Előfizetői tartalom

Egy magyarországi pénzmosás-gyanús ügy miatt őrizetbe vették a zimbabwei egészségügyi minisztert

MTI
Portfolio
A zimbabwei korrupcióellenes hatóság pénteken őrizetbe vette Obadiah Moyo zimbabwei egészségügyi minisztert, akit várhatóan szombaton állítanak bíróság elé azzal a váddal, hogy törvénybe ütköző módon egy kétes hírű svájci egészségügyi vállalattal kötött több millió dollár értékű szerződést a koronavírus-járvány elleni harchoz szükséges egészségügyi termékek szállítására. Ez a cég idén márciusban alapított egy magyar leánycéget, amelynek egyik magyar bankszámlájára 2 millió dollárnyi átutalás érkezett márciusban a zimbabwei egészségügyi minisztériumtól, ami alapot adott a pénzmosási gyanúra.

A helyi sajtó szerint Moyo olyan céget választott ki, amely a védőfelszereléseket, illetve a koronavírus-teszteket túlzottan magas áron kínálta a kormányzatnak. A cég árlistáján a szájmaszkok darabja például 28 dolláros (8600 forint) áron szerepelt. A hararei vezetés a közfelháborodás nyomán felmondta a szerződést. Emmerson Mnangagwa elnök (ld. fenti képünkön - a szerk.)...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái