brazilia_koronavirus
Gazdaság

Már több mint 400 ezer áldozatot szedett a koronavírus a világban

Portfolio
A legfrissebb statisztikák alapján meghaladta a 6,9 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világban, és már több mint 400 ezer halálos áldozatot követelt a vírus. A fejlődő országokban tovább tombol a járvány, Brazíliában már közel 673 ezer a fertőzött, és közel 36 ezer halálesetet követelt a járvány.

Koronavírus: az eddigi legkevesebb napi brit haláleset mérték

A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások március végi bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések és a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában. Skóciában most első ízben egyetlen halálesetről sem érkezett jelentés.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint az előző este zárult 24 órában 77 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok. Országosan eddig 40 542 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy két és fél hónapja érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó nagy-britanniai intézkedések. (MTI)

Törökországban egyre inkább a stagnálás jeleit mutatja az új esetek száma

Törökországban vasárnap 914 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, és ezzel az igazolt fertőzöttek száma elérte a 170 132-t - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A naponta regisztrált esetek száma május 18. óta, tehát immár három hete 786 és 1186 között ingadozik.

Mindazonáltal a mutató az április 11-ei 5138-as érték óta jelentősen csökkent, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, pénteken 930-on, szombaton 878-on állt. (MTI)

Kilenc olyan tartomány van Spanyolországban, ahol egy hete nem volt áldozata a koronavírusnak

Az elmúlt egy hétben nem regisztráltak koronavírus okozta halálesetet Spanyolország 17 tartományából kilencben, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap.

Tovább a cikkhez

Megvolt az első "nullás" nap a koronavírus-járvány olaszországi kiindulópontjában

Az első "járványmentes" nap volt a koronavírus-betegség olaszországi terjedésének egyik kiindulási pontjaként ismert Venetóban. Az egész országban 53 beteg halt meg egy nap alatt a polgári védelmi hatóság vasárnap esti adatai szerint, és százkilencvenhét új fertőzöttet szűrtek, többségüket továbbra is Lombardiában.

Tovább a cikkhez

Az iráni hatóságok megmagyarázták, hogy lehet náluk több százezer fertőzött

Irán szerint a szűrés hatékonyságának és nem a járvány súlyosbodásának tudható be, hogy több fertőzöttet találtak az országban - derül ki iráni illetékesek vasárnapi nyilatkozataiból.

Tovább a cikkhez

Még hetekig nem repülnek Moszkvából a nagy légitársaságok

A koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén "radikális" könnyítéséről tesz bejelentést hétfőn Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester - közölték a hétvégén orosz lapok.

Tovább a cikkhez

Még hetekig nem repülnek Moszkvából a nagy légitársaságok

A koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén "radikális" könnyítéséről tesz bejelentést hétfőn Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester - közölték a hétvégén orosz lapok.

Tovább a cikkhez

Aggasztó fordulatot vett a bűnözés a koronavírus leple alatt

Világszerte csökkent a testi épséget és személyi tulajdont veszélyeztető bűncselekmények száma a koronavírus miatti bezártság ideje alatt, de nem minden bűncselekmény-típus esett vissza. A háztartáson belüli erőszak, a pénzügyi bűnözés és a kiberbűnözés sok országban még gyakoribbá is vált, mint az a víruspánik ideje előtt tapasztalhattuk.

Tovább a cikkhez

Csökken a fertőzöttek száma Belgiumban

Kis mértékű, további csökkenést mutat a koronavírussal fertőzöttek számának napi mutatója Belgiumban, a járvány helyi megjelenése óta regisztráltak száma így is megközelítette a 60 ezret. Hollandiában az újonnan fertőzöttek átlagos napi adatait meghaladó új esetekről számoltak be vasárnap. Luxemburgban közel két hete senki sem halt meg a járvánnyal összefüggésben.

Belgium

A belga közegészségügyi szolgálat arról tájékoztatott vasárnap, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált fertőzöttek száma a hét előző napjaiban jelzett adatokkal nagyjából megegyezik. Vasárnapra 154, péntek óta 319 embernél mutatták ki a kórokozót. Ezzel idáig 59 226 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

Jelentősen, egy hét alatt mintegy felére, 21-re csökkent a kórházba szállítottak napi száma. Súlyos tünetek miatt kórházban 571 embert ápolnak, míg számuk egy hete még 300-zal volt magasabb. Intenzív ellátásban 111 embert részesítenek, mintegy 50-nel kevesebbet, mint a hét elején. A járvány március elejére datált belgiumi megjelenése óta 16 291-en hagyhatták el gyógyultan az egészségügyi intézményeket.

A betegségben elhunytak száma szintén csökkenést mutat. Amíg a múlt héten még naponta mintegy 25 ember vesztette életét a vírus következtében, számuk vasárnapra 15-re redukálódott. Ez idáig 9595 ember, ezen a héten 142 hunyt el a betegségben. Az elhalálozások 48 százaléka kórházakban, 50 százaléka idősek otthonában következett be - tették hozzá.

Hollandia

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) vasárnap délután a koronavírussal fertőzöttek számának emelkedéséről tájékoztatott. Amíg a frissen regisztráltak száma az elmúlt napokban 140 és 180 között mozgott, vasárnapra 239 ember esetében volt pozitív a vírusteszt eredménye. Ezzel ez idáig 47 574 embernél mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban. Ez két hetes időszakot tekintve heti mintegy ezer új esetet jelent.

A járvány következtében elhunytak száma azonban további jelentős csökkenést mutat. A szakhatóság beszámolója szerint két hete még közel 90, a múlt hét folyamán átlagosan 50, a hét elején bekövetkezett mintegy 10 halálesethez képest pedig az elmúlt 24 órában ketten hunytak el a koronavírushoz köthetően. A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6013-an haltak meg.

Luxemburg

A luxemburgi egészségügyi minisztérium közel két hete nem jelentett a koronavírushoz köthető egyetlen halálesetet sem. A járvány helyi megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. Átlagéletkoruk 84 év. A hét folyamán 13, a hétvégén ez idáig 3 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, ezzel a nagyhercegségben 4035-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Átlagéletkoruk 43 év. Kórházban 30 embert ápolnak. Számuk a hét elején 55 volt. Az ápoltak közül egy részesül intenzív ellátásban, míg a hét elején még nyolcan.

(MTI)

Koronavírus: Horvátországban már három napja nincs új eset

Horvátországban harmadik napja nem diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzöttet, Szlovéniában stagnál az esetek száma - derült ki a válságstábok vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Figyelmeztet a pápa: korai lenne a vírus legyőzését ünnepelni

Ferenc pápa vasárnapi beszédében arra biztatta hallgatóságát, hogy annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma csökkent kövessék az állam rendelkezéseit, viseljenek maszkot és tartsák a távolságot egymástól.

Tovább a cikkhez

Szijjártó: 1800 lélegeztetőgép és 1 millió 800 ezer maszk érkezett

Biztosítani kell az ellátást az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökkel - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a közösségi oldalára feltöltött videoüzenetében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Elkéstek a szigorító intézkedésekkel a britek egy tanácsadó szerint

Nagy-Britannia nem lépett időben és sok életbe került, hogy késlekedve vezette be a koronavírus elleni védekezéshez szükséges szigorító intézkedéseket - véli egy kormányzati tanácsadó.

Tovább a cikkhez

27 ezer fertőzött Ukrajnában

Ukrajnában a hétvégén sem lassult számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése, vasárnapra egy nap alatt 485 új fertőzöttet azonosítottak, az előző napon pedig 550-et, így számuk mostanra elérte a 26 999-et - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetett.

Szombatra 15, vasárnapra 11 újabb haláleset történt, velük együtt a betegségben elhunytak száma 788-ra emelkedett. Eközben viszont mostanáig már 12 054-en gyógyultak meg a betegségből, közülük 242-en az elmúlt napban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter vasárnapi tájékoztatóján arról számolt be, hogy az egészségügyi dolgozók közül a járvány kitörése óta már több mint ötezren fertőződtek meg az országban, a kiskorúak körében az azonosított betegek száma pedig csaknem elérte a kétezret.

Ukrajna, illetve néhány más ország legutóbbi napokban mért adataira hivatkozva a tárcavezető a koronavírus-fertőzés újabb fellángolási hullámának veszélyére figyelmeztetett. Ezért kérte az ukránokat, hogy továbbra is tartsák be az enyhítések mellett fennmaradt karanténszabályokat, azaz viseljenek szájmaszkot a nyilvános helyeken, tartsák egymás közt a szükséges távolságot, és használjanak fertőtlenítőszereket.

Ukrajnában pénteken vezették be a korlátozások enyhítésének negyedik szakaszát, de nem mindenhol, csak azokban a régiókban, amelyek megfeleltek a kritériumoknak, így a fővárosban nem, és - az UNIAN hírügynökség szombati jelentése szerint - további öt nyugati-ukrajnai, valamint az ország keleti részében Donyeck megye sem áll még készen erre. A feltételek között alapvető a fertőzöttek napi száma, a kórházak leterheltsége és az elvégzett tesztek száma. A harmadik és negyedik szakaszban életbe léptetett újabb enyhítések lehetővé tették egyebek mellett az éttermek és a kávézók, a sportlétesítmények, valamint az óvodák újranyitását, a metrók, a helyközi személyszállítás - beleértve a vasút - újraindítását, és várhatóan néhány belföldi repülőjárat is hamarosan újra közlekedhet. Az országos karantén a kormány legutóbbi rendelkezése alapján június 22-ig van érvényben Ukrajnában.

(MTI)

A korlátozások "radikális" könnyítésére készül a moszkvai polgármester

A koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén "radikális" könnyítéséről tesz bejelentést hétfőn Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester - közölték a hétvégén orosz lapok.

Az RBK gazdasági lap online kiadása vasárnap arról számol be, hogy az orosz főváros vezetése megvitatta a szigor enyhítésének forgatókönyvét. A várakozások szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat Moszkvában több lépésben, alapvetően június 14-től a hónap végéig fogják feloldani. A Vörös téren június 24-én nagyszabású katonai díszszemlével fognak megemlékezni a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójáról.    

Szigorú járványügyi intézkedések mellett nyílt meg szombaton a hagyományos éves Vörös tér Könyvfesztivál. A látogatók kizárólag előzetes online bejelentkezés alapján léphetnek be a rendezvény területére, ahol legfeljebb 1200-an tartózkodhatnak egyszerre. Kötelező a távolságtartás, valamint a kesztyű- és maszkviselet. Az orosz fővárosban ismét működnek a templomok és a hétvégi utcai zöldségpiacok.    

A március 30-án bevezetett intézkedések nagy része még mindig érvényben van. A nem fertőzött lakosok elvileg főleg csak bevásárolni hagyhatják el otthonukat, illetve akkor, ha orvoshoz vagy munkába mennek, de múlt hétfő óta a reggeli utcai sportolást és váltott napokon a sétát is engedélyezték a számukra. Járművel közlekedni Moszkvában csak előzetesen lekért digitális engedéllyel szabad.    

Moszkvában a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma 1956-tal 195 017-re, a halálozásoké 55-tel 2919-re, a gyógyulásoké pedig 2283-mal 102 714-re nőtt.    

Egész Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8984-gyel 467 673-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 38,5 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 134-gyel 5859-re, a gyógyulásoké pedig 5343-mal 226 791-ra nőtt.    

Az országban a járvány kezdete óta több mint 12,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 332 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 318 ezer embert tartanak megfigyelés alatt. (MTI)

400 ezer felett a halottak száma

Frissítette statisztikáit a Johns Hopkins Egyetem, ez alapaján:

most először 400 ezer fölé emelkedett világszerte a koronavírusban elhunytak száma, a friss adat 400 013, a legtöbben az Egyesült Államokban vesztették életüket a vírus miatt, összesen 109 802 fő, Nagy-Britanniában 40 548-an, Brazíliában 35 930-an haltak meg. A fertőzöttek száma világszerte 6,91 millió fő, a legtöbben az Egyesült Államokban fertőződtek meg, összesen 1,92 millióan, Brazíliában pedig közel 673 ezer a fertőzöttek száma.

Horvátországban 76 százalékkal esett az újautó-eladás májusban

Horvátországban 76 százalékkal esett az új autók eladása májusban éves összevetésben. A horvát Promocija Plus intézet kimutatásai szerint a múlt hónapban 2173 új autót helyeztek forgalomba májusban az egy évvel korábbi 9149 után. Az intézet adatai szerint az idei első öt hónapban eladott új autók száma éves szinten 55,6 százalékkal, 13 ezer 286-ra zuhant.   

Az első öt hónapban a legkeresettebb márka a Volkswagen volt, amelyből 2191-et értékesítettek, piaci részesedése 16,5 százalék volt. Piaci részesedése alapján a második helyen a Skoda állt, 14,7 százalékkal, majd a Renault következett 6,8 százalékkal, amelyet a Dacia követetett 5,9 százalékkal és a Kia 5,2 százalékkal.    

Horvátországban tavaly 62 ezer 938 új személygépkocsit adtak el, 4,8 százalékkal többet a 2018. évinél. Tavaly is a Volkswagen márka volt a piacvezető 13,5 százalékos részesedésével. Ezt követte a Skoda 9,3 százalékkal, a Renault 9,2 százalékkal, az Opel 8,4 százalékkal és a Dacia 5,8 százalékkal. (MTI)

Koronavírus: megjöttek a friss magyar adatok, újabb fertőzötteket találtak

Újabb 18 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést tegnap óta és egy beteg hunyt el az elmúlt 24 órában - derül ki a kormányzati portál adataiból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Kína globális közkinccsé tenné a vakcinát

Kína "globális közkinccsé" tenné az új típusú koronavírus elleni oltóanyagot, amikor a vakcina sikeres kutatást és klinikai teszteket követően készen áll majd az alkalmazásra - jelentette ki Vang Cse-kang kínai tudományos és technológiai miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján Pekingben.

Tovább a cikkhez

Észak-Macedóniában tovább nő, a többi nyugat-balkáni országban folyamatosan csökken a fertőzöttek sz

Míg Észak-Macedóniában korábban nem látott mértékben nő a naponta regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma, a Nyugat-Balkán többi országában egyre többen gyógyulnak meg, és a napi fertőzöttek száma is elenyésző.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 2790-ről 2915-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Venko Filipcse egészségügyi miniszter arra kérte a sajtót, hogy ne jelentessen meg nem megerősített híreket a járványügyi helyzettel kapcsolatban, mondván, hogy pánikkeltésre semmi ok. Mint mondta, valóban megnőtt a napi új fertőzöttek száma, de a számokról az illetékesek a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is tájékoztatják a közvéleményt, nincs szükség találgatásokra. A fertőzöttek számát az előírások betartásával lehet csökkenteni - tette hozzá.     

Szerbiában szombatról vasárnapra 11 667-ről 11 741-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában jelentősen nőtt a gyógyultak száma a nyugat-balkáni országban, míg egy napja 6931 gyógyultról számoltak be az illetékesek, vasárnap már 11 056 gyógyult szerepel a nyilvántartásban. Ezt azt jelenti, hogy az aktív esetek száma 437. A koronavírus-járvány március közepi kitörése óta 248-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.    

Koszovóban egy nap alatt 1158-ról 1194-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Eddig 31-en haltak bele a betegség szövődményeibe.    

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2610-ről 2641-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Felmérések szerint az országban a koronavírus-járvány miatt legalább 70 ezren maradtak munka nélkül, pontos adatok azonban nincsenek, mert azokról, akik nem bejelentett munkahelyen dolgoztak, nincsenek információk.    

Montenegróban több mint egy hónapja nem jegyeztek fel új fertőzést, ezért a kormány jóváhagyta az érettségi bálok megtartását. A június végén esedékes bulikon azonban be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat - például a legalább egyméteres távolságot egymástól. (MTI)

Reagált az Orvosi Kamara arra, hogy kimaradnak a gyógyszerészek a félmilliós egyszeri juttatásból

Facebook-posztban reagált a Magyar Orvosi Kamara arra, hogy a gyógyszerészek kimaradnak abból az egyszeri, 500 ezer forintos jutalomból, amit a kormány a koronavírus elleni harc miatti elismerésként ad az egészségügyi dolgozóknak.

Tovább a cikkhez

Holnaptól kéthetes karantén vár arra, aki belép Nagy-Britanniába

Hétfőtől kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek. A brit kormány indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon. A brit turisztikai ágazat ugyanakkor élesen bírálja az intézkedést.

Tovább a cikkhez

A vártnál kisebb mértékben csökkent Kína exportja májusban

A várakozásoknál enyhébb mértékben ugyan, de csökkent Kína exportja májusban az új koronavírus-járványnak a nemzetközi kereskedelemre kifejtett hatása következtében.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: közel lehet az áttöréshez az egyik ígéretes kezelés

A koronavírus ellenszeréért folytatott harcban közel állnak az áttöréshez az antitest-fejlesztések – írja a Guardian.

Tovább a cikkhez

Közel 6,9 millió fertőzött, 400 ezer halott

Elsősorban a fejlődő országokban észlelt terjedés eredményeként vasárnap reggelre 6,89 millió főre nőtt a megerősített koronavírusos esetek száma a világban – derül ki a Johns Hopkins Egyetem ma reggeli adataiból. Globálisan már 399 785 halálos áldozatot követelt a vírus.

A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokban jegyzik, 1,9 millió főt, Brazília a második helyen áll, 672 ezerrel, a harmadik pedig Oroszország, 458 ezer fertőzöttel.

A legtöbb áldozatot az Egyesült Államokban követelte a járvány, több mint 109 ezer fő hunyt el koronavírusban, a második az Egyesült Királyság, több mint 40 ezer áldozattal, a harmadik pedig Brazília, ahol közel 36 ezer áldozatot szedett a járvány.

Több hónapnyi járványügyi adatot tüntetett el holnapjáról a brazil kormány

Brazília vasárnap eltávolított a koronavírus-járványra vonatkozó több hónapnyi járványügyi adatot a kormányzati honlapjáról.

Tovább a cikkhez

Három hazai cégből kettő halasztotta idén az adóbevallását

Három cégből kettő élt a társaságiadó-bevallás és befizetés halasztási lehetőségével: míg tavaly a június 3-iki határidőig 317 ezer cég vallotta be a társasági adót, idén csak 117 ezer - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Tovább a cikkhez

Elkészülhet-e egy éven belül a koronavírus ellenszere?

Világszerte versenyt futnak az idővel azért, hogy megtalálják a koronavírus ellen hatásos vakcinát, bár Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsosa korábban elmondta, hogy szerinte akár már a következő év elejére elkészülhet a koronavírus elleni vakcina, azonban úgy tűnt, hogy a gyorsított ütemű fejlesztések lehetséges sikerében sokan kételkednek. A járványügyi szakember nemrég ismét kiemelte, hogy a korábbi előrejelzése törekvőnek tűnhet, de szerinte az minden bizonnyal megvalósítható.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: rosszul állnak a fejlődő országok a harcban, Brazíliát épp most tarolja le a járvány

Szombat reggel már 6,75 millió főnél jár a világban a megerősített koronavírus-fertőzések száma. A legtöbb esetet az Egyesült Államok jegyzik, Brazília már a második legfertőzöttebb ország. Közben Bolsanaro azzal fenyegetőzik, hogy az Egyesült Államokat követve kilép a WHO-ból, miután az egészségügyi világszervezet tanácsokat osztogat.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Bruna Prado/Getty Images

Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
koronavirus nyaralás
koronavírus teszt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
fedusa_shutter