bezárt bolt closed felirat
Gazdaság

Sorra mennek csődbe az amerikai vállalatok - közel 800 cég végét hozta el a koronavírus

MTI
Másfélszeresére nőtt a különböző vállalatok által benyújtott csődvédelmi kérelmek száma májusban az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány következményeként.

A The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap az Epiq Global jogi szolgálat adataira támaszkodva arról számolt be, hogy a múlt hónapban 788 vállalat kérte az amerikai csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás megindítását az illetékes bíróságtól. Ez 48 százalékkal több a tavaly májusinál, illetve 28 százalékkal az előző havinál.

A csődtörvény 11. cikkelye szerinti eljárás nem jelenti azt, hogy az adott vállalat csődbe is ment és felszámolják, hanem a csődvédelem alatt folytathatja működését és azon kell dolgoznia, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja működését.

A csődvédelmi kérelmek májusi száma a 2011. májusi szinttel azonos, akkor az amerikai gazdaság már jócskán a növekedés szakaszába lépett a 2007-2009-es pénzügyi és világgazdasági válságot követően.

Májusban olyan jól ismert amerikai kiskereskedelmi üzletláncok fordultak csődvédelmi bírósághoz, mint a J.C. Penney, a Neiman Marcus és a J.Crew Group Inc., valamint a Le Pain Quotidien nemzetközi bisztróhálózat amerikai leányvállalata, a 700 fitneszközpontot működtető Gold's Gym International, vagy éppen az Akorn gyógyszeripari cég.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem, a leállások és a mozgásszabadság korlátozása márciusban megállította az amerikai gazdaság rekordhosszúságúra nyúlt növekedését. A vállalati csődök általában némi késéssel követik a gazdasági helyzet romlását, mivel a tulajdonosok igyekeznek megállapodásra jutni a hitelezőkkel és más lehetőségeket találni a fizetésképtelenség elkerülésére, mielőtt csődvédelemért folyamodnának a bírósághoz.

Címlapkép: Getty Images

molpakisztan
deviza trader forint árfolyam kereskedő
iroda belső
Frankfurti tőzsde
kína200610
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
kórház beteg stockfotó