Előfizetői tartalom

Itt a javaslat: az EU parlamentje és az EKB közösen játszhatják ki a német alkotmánybíróság döntését

Portfolio
Furfangos megoldással állt elő egy német európai parlamenti képviselő a lehetletlennek tűnő helyzet megoldására, amelyet a német alkotmánybíróság döntése idézett elő az EKB eszközvásárlásával kapcsolatban. A javaslat szerint nem a német parlamentnek, hanem az Európai Parlamentnek kell magyarázó nyilatkozatot kérnie az EKB-tól, hiszen előbbivel ellentétben a közösség döntéshozó szervének joga van az eurózóna jegybankját számonkérni, és ezzel nem sérülne az EKB szuverenitása. Ha az EP kérésére az EKB nyilvánosságra hozza az eszközvásárlást megelőző döntéseit, azzal eleget tehet a német taláros testület kérésének, és igazolhatja a döntés megalapozottságát. A javaslatot az összes jelentős német párt támogatja.

A német pártok képviselői közösen akarnak megoldást találni az Európai Parlamenttel a német alkotmánybíróság döntésére az Európai Központi Bank eszközvásárlási programjával kapcsolatban – írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, amelyet a Reuters szúrt ki. Mint arról mi is beszámoltunk, a német alkotmánybíróság májusban három hónapot adott az EKB-nak, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés