görög santorini getty stock
Gazdaság

Külföldre mennél nyaralni? Itt a friss lista az országokról, ahova már utazhatsz

Portfolio
Az európai turizmust is ledöntötte a lábáról a koronavírus, de ahogy egyre több országban oldják fel az eddig bevezetett korlátozásokat, úgy nyitják meg egyre többen határaikat a külföldi állampolgárok előtt. Mostanra már csak nagyon kevés olyan ország van Európában, amely tartja a bezártságot, egyelőre a szomszédos országok közötti határnyitások a gyakoribbak, de a látogatottabb turistacélpontok már szélesebb körben is fogadják a külföldieket. Lenti cikkünkben ismét összeszedtük, jelen állás szerint hova lehet már menni idén nyáron, Európán belül.

1 2 3

Közép-Kelet-Európa

Ausztria

Az osztrák külügyminiszter az e heti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy június 4-én csütörtöktől minden határellenőrzést megszüntetnek 7 szomszédos ország irányába, amelyeket a koronavírus-járvány miatt vezettek be, az egyetlen kivétel Olaszország, mert ott még mindig magasak a napi fertőzéses esetszámok.

A bejelentés szerint a más országokból érkezőknél már nem kell testhőmérsékletet ellenőrizni és nem is kényszerülnek kéthetes karanténba sem. Így tehát a koronavírus-járvány előtti helyzethez tér vissza Ausztriában a német, liechtensteini, a svájci, szlovák, szlovén, cseh és magyar határszakaszon.

Eredetileg egyébként az osztrákok azt tervezték, hogy csak június 15-től nyitják meg határukat a németek, svájciak és liechtensteiniek felé, de most ezt előrehozták és ráadásul ki is bővítették még további négy országgal, mert annyira gyorsan javul megítélésük szerint a koronavírus-helyzet.

ausztria_tajkep_hegy_haz
Forrás: Shutterstock

Csehország

Péntektől feloldotta Csehország az utazási korlátozásokat Németország, Ausztria és Magyarország irányába, innentől kezdve beutazni is lehet és a kiutazás is engedélyezett.

Szerdán megnyitotta a Szlovákiával közös határát Csehország, a tervek szerint pedig június 15-től a legtöbb EU-s országból szabad beutazást biztosít.

Szlovákia

Péntek reggeltől korlátozás nélkül megnyíltak a magyar-szlovák határátkelők. Szintén e heti bejelentés, hogy Csehország és Szlovákia szerda éjféltől kezdve teljes mértékben megnyitották határaikat a két szomszédos ország állampolgárai előtt.

Szlovénia

Egy nemrég kihirdetett rendelet szerint azok a schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt - azaz nem kell 14 napra karanténba vonulniuk -, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában rendelkeznek ingatlannal. Beléphetnek tovább azok a turisták is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon. A korlátozások feloldása nem csak a közúti, hanem a légi- és vízi közlekedésre is vonatkozik.

Az enyhítések vonatkoznak továbbá a határ menti ingázókra, a nemzetközi fuvarozókra és a mezőgazdasági vállalkozókra is, akik a szlovén határ mindkét oldalán rendelkeznek ingatlannal vagy művelnek földeket.

A karantén alól kivonhatják magukat továbbá azok az uniós állampolgárok, akik oktatási vagy egészségügyi célokból érkeznek az országba, mint a hallgatók, a tanárok és a kutatók, valamint az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők.

Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, akik egy napra, temetésre vagy családlátogatásra érkeznek az országba. Szlovéniába eddig ilyen feltételek mellett csak a horvát állampolgárok utazhattak, miután a két ország erről korábban megállapodást kötött.

szloveniashuttersss
Forrás: Shutterstock

Lengyelország

Lengyelországban május 18-tól megnyílnak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett.

A belügyi tárca korábbi közleménye szerint azonban Lengyelország június 12-ig hosszabbítja meg a március 13-tól ideiglenesen visszaállított határellenőrzést a belső schengeni határokon. Egyelőre érvényben marad a külföldiekre vonatkozó határzár is.

Bulgária

A kormány március 14-én hirdetett rendkívüli helyzetet, amelynek keretében utazási tilalmat rendelt el, bezárták az iskolákat, éttermeket, valamint a bevásárlóközpontokat. Számos vállalkozás korlátozott időtartamban működhetett, vagy akár be is kellett zárni a lecsökkent kereslet miatt.

A vesztegzár fokozatos enyhítése április végén kezdődött, de a polgárokra és vállalatokra vonatkozó szigorú korlátozások továbbra is érvényben maradtak, kötelező a távolságtartás a nyilvános helyeken. Zárva vannak az országhatárok is.

Románia

Romániában május 15-én veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot, és enyhítették a koronavírus-járvány miatt hozott kijárási korlátozásokat. A bukaresti kormány múlt héten tovább lazított a kijárási és gyülekezési korlátozásokon. Június elsejétől kezdődően a távolságtartási előírások betartása mellett egyebek mellett engedélyezték a kerthelyiségek működését, a legfeljebb ötszáz néző számára tartott szabadtéri előadásokat, és nézők jelenléte nélkül újraindulhattak a sportmérkőzések is. A román hatóságok június 15-étől a nagy bevásárlóközpontok megnyitására készülnek, az intézkedés bevezetését azonban elhalaszthatják, ha a fertőzöttek számának növekedése tartósnak bizonyul.

Romániában továbbra is élnek a határzárak, külföldieknek nem engedik a belépést az országba. Kivételt képeznek azok, akik átutaznak az országon a megadott közlekedési folyosókon.

Ez a cikk folytatódik
1 2 3
koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus