy: 13 fő
 • Veszprém megye: 8 fő
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 6 fő
 • Győr-Moson-Sopron megye: 5 fő
 • Hajdú-Bihar: 4 fő
 • Jász-Nagykun-Szolnok megye: 3 fő
 • Vas megye: 3 fő
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 2 fő
 • Heves megyye: 2 fő
 • Somogy megye: 1 fő

Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében nincs jelen pillanatban egyetlen aktív fertőzött sem - árulta el.

A legutóbbi járványügyi adatok

Továbbra is kedvező járványügyi helyzet van Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 16 pozitív esetet regisztráltunk, összesen 3970 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván a járvány megjelenés óta. 3 embert viszont elveszítettünk, összesen 542 főt tartunk nyilván, aki koronavírus pozitív mintát mutatott és a kapcsolt betegségei miatt hunyt el - mondta Müller Cecília. 2245-en gyógyultak már meg - részlete az országos tisztifőorvos.

1183 fő az aktív fertőzöttek száma, 41%-uk budapesti - tette hozzá. 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma, 21-en lélegeztetőgépen - mondta.

Minden 100 ezer főre Magyarországon 40 fő esett, míg az elhunytaknak a száma 5 fő 100 ezer lakosonként a járvány teljes időszaka alatt - folytatta.

Nyílnak a határok

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a tegnapi bejelentés részleteit, miszerint a szlovák, cseh és osztrák határok korlátozások nélkül átjárhatóak. Az erről szóló rendelet már meg is jelent.

Az autós rendezvények, koncertek iránt nagy az igény, ezért az autós zenei koncertek megtarthatóak a jövőben. Ez a rendelet ma hatályba is lépett - tette hozzá.

2190-en töltötték már le a karantén applikációt. 

422-re emelkedett a járvánnyal összefüggésbe hozható büntetőügyek száma - árulta el.

Jön az operatív törzs tájékoztatása - Lesz-e második hullám?

A napi adatok értékelése mellett érdekes lesz az is, hogy az operatív törzs várakozásai szerint milyen lesz a következő hetekben a járvány lefutása és várható-e második hullám.

Az elmúlt napokban több nyilatkozat is napvilágot látott ezzel kapcsolatban. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint któber-november környékén jöhet a koronavírus-járvány második hulláma, de nem lesz nagyobb, mint az első. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem professzora pedig úgy vélekedett, hogy Magyarországon júliusra az utolsó vírusnak is búcsút inthetünk.

Címlapkép forrása: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

deviza trader forint árfolyam kereskedő
iroda belső
Frankfurti tőzsde
kína200610
qr-kód bankkártya fizetés
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
kórház beteg stockfotó