fedusa_shutter
Gazdaság

Kezd helyreállni Amerika: a Fednek már lépnie sem kell?

Portfolio
A várakozások, amelyek szerint a világgazdaság elkerülte a legrosszabb szcenáriót a koronválságban, a válság mélypontján rekordot döntő amerikai kötvények eladásához vezetett, március óta nem látott meredekséget eredményezve a hozamgörbén.

A befektetőkre a jövő héten a Fed ezzel kapcsolatos álláspontja is hatást gyakorolhat. Április óta először ül össze a Fed, a kétnapos ülés szerdán végződik. A Fed vezetője, Jerome Powell áprilisban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gazdaság akár több mint egy évig is érezheti majd a koronavírus hatásait.

Pénteken kijöttek a májusi munkanélküliségi adatok, amelyek a vártnál sokkal kedvezőbb képet mutattak – a 10 éves kötvényhozamok március óta nem látott szintre nőttek ezután.

A Fed az ülés után akár bemutathat egy újabb mennyiségi lazítást, de az alapkezelők véleménye szerint a hozamoknak jelentősen nőnie kell ahhoz, hogy a Fed interveniáljon a hozamgörbe menedzselésének céljából. Az elemzők ehelyett arra számítanak, hogy a jegybank közleményében majd arra utal inkább, hogy a járványhelyzet okozta válság legrosszabb része már elmúlt.

Eric Stein, az Eaton Vance portfóliomenedzsere úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy a piacok megfelelően működnek, ha nem is olyan szinten, mint a válság előtt, miközben a reálgazdaság hihetetlenül gyenge. Stein várakozása szerint a Fed úgy foglal majd állást, hogy a gazdasági visszapattanás támogatja majd a hozamemelkedést. Szerinte amennyiben az amerikai jegybank túl gyorsan lépne, akkor azzal veszélyeztetné a helyreállást.

Ed Al-Hussainy, a Columbia Threadneedle elemzője szerint a Fed inkább a kis- és középvállalatok megsegítésére fókuszál majd, és nem jelent be újabb jelentős gazdasági élénkítő intézkedéseket. A gazdasági kilátásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a negyedik negyedévig nagyon nehéz bármit is mondani.

Eddy Vataru, az Osterweis Capital Management vezető portfóliómenedzsere szerint szintén nem várható beavatkozás a Fedtől, a kockázatot ugyanis az jelenti a jegybank számára, ha a kamatok túlságosan alacsonyak maradnak. Kiemelte, hogy már aligha valószínű, hogy a vírus legrosszabb forgatókönyve valósul meg, a vírussal kapcsolatos kockázati érzület már megváltozott. A portfoliómenedzser emiatt az államkötvények felől a vállalati kötvények és jelzáloglevelek felé fordul, a kötvények hozamai ugyanis túl alacsonyak. Elmondása szerint a hatalmas összegű fiskális és monetáris stimulusra a piacok reagáltak.

(Reuters)

Címlapkép: Shutterstock

factory worket dolgozó ipar gyár
natanz atomlétesítmény irán
miskolc
Begyújtotta a rakétákat a magyar Raiffeisen
pénzváltó-bankjegy-budapest-mnb-hanifa
Frankfurti tőzsde
brit bankok
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
factory worket dolgozó ipar gyár