Előfizetői tartalom

Mi folyik az MNB-nél? Mindenki csak találgatja az újabb fordulat hátterét

Beke Károly
Sokan értetlenül állnak a magyar jegybank lépései előtt: a meghirdetett 1000 milliárd forintos állampapírvásárlási program alig 15%-ának kimerülése után második hete nem vásárol az MNB, pedig a hozamok elég sokat emelkedtek az utóbbi időszakban. Egyelőre a szakemberek is csak találgatják, miért állhatott le a jegybank, ez akár Nagy Márton alelnök távozásával is összefüggésben lehet, illetve komolyabb fordulatot jelezhet az eddigi monetáris politikához képest. Ha tartósan leáll a program, akkor az magasabb hozamokat, viszont stabilabb forintárfolyamot hozhat.

Hirtelen behúzta a féket az MNB Április végén jelentette be az MNB a csak szuperfegyverként emlegetett állampapír-vásárlási programját, melynek keretében ezer milliárd forintért vettek volna kötvényeket. Nagy Márton alelnök akkor heti 80-100 milliárd forintos vásárlással számolva azt jósolta, hogy két-három hónapba telhet a keret kimerülése. Eddig azonban alig 160 milliárd...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái