amerikai rendőrség
Gazdaság

Aggasztó fordulatot vett a bűnözés a koronavírus leple alatt

Portfolio
Világszerte csökkent a testi épséget és személyi tulajdont veszélyeztető bűncselekmények száma a koronavírus miatti bezártság ideje alatt, de nem minden bűncselekmény-típus esett vissza. A háztartáson belüli erőszak, a pénzügyi bűnözés és a kiberbűnözés sok országban még gyakoribbá is vált, mint az a víruspánik ideje előtt tapasztalhattuk.

Kezd újranyitni a világ a koronavírus utáni többhónapos bezártságból, ezzel együtt egyre több olyan hatósági statisztika jelenik meg, amely megmutatja, mennyire megváltozott a bűnözés a bezártság ideje alatt.

A Police Executive Research Forum 30 amerikai nagyváros bűnözési statisztikáját vizsgálta meg március 16 és április 12 közt, összehasonlítva az időszakot a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adatokból kiderül, hogy

  • a 30 városból 18 tapasztalt csökkenést a személyek ellen irányuló, erőszakos bűncselekmények számában,
  • a legnagyobb, 33%-os csökkenés San Franciscóban volt tapasztalható, ezt követte New York City és Los Angeles 25-25%-kal,
  • Denverben viszont 21%-os, Houstonban pedig 25%-os növekedést tapasztaltak a hatóságok,
  • a gyilkosságok száma mindössze 9 városban csökkent,
  • jelentősen csökkent viszont a vagyon elleni bűncselekmények száma: a 30 városból 25 rendőrsége tapasztalt visszaesést. A legnagyobb csökkenést San Franciscóban (46%), Baltimore-ban (43%), majd Washingtonban (36%) tapasztalhatták a hatóságok.
  • a 30 körzetben 29-ben volt tapasztalható csökkenés a bejelentések számában és a 22 körzetből, ahol nyilvánossá tették a letartóztatási adatokat, 18 jelentett csökkenő számokat.

A kutatás szerint az erőszakos bűncselekmények száma azért nem csökkent olyan jelentősen, mert a bandaháborúk, a drogkereskedelem és a személyes viták elfajulása a lezárások ideje alatt is probléma volt. Fontos megjegyezni, hogy ezekben a statisztikákban a május végi-június eleji zavargások hatása még nem látszik.

Eltérő adatokról számolnak be más országok régiós hatóságai. Skóciában 18%-ot csökkent a bűnesetek száma a tavaly áprilisi adatokhoz képest. A nem szexuális jellegű, erőszakos bűncselekmények aránya 14%-ot csökken a hónapban, míg a szexuális bűncselekmények aránya 26%-ot esett vissza.

Nagy-Britannia egészében viszont egy aggasztó trend ütötte fel a fejét: 66%-ot nőtt a koronavírus ideje alatt történő segélykérések száma a családon belüli erőszak bejelentésére való vonalon, a Refuge-on, a weboldaluk forgalma pedig 950%-ot nőtt.

Amerikában is hasonlóan sötét számokat láthatunk: 10-30%-kal ugrott meg országosan a családon belüli erőszak miatt tett bejelentések száma. A valódi szám sajnos még ennél is nagyobb lehet, hiszen a kijárási korlátozások miatt sokan nem mernek bejelentést tenni, hiszen nem tudnak biztonságos helyre menekülni otthonról. 

Jó hír viszont, hogy a kanadai Airdrie hatósági szervei a napokban közzétett statisztikájuk szerint ezen a téren is csökkenést tapasztaltak; 19%-ot csökkent a bejelentett családon belüli erőszakos bűncselekmények száma áprilisban. A számokat még a rendőrfőnök is meglepőnek nevezte, tekintve, hogy ez nem nevezhető általános trendnek a világon.

Airdrieben egyébként a koronavírus-karantén ideje alatt 90%-kal visszaesett a szexuális erőszak száma, 50%-kal esett vissza a testi épséget veszélyeztető bűncselekmények száma és 12%-kal a vagyon elleni bűncselekmények száma.

A családon belüli erőszak mellett a vagyoni jellegű bűncselekmények száma is megugrott, olyannyira, hogy az Europol egy teljesen új egységet indított el annak érdekében, hogy felvegyék a harcot a megszaporodott csalásokkal, visszaélésekkel. Az állami segélyprogramok iránt érdeklődő kkv-kat célozzák elsősorban a bűnözők, ezen kívül a munkájukat vesztett családokat is előszeretettel próbálják átverni piramisjátékosok, kamu-MLM-esek:

Magyarországon a rendőrségi bűnelkövetési térkép épp 500-as hibakóddal elérhetetlen volt, amikor ezt a cikket készítettük, a belügyminisztérium statisztikáiban pedig nem tudtunk havi adatokra szűrni. Az Index még májusban írt egy cikket arról, hogy márciusban februárhoz képest 14%-ot esett vissza a bűncselekmények száma, a legjobban a rablások, betörések aránya esett vissza, ahol 40% volt a zuhanás.

A fizikai bűnözés mellett egyébként a kiberbűnözés is jelentősen megnőtt a koronavírus miatti bezártság ideje alatt, erről itt írtunk:

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus usa