fedusa_shutter
Gazdaság

Itt a Fed döntése – Történelmi gazdasági összeomlástól fél az amerikai jegybank

Portfolio
A vártnak megfelelően 0-0,25%-on hagyta az irányadó kamatot szerdán a Fed. Mivel az amerikai jegybank nem híve a negatív kamatszintnek, ezért jó eséllyel fogadni lehetett arra, hogy nem lazít tovább a márciusi két rendkívüli lépés után. A döntést követően a friss makrogazdasági- és kamatpálya-előrejelzés is megérkezett, így már tudjuk, hogy látja a kilátásokat a Fed a koronavírus-járvány kellős közepén.

Márciusban a koronavírus-járvány kitörését követően két lépésben összesen 150 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot a Fed. A két rendkívüli ülés között mindössze 12 nap telt el, ilyen gyors reakcióra még a 2008-as válságban sem volt példa. A nulla százalékos kamatszint elérése után elvileg jöhetne a negatív kamat, de a jegybank döntéshozói korábban többször hangsúlyozták, hogy azt nem tartják hatékony eszköznek.

A mai közlemény elején hangsúlyozzák, hogy a jegybank továbbra is minden eszközzel kész támogatni az amerikai gazdaságot a teljes foglalkoztatottság és az árstabilitási cél elérésében. A jelenlegi 0 százalékos kamatszintetz pedig egészen addig készek fenntartani, amíg a gazdaság vissza nem talál növekedési pályájára és a fenti célok nem teljesülnek. A támogatás jeleként a Fed kész legalább a jelenlegi szinten fenntartani eszközvásárlási programját amíg nem tapasztalnak javulást a gazdaságban. A közleményből az is kiderül, hogy a döntés egyhangú volt, minden szavazó tag a kamat szinten tartására voksolt. 

A mai döntés érdekessége az volt, hogy hivatalosan tavaly december óta nem volt növekedési és inflációs előrejelzése a Fednek, vagyis csak most „árazták be” a koronavírus-járványt. Ennek oka, hogy márciusban kellett volna ilyen negyedéves előrejelzést publikálniuk, akkor azonban a két rendkívüli kamatvágást követően törölték a rendes ülést.

A mostani előrejelzés szerint 2020-ban 6,5%-kal zuhanhat az amerikai gazdaság, amit 2021-ben 5%-os visszapattanás követhet. A munkanélküliség pedig az idei 9,3% után jövőre 6,5 százalékra mérséklődhet a Fed várakozásai szerint. 

A válsáég az inflációra is hatással lehet, a decemberi 1,9%-os várakozással szemben már csak 0,8%-os áremelkedési ütemet valószínűsítenek idén, jövőre pedig 1,6%-ra emelkedhet ez, de még 2022-ben sem éri el a 2%-os jegybanki célt. 

Az úgynevezett dot-plot szerint a Fed döntéshozói

tartósan nulla százalékos kamatra rendezkednek be,

az első kamatemelésre vonatkozó várakozások 2022-ben jelennek csak meg, akkor is csak két tag szigorítana a tizenhétből, vagyis a többség szerint még két és fél év múlva is ugyanitt lesz a kamatszint. 

feddotplot200610
Az úgynevezett dot-plot a döntéshozók kamatvárakozásait mutatja, eszerint 2022 végéig nem valószínű jelenleg az emelés.

A szerdai döntés után a dollár gyengülni kezdett az euróval szemben, így este megint az 1,14-es szintet közelítette a jegyzés, sőt hamar át is törte. A piaci reakció oka egyértelműáen a döntés legfontosabb üzenete, a tartósan alacsonyan maradó kamatszint kilátása. Hamarosan, magyar idő szerint fél kilenckor kezdődik Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója, ami további mozgást hozhat a piacon.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
koronavirus usa