koronavírus kórház idősotthon
Gazdaság

Tombol a koronavírus: 2 millió fölötti fertőzött Amerikában

Portfolio
Átlépte az új típusú koronavírus-fertőzttek száma a kétmillió főt az Egyesült Államokban, így továbbra is messze ebben az országban azonosították a legtöbb fertőzöttet. A világon 7,46 millió beteget azonosítottak eddig összesen, 419 ezren vesztették az életüket és 3,78 millióan gyógyultak ki a Covid-19-fertőzésből.

Az Európai Bizottság a tagállamok jóváhagyását kéri, hogy előzetesen oltóanyagot vásárolhasson

Az európai uniós tagállamok felhatalmazását kéri az Európai Bizottság, hogy koronavírus elleni, "hatékonynak tűnő" oltóanyagokat vásárolhasson gyógyszeripari vállalatoktól - közölték brüsszeli források csütörtökön.

Az ismertetett javaslatok értelmében az EU az előállításhoz szükséges beruházások jelentős részét előre kifizetné, azzal a feltétellel, ha a gyártó biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.    

Ezt az EU vészhelyzeti alapjából finanszíroznák, amelynek költségvetése jelenleg 2,4 milliárd euró, de a tagországok kormányai kiegészítő támogatást nyújthatnak a büdzséhez.    

A terv részeként a bizottság javaslatot tesz a géntechnológiával módosított organizmusokat tartalmazó oltások kidolgozására vonatkozó szabályozási követelmények ideiglenes enyhítésére is.    

A klinikai tesztelés alatt álló oltóanyagok elvileg már megvásárolhatóak, kivéve azokat, amelyeket kizárólag az Egyesült Államokban gyártanak, miután Washington korábban jelezte, hogy az ott gyártott vakcina addig nem vihető ki külföldre, amíg belföldön szükség van rá.    

A névtelenséget kérő tisztségviselők szerint amennyiben pénteken a tagállamok egészségügyi miniszerei támogatják az elképzelést, a brüsszeli testület jövő héten hivatalos javaslatot tesz a vakcinák beszerzésével kapcsolatban. Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a franciaországi Sanofi, míg az Egyesült Államokban a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson a legnagyobb gyógyszercégek, amelyek koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytatnak. (MTI)

Bulgária a járvány második hullámával küzd

Bulgária a koronavírus-járvány második hullámával küzd, csütörtöki értesülések szerint az elmúlt 24 órában a pandémia helyi megjelenése óta rekord számú, 104 új fertőzöttet regisztráltak.

A bolgár kormány június végéig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet, mivel az utóbbi napokban gyorsabb ütemben növekedett a koronavírusos fertőzöttek száma, ugyanakkor nem kívánta szigorítani az eddig érvényben lévő korlátozásokat.    

Az eddigi legtöbb új fertőzöttet - 90 esetet - április 24-én jelentették. Angel Kuncsev, tiszti főorvos és a szófiai válságstáb tagja a bTV kereskedelmi csatorna műsorában elmondta, hogy az országot minden bizonnyal elérte a járvány második hulláma. Mint mondta, a vírus jelenleg helyi gócokban terjed. Úgy vélekedett, hogy a helyzeten úrrá lehet lenni.    

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök ismételten sürgette az embereket a távolságtartási szabályok betartására, emellett fegyelemre és a higiéniai előírások követésére szólított fel mindenkit. Ugyanakkor a jelenlegi maszkviselési kötelezettséget a zárt köztereken június 15-vel feloldják, az előírás csak a tömegközlekedési eszközökön marad életben.    

Az egyik legutóbbi járványgóc a dél-bulgáriai Doszpat városában alakult ki. Egy helyi játékgyár alkalmazottai állítólag lázcsillapítókat szedtek, hogy a műszakok előtti hőmérést kijátsszák.    

A csaknem hétmilliós lakosú Bulgáriában az új esetekkel 2993-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a kórnak eddig 167 halálos áldozata volt.    

A járványügyi intézkedéseket messzemenően lazították, az egészségügyi előírások betartásával a kávézók és bárok nyitva tarthatnak, csakúgy mint a bevásárlóközpontok, a múzeumok, az edzőtermek, a színházak és a mozik. A fekete-tengeri üdülőszezon a külföldi turisták számára július 1-jével veszi kezdetét. (MTI)

Spanyolország nem tesz eleget az EU kérésének: egy jó darabig marad a határzár

Spanyolország június végéig nem oldja fel a koronavírus-járvány miatt a határain bevezetett korlátozásokat - közölte csütörtökön a spanyol külügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Románia enyhíti a beutazási feltételeit

Románia június 15-től kezdődően tovább lazítja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, ezek sorában enyhíti a beutazási feltételeket - jelentette be a csütörtöki kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök.

Tovább a cikkhez

Egyre jobb hírek Olaszországból is: március eleje óta nem volt ilyen alacsony a napi halálozások szá

Ötvenháromra csökkent a koronavírus halálos áldozatainak napi száma Olaszországban, amely a legalacsonyabb adatnak számít március 2. óta a polgári védelmi hatóság csütörtöki közlése szerint. Az országban hétfőn újranyitják a mozikat, a színházakat és a szabadtéri szórakozóhelyeket is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Svédországban rekordszámú új fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában

Svédországban rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában - közölték az ország egészségügyi hatóságai csütörtökön.

Tovább a cikkhez

A szomszédban jövő héttől már engedik 500 főig a rendezvényeket

Szlovénia hétfőtől újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, és engedélyezi 500 főig a tömegrendezvények megtartását - jelentette be Jelko Kacin kormányszóvivő csütörtökön Ljubljanában. Június 15-től már autóbusszal is érkezhetnek turisták az országba, erre eddig nem volt lehetőség.

Tovább a cikkhez

A Balkánon erősödik a járvány az enyhítések után

Ismét erősödik a koronavírus-járvány a Balkánon, miután az országok enyhítettek a fertőzés terjedését fékező intézkedéseken.

Tovább a cikkhez

A britek a szokásos fogyasztásuk csaknem negyedét nem tudták elkölteni a járvány miatt

A brit háztartások ilyenkor szokásos fogyasztási kiadásaiknak csaknem a negyedét nem tudták elkölteni a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások bevezetése óta - áll a brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett tanulmányában.

Tovább a cikkhez

Júliustól 30 ezer emberen tesztelnék a koronavírus ígéretes ellenszerét

A Moderna csütörtökön megerősítette, hogy júliusban kezdenék meg a koronavírus elleni vakcina tesztelését 30 ezer önkéntes bevonásával, ekkor lép be ugyanis a vállalat a tesztelés utolsó szakaszába - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Nagy támogatási csomagot kapnak az éttermek New Yorkban

New York polgármesterre bejelentette, hogy 3 millió dolláros támogatást kapnak a város kisebb étterei- írja a CNN.

Tovább a cikkhez

Jó hírek érkeztek egy kísérleti koronavírus elleni gyógyszerrel kapcsolatban

A Regeneron Pharmaceuticals ma bejelentette, hogy a cég kísérleti koronavírus elleni gyógyszerével megkezdődtek az első klinikai vizsgálatok, a cég tudományos vezetője szerint van ok a reményre. George Yancopoulos szerint, ha minden jól megy, a társaságnak néhány hónapon belül a rendelkezésére állhatnak a végleges adatok az antitest koktél hatékonyságával kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

Amerika legközelebb a nyár végén stimulálhat újra

A Fehér Ház és a republikánus tárgyalók nem terveznek újabb koronavírus miatti stimulációs csomagról tárgyalni egészen július végéig – árulta el négy hivatali forrás a CNBC-nek.

Tovább a cikkhez

Óriási finanszírozási lehetőséget kapnak a magyar vállalkozások a koronavírus-válság időszakában

Azért, hogy még jobban eltaláljuk a vállalkozói igényeket a koronavírus-válság idején, három fontos változás és bővülés várható a Széchenyi Kártya Programban a közeljövőben, amelyek mind az új termékek rugalmasabb igénybevételét jelentik – jelezte a Portfolio-nak adott rövid interjújában Krisán László. A Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója azt mondta: eddig több mint 7 ezer vállalkozói megkeresés és közel 3 ezer konkrét hiteligénylés  érkezett be és a vállalkozások kérései alapján tettek javaslatot a programot felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium felé, amely egyetértéssel jóváhagyta ezeket. Krisán László úgy látja, hogy a hozzájuk forduló sokezres vállalkozói kör egy része megoldásként éli meg a kedvezményes hiteleket, másik része óriási lehetőséget lát a Program új konstrukcióiban és a „muszáj felvennem ezt a hitelt” hozzáállást tapasztalja; a harmadik kör pedig azt mondja, hogy már készülve a válság utáni időszakra beruházni, fejleszteni szeretnének, így élni akarnak ezekkel a lehetőségekkel.

Tovább a cikkhez

WHO: gyorsuló ütemben söpör majd végig a koronavírus egy komplett kontinensen

Afrikában a vakcina kifejlesztéséig vélhetően folyamatosan, gyorsuló ütemben emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója csütörtökön genfi sajtótájékoztatóján, Dél-Afrikát, Kamerunt és Algériát emelve ki a járvány gócaiként a kontinensen.

Tovább a cikkhez

Az EU a határok hétfői nyitására kéri a tagállamokat

Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte az európai uniós tagállamok kormányait, hogy június 15-én, azaz jövő hétfőtől kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat az EU-n belül. A brüsszeli testület július elsejétől javasolja az unión kívüli országokból az EU-ba érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését.

Tovább a cikkhez

Felfüggesztette a Volánbusz a létszámkorlátot

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs jóváhagyásával felfüggesztette járművein a maximum 30 százalékos telítettségre vonatkozó szabályt a Volánbusz Zrt. - jelentették be csütörtökön a cég Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez

Oroszországban már több mint félmillió koronavírus-fertőzöttet találtak

Az új koronavírus okozta, igazolt Covid-19 fertőzések száma meghaladta a félmilliót, a halálozásoké pedig a 6500-at Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint.

Tovább a cikkhez

Félelmetes lakhatási válság szakadhat az amerikaiak nyakába

A koronavírus-pandémia előtt is több millió amerikai állt a kilakoltatás szélén, a járvány miatt kialakult válság pedig sokkal tovább ronthatja a helyzetet – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Tombol a koronavírus Ukrajnában

Ukrajnában minden eddigit meghaladó számú, 689 új koronavírusos esetet azonosítottak az elmúlt egy nap alatt, velük együtt a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 29 070-et - közölte az egészségügyi minisztérium.

Tovább a cikkhez

A tisztifőorvos szerint 3 millió életet mentettek meg a korlátozások Európában

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy az Európában bevezetett korlátozások a modellek szerint 3 millió ember életét mentették meg. Elmondta, hogy járványügyi szempontból a koronavírus-járvány nem ért még véget, ezért folyamatos éberségre van szükség. Bejelentették, hogy az idősek klubjai kinyithatnak, de szó volt az italautomaták és a könyvtárak helyes használatáról is.

Tovább a cikkhez

Elintézte a koronavírus-válság Magyarország legnagyobb problémáját, de nincs benne sok örömünk

A munkaerőhiány mértéke már tavaly csökkenni kezdett Magyarországon, az idei év első hónapjaiban pedig még markánsabban esett vissza az üres álláshelyek száma, mint korábban. Az betöltetlen álláshelyek száma 2015-ös mélypontra zuhant az idei év első három hónapjában, és további csökkenés várható. A koronavírus-válság elején a vállalatoknak egyre kevesebb dolgozóra volt szükségük, így a munkaerőhiány egyetlen pillanat alatt jelentős munkanélküliségbe csapott át.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: íme az országok, amelyek miatt gyorsulva terjed a járvány a világban.

Tegnap a hivatalos adatok szerint új rekordra, 130 ezer fölé emelkedett a megerősített megbetegedések száma a világban. Az amerikai kontinensen nem csitul a koronavírus járvány (a déli részen kifejezetten gyorsul), valamint Ázsia népes országaiban is egyre magasabb a napi esetszám.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkeztek a csütörtök reggeli magyar adatok

Mindössze 12 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4039 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 553 főre emelkedett az elhunytak száma, 2391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1095 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 321 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

2 millió fölötti fertőzöttszám Amerikában

Már 2,07 millió Covid-fertőzöttet azonosítottak az Egyesült Államokban, a második legfertőzöttebb ország Brazília, ahol 775 ezer ember kapta el az új típusú koronavírust, a harmadik pedig Oroszország, 493 ezer fertőzöttel.

Nőtt az aktív fertőzöttek száma is: 3,26 millió ember küzd jelenleg a Covid-19-cel, 3,2 millió főnél (a fertőzöttek 98%-a) enyhének mondhatók a tünetek a John Hopkins University adatai szerint. 

A lezárult esetek száma 4,2 millióra nőtt, ebből 3,8 millió a gyógyultak száma, ami 90%-os aránynak felel meg. A napi halálozások száma egyébként április óta csökken. 

Magyarországon eddig 4027 fertőzöttet azonosítottak, 464 aktív fertőzött van Budapesten és 657 vidéken.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus-válság: erősödget a lakosság optimizmusa

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisi, történetének legnagyobb zuhanása után májusban jelentősen, majd júniusban kisebb ütemben emelkedett. Az index az az áprilisi 38 pontos esését követően májusban 11 ponttal, júniusban 6 ponttal emelkedett (szezonálisan kiigazítva), s ezzel e két hónap alatt csaknem a felét ledolgozta áprilisi zuhanásának.

Tovább a cikkhez

Mit hozott a gazdáknak a koronavírus?

A koronavírus járvány kitörésével a helyi élelmiszer szektorban nagyon összetett helyzet alakult ki. Az évek óta erősödő helyi élelmiszer rendszerek, a gazdák által kínált termékek iránt az új helyzetben – a korábbi tendenciákon túl két további tényező miatt is – hirtelen megugrott  a kereslet. A gyors fellendülés elsősorban nagyvárosokra volt jellemző. A folyamatot a korábbi tendenciákon túl két további tényező erősítette

Tovább a cikkhez
koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus usa