Előfizetői tartalom

Trump magára hagyta a világ egyik legfontosabb stratégiai térségét - Kína be is darálta a régió országait

Portfolio
Donald Trump amerikai elnök 2017-es hatalomra kerülésekor felfüggesztette a Csendes-óceáni Partnerség névre keresztelt kereskedelmi egyezmény tárgyalásait, és az ország befolyása ezzel jelentősen csökkent Délkelet-Ázsiában. A térség szakártői egyöntetűen úgy gondolják, hogy Kína befolyása csak nőni fog a következő 10 évben, míg az USA befolyása csökkenhet - ennek azonban a helyi szakértők fele kifejezetten nem örül. A térség 650 milliós összlakosságával és gyorsan növekvő gazdaságával az egyik legjelentékenyebb régió, fontos hajózási útvonalak haladnak itt át.

Az Egyesült Államok fokozatosan elveszíti Délkelet-Ázsiára gyakorolt befolyását, a kínai érdekérvényesítés a következő évtizedben még jobban nőhet a térségben a washingtoni Center for Strategic and International Studies szerint – írja a CNBC. A jelentéshez készülő felmérést november és december között végezték, mielőtt a koronavírus-járvány letarolta volna a világot....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés