járvány koronavírus brazília
Gazdaság

Koronavírus: a fejlődő országokban nem csillapodik a járvány

Portfolio
Berobbant a koronavírus-járvány az öt nagy feltörekvő piaci országból, amiket rövidítve csak BRICS-nek szoktak nevezni a piacokon, az utolsóban is, azaz Dél-Afrikában is: egyik napról a másikra 1700-ról csaknem duplázódott az újonnan igazolt fertőzöttek száma. Közben a többi nagy feltörekvő országban szintén gyorsulva terjed a betegség és figyelmeztető az is, hogy a május 25-én kezdődött amerikai zavargások után az utóbbi napokban már az Egyesült Államokban is újra gyorsul a járvány terjedése.

Koronavírus: rosszul állnak a fejlődő országok a harcban, Brazíliát épp most tarolja le a járvány

Szombat reggel már 6,75 millió főnél jár a világban a megerősített koronavírus-fertőzések száma. A legtöbb esetet az Egyesült Államok jegyzik, Brazília már a második legfertőzöttebb ország. Közben Bolsanaro azzal fenyegetőzik, hogy az Egyesült Államokat követve kilép a WHO-ból, miután az egészségügyi világszervezet tanácsokat osztogat.

Tovább a cikkhez

Sorra mennek csődbe az amerikai vállalatok - közel 800 cég végét hozta el a koronavírus

Másfélszeresére nőtt a különböző vállalatok által benyújtott csődvédelmi kérelmek száma májusban az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány következményeként.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: két szomszédos országban már nincs fertőzött

Stagnál a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbiben nulla és egy, utóbbiban nulla és kettő között ingadozott a napi új esetek száma az elmúlt egy hétben - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Franciaországban nagyon lassan terjed a koronavírus-járvány

Franciaországban a koronavírus-járvány jelenleg ellenőrzés alatt van - jelentette ki pénteken Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács elnöke az első olyan hétvége előtt, amelyen a franciák már száz kilométernél távolabb is elhagyhatják lakóhelyüket, és a családok a járvány kezdete óta először kereshetik fel távolabb élő hozzátartozóikat, akár az idősotthonokban is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a magyar matematikuscsoport minden előrejelzése bevált

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kiválóan vizsgázott a járvány elleni küzdelemben - jelentette ki Palkovics László pénteken a Tisza-parti városban.

Tovább a cikkhez

Június végére megnyílhat az összes európai határ

Legkorábban június végére nyílhat meg az összes uniós ország közti határ - derült ki az uniós belügyminiszterek pénteki videótanácskozásán. Ezt követően jöhet a külső határokon meglévő korlátozások enyhítése.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Brazíliában már többen haltak meg, mint Olaszországban

Brazíliában már többen haltak meg koronavírus-fertőzés következtében, mint Olaszországban. Helyi idő szerint csütörtökön 34 201 volt a halálos áldozatok száma. Eddig csaknem 615 ezer embert fertőzött meg a vírus.

Címlapkép forrása: Andressa Anholete/Getty Images

Tovább a cikkhez

Brutális meglepetés Amerikában: 2,5 millió új munkahely, csökkenő munkanélküliség

A várt további emelkedés helyett 13,3%-ra csökkent az amerikai munkanélküliségi ráta májusban, miután a foglalkoztatottság a várt 8 millió fős zuhanás helyett 2,5 millió fővel emelkedett – közölték a tengerentúli hatóságok péntek délután.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: 20 ezer felett a fertőzöttek száma Romániában

Meghaladta a húszezret a pénteken kora délután közölt hivatalos adatok szerint a Romániában jegyzett koronavírus-fertőzöttek száma.

Tovább a cikkhez

Már 150 ezren vesznek részt a magyar Kurzarbeitban uniós támogatásból

A kormány 1,2 millió ember számára nyújt olyan támogatást, amely lehetővé teszi munkahelye megtartását vagy pótolja kieső jövedelmét, segíti a jövőre való felkészülését - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Tovább a cikkhez

A koronavírus-járvány felerősítette a pénzügyi bűncselekményeket

Új egység alakul az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezetén, az Europolon belül a koronavírus-járvány alatt felerősödött pénzügyi bűncselekmények felszámolására.

Tovább a cikkhez

Kiderültek a félmilliós egészségügyi prémium részletei

Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Hiába nyitottak újra a szalonok, hatalmasat zuhantak az autóeladások Németországban

Németországban májusban is szerény volt a kereslet az új autók iránt annak ellenére, hogy újranyitottak az autószalonok, és a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt számos más korlátozást is feloldották, vagy enyhítették.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Oroszországban 450 ezernél a fertőzöttek száma

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8726-tal 449 834-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint.

Tovább a cikkhez

Operatív törzs: 400 koronavírusos beteg van a kórházakban, 21 lélegeztetőgépen

Továbbra is kedvező a járványügyi helyzet Magyarországon, azonban a járványnak még nincs vége - fejtette ki az operatív törzs pénteki szokásos napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos beszélt a kórházak látogatási tilalmáról, az idősotthonok helyzetéről és a ballagásról is.

Tovább a cikkhez

Innen volt muníciója az MNB-nek a koronavírus-válság ellen

A 2008-as válság kezelése során alkalmazott nemkonvencionális monetáris politikai lépések világszerte a jegybanki mérlegek jelentős növekedésével jártak. Magyarországon a válság kezdeti fázisában felduzzadó jegybanki mérleg azonban 2015-től úgy szűkült, hogy közben a jegybank elsődleges mandátuma veszélyeztetése nélkül, célzott programokkal járult hozzá a külső sérülékenység csökkenéséhez, a gazdasági aktivitás és a hitelezés élénküléséhez. További kedvező tényező, hogy az utóbbi években a jegybanki eszköztár átalakításával párhuzamosan a mérleg szerkezete is megváltozott: a kamatozó források csökkenésével a forrásoldali tételek kamatérzékenysége is mérséklődött. Az elmúlt évek kedvező folyamatainak köszönhetően a koronavírus által okozott gazdasági kihívás a jegybankot egy olyan időszakban érte, amikor a szűk és kedvező szerkezetű jegybankmérleg miatt jelentős mozgástérrel rendelkezik a negatív gazdasági hatások tompítására. A mérlegfőösszeg emelkedése nem jelenti automatikusan a kamatkiadás emelkedését: az eredményhatás az eszköz és a finanszírozásához szükséges forrás kamatának különbözetéből adódik, és programonként eltérő. Az új jegybanki programok elindításából eredően kismértékben növekszik az MNB kamatkockázata, ugyanakkor – a kamatozó források alacsony arányának köszönhetően – továbbra is mérsékelt maradhat, amelyre fedezetet jelent az utóbbi évek eredményéből felhalmozott eredménytartalék. Az MNB jelentős mértékű tartalékai fedezetet jelentenek a monetáris politika vitelével kapcsolatosan felmerülő kockázatokra. Az alábbiakban az MNB munkatársainak írását közöljük.

Tovább a cikkhez

Júliustól újraindulhatnak a kínai járatok Budapestről

Az utasforgalom 2022 végére, 2023 elejére érheti el a koronavírus-járvány előtti volument - mondta a Budapest Airport kommunikációs vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Tovább a cikkhez

Ismét hajba kapott az EU és az Egyesült Királyság

Újabb vita alakult ki London és Brüsszel között, ezúttal a koronavírus mentőcsomag brit hozzájárulásának mértékével kapcsolatban – írja a Politico. A briteknek a 3 milliárd eurós összeghez nagyjából 300 milliót kéne hozzátenniük, ők azonban a tavalyi megállapodásra hivatkozva vitatják annak jogosságát, hogy a közösség költségvetésének Brexit utáni módosításához hozzá kell járulniuk.

Tovább a cikkhez

Képeken a szlovák határ teljes megnyitása

Reggel nyolc órától korlátozás nélkül megnyílnak a magyar-szlovák határátkelők - jelentette be az egyik ilyen ponton, a Győrhöz közeli Vámosszabadin tartott péntek reggeli sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Igor Matovic szlovák kormányfő.

Tovább a cikkhez

Merkely Béla: más lesz a járvány második hulláma, de nem lesz nagyobb, mint az első

Október-november környékén jöhet a koronavírus-járvány második hulláma, de nem lesz nagyobb, mint az első – nyilatkozta az InfoRádiónak adott interjúja során Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla szerint a nyár biztonságban lehet, ha folyamatosan figyelemmel kísérik a megbetegedéseket, az őszi, második hullámban pedig már nem lesz szükség a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedésekre.

Tovább a cikkhez

32 év után kikerülnek a Lufthansa részvényei a DAX indexből

32 év után kikerülnek Lufthansa részvényei a DAX indexből, a légitársaság papírjait június 22-től a Deutsche Wohnen részvényei váltják majd a német részvényindexben.

Tovább a cikkhez

Bedöntötte a magyar ipart a koronavírus-válság, ezt hívják totális összeomlásnak!

Elképesztő mértékben, 30,5%-kal zuhant az ipari termelés Magyarországon áprilisban az előző hónaphoz képest. A koronavírus-járvány időszakában akkora zuhanást láthattunk, amekkorára a 2008-2009-es világgazdasági válság legsúlyosabb időszakában sem volt példa.

Tovább a cikkhez

Sosem látott zuhanás: megszűnt a magyar turizmus

Áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 99, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 97%-kal kevesebb volt, derült ki a KSH adataiból.

Tovább a cikkhez

Hatalmas pofont adott a koronavírus a német húzóágazatnak

Németországban a feldolgozóipari megrendelések alakulását igen komolyan befolyásolták a koronavírus-járvány gazdasági következményei, az ágazati rendelésállomány a vártnál jóval nagyobb mértékben esett áprilisban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megjöttek a péntek reggeli adatok

A szerdai 23 után csütörtökön újabb 16 magyar állampolgárnál igazolták a koronavírus-fertőzést, és közben újabb 3 krónikus beteg elhunyt – közölte péntek reggel a hivatalos kormányzati portál. JÓ hír, hogy az aktív fertőzöttek száma az elmúlt napok stagnálása után április közepe óta nem látott mélypontra csökkent.

Tovább a cikkhez

Őrült rali: felrobbant az egyik amerikai légitársaság árfolyama

Az American Airlines árfolyama rekord mértékben emelkedett csütörtökön, ráadásul rekord magas volumen mellett, ezzel vezette az légitársaság szektor tegnapi raliját az amerikai tőzsdéken. Az emelkedés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a társaság bejelentette, hogy növeli a kapacitásait annak fényében, hogy a koronavírus-válság nehezén már túl vagyunk.

Tovább a cikkhez

Kiderült: kevesebb alkoholt ittak az emberek a kijárási korlátozások alatt

Egy friss kutatás eredményei szerint az emberek nem pótolták otthon azt az alkoholmennyiséget a koronavírus miatti korlátozások idején, amit éttermekben vagy szórakozóhelyeken ittak meg – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

Új gócpont országa lett a koronavírusnak: hirtelen ezrek kapták el a betegséget

Az öt nagy feltörekvő piaci országból, amiket sokszor csak BRICS-nek rövidítve mondanak, immár Dél-Afrikában is ijesztő gyorsasággal terjed a koronavírus: a ma reggeli adatok szerint már több mint 40 ezer az igazolt fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy a megelőző napok 1400-1700 fő közötti napi fertőzöttjéről hirtelen csaknem duplázódott, 3300 fő közelébe ugrott a napi új esetszám. Közben a brazil, indiai, sőt, az orosz fertőzés is gyorsulva terjed.

Miért foglalkozunk ennyire távoli országok járványhelyzetével?

A járvány globális természetéből fakadóan újabb és újabb helyeken üti fel a fejét. A különböző fejlődő országokban, főleg a sok százmilliós lakosságú nagy gazdaságokban, a fertőzés terjedésének üteme azért is fontos, mert meghatározhatja az adott ország, sőt térség gazdasági kilátásait is.

bricnapi200605

A 7 napos mozgóátlagon még nyilván nem látszik a dél-afrikai berobbanás, de az igen, hogy az indiai trend már lehagyta az oroszt és a brazil is csak egyre gyorsul.

Dél-Amerikában a perui járványterjedés úgy tűnik, lassul, de közben a mexikói és chilei gyorsul.

Különösen érdekes az iráni járványgörbe, hiszen újbóli jelentős gyorsulásra utal mára 7 napos mozgóátlag is. emögött az van, hogy a napi terjedés immár 3500 fő feletti, azaz gyorsabb, mint a járvány első hullámának bevallott adatai során. 

Szintén aggodalomra ad okot a pakisztáni és bangladesi helyzet, mert ott még a 7 napos mozgóátlag alapján is rohamosan terjed a betegség.

Kelet-Ázsiánál maradva külön figyelemre méltó, hogy egyre jobban gyorsul a járvány terjedése a Fülöp-szigeteken is.

Figyelmeztető, hogy a május 25-én George Flody halála miatt kirobbant országos zavargások nyomán újra 21 ezer fölé nőtt az amerikai új fertőzéses esetek száma, és így a 7 napos mozgóátlag is kissé emelkedő tendenciát mutat. Járványügyi szakértők már figyelmeztettek, hogy a zavargások, az emberek közötti növekvő kontaktusszám sajnos ismét a járvány terjedésének felgyorsulásához vezethet. Elképzelhető, hogy ennek a korai jeleit látjuk már jelenleg.

Közben a mi környékünkön kordában tartottnak tűnik a járvány, ahogy a főb nyugat-európai gócpont országokban is.

Mindezek nyomán, azaz a nagy népességszámú feltörekvő országokbeli gyorsuló járványterjedés miatt a globális terjedési ütem is fokozatosan gyorsul, immár napi 117 ezer fő felett jár az ütem.

Címlapkép forrása: Frikkie Kapp/Gallo Images via Getty Images

500 milliárd forintos beruházási igény mutatkozik a versenyszférában

Bizakodásra adhat okot, hogy van Magyarországon háromezer-ötszáz, többségében hazai tulajdonú vállalkozás, amely együttesen hozzávetőleg 500 milliárd forintot fordítana beruházásokra - mondta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.

Tovább a cikkhez

Elképesztő megállapodás született a londoni vakcinacsúcson - Közel 300 millió gyerek beoltása a cél

Csaknem 9 milliárd dolláros finanszírozási csomagról született megállapodás azon a londoni csúcsértekezleten, amelynek célja 300 millió gyermek beoltása a világ legszegényebb országaiban még mindig pusztító, de oltással megelőzhető járványos betegségek ellen.

Tovább a cikkhez

Összeroppant a világgazdaság, és még nincs vége a válságnak

A hatalmas áprilisi visszaesés után májusban már kedvezőbben alakultak a feldolgozóipari kilátások világszerte. V-alakú felpattanásról azonban egyelőre szó sincs, a BMI-k a legtöbb országban még mély recessziót jeleznek. Amíg a korlátozó intézkedéseket fel nem oldják világszerte, addig döcöghet a feldolgozóipar is.

Tovább a cikkhez

Nyílik az osztrák és szlovák határ is

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közölte: az elmúlt napokban számtalan telefonos egyeztetést folytatott a határokon érvényben lévő korlátozások feloldásáról az osztrák, a cseh és a szlovák külügyminiszterekkel, Alexander Schallenberggel, Tomás Petricekkel és Ivan Korcokkal.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: újra gyorsan terjed a fertőzés Törökországban

Törökországban csütörtökön az előző napi 867 után ismét ezerhez közeli értékkel, 988-cal emelkedett a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzéses eseteinek a száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint a regisztrált fertőzöttek száma 167 ezer 410-re nőtt. A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, kedden 786-on, szerdán pedig 867-en állt.

Tovább a cikkhez

Van egy rossz hírünk: a legnagyobb fejlődő országokban berobbant a járvány

India, Brazília, Mexikó, Pakisztán, Banglades és Irán koronavírusos járványgörbéi csúnyán néznek ki, a járvány gyorsuló terjedése látszik a gazdaságok újranyitásával párhuzamosan. Ez könnyen elvezethet a kijárási korlátozások újbóli szigorításához és mivel ezek a legnagyobb fejlődő/feltörekvő országok, így mindez a globális gazdasági kilábalást is jócskán fékezheti, alááshatja.

Tovább a cikkhez
koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus