Előfizetői tartalom

Évtizedes negatív trend tört meg a magyar oktatásban

Portfolio
Másfél évtizede először nőtt a felsőoktatásban tanulók létszáma Magyarországon, vagyis egy kifejezetten kedvezőtlen tendencia tört meg. Mi történik most a magyar felsőoktatásban? Hogyan alakul a diplomások aránya? És ami igazán fontos: tényleg trendforduló előtt állunk?

Amíg a 90-es évek eleje óta másfél évtizedig folyamatosan nőtt a felsőoktatásban résztvevők száma Magyarországon, addig a következő 15 év erőteljes visszaesést hozott. A rendszerváltás után a felsőoktatási expanziónak köszönhetően Magyarországon egyre többen szereztek diplomát, ami fontos hajtóereje volt annak, hogy az emberek életszínvonala emelkedjen az elmúlt évtizedekben. A diplomások arányának emelkedésével egyre többen érhettek el magasabb fizetést, a folyamat pedig segítette a gazdaság átalakulását, vagyis azt, hogy egyre több, magasabb hozzáadott értéket termelő ipari és szolgáltató vállalat válassza Magyarországot.

A felsőoktatási expanzió azonban a 2000-es évek közepén megtört (a nappali képzésen résztvevők száma a 2000-es évek második felében indult csökkenésnek), és gyakorlatilag évről évre egyre kevesebben tanultak egyetemen vagy főiskolán. Egy természetes korrekció a demográfiai változások miatt érthető lenne, hiszen a születések számának a visszaesése magával hozhatja, hogy csökken a felsőfokú végzettséget szerzők száma is. Magyarországon azonban olyan erőteljes volt a csökkenés az utóbbi években, hogy átmenetileg megállt a diplomások arányának a növekedése. Egyes korosztályokban, különösen a fiatalok körében pedig még csökkenést is láthattunk.

Ez pedig különösen rossz hír, ha a következő években fel szeretnénk zárkózni a fejlett, nyugat-európai országokhoz, hiszen hazánknak nincs olyan nyersanyagja vagy természeti kincse, amely ezt lehetővé tenné: legnagyobb erőforrásunk a humán tőke és annak fejlesztése.

Megtört a negatív trend

  • Hogyan változhat a diplomások aránya a következő időszakban?
  • Mennyit segít a képzettség a koronavírus-válságban? Megvéd-e a diploma az elbocsátástól?
  • A szakképzés és a tankötelezettségi korhatár csökkentése helyett új irány jön?
  • Miként befolyásolják a képzettséget a demográfiai folyamatok?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés