MNB épület getty
Gazdaság

Kamatot vágott az MNB!

Portfolio
A várakozásokkal ellentétben változtatott főbb kondícióján a jegybank: így az alapkamat 15 bázisponttal kisebb, 0,75% lett. A kamatfolyosó két szélét jelentő egynapos betéti és hitel kamatláb maradt -0,05, illetve 1,85%.

A közelmúltban nem volt utalás arra, hogy a jegybank változtatni készülne a kamatokon, de egy esetleges  lazítás benne volt a levegőben, hiszen a régió jegybankjai látványosan vágták a kamatokat a koronavírus-válságban, míg az MNB ezen az úton mindeddig különböző okok miatt nem tudott elindulni.

Időközben 3 órakor megjelent a Monetáris Tanács közleménye, amely itt olvasható:

A jegybank délutáni online sajtótájékoztatóján felszólalt Matolcsy György MNB-elnök, valamint több jegybanki alelnök is. Erről külön cikkben tudósítunk:

A forint is reagált a váratlan lépésre:

A monetáris politikának az elmúlt három hónapban elsősorban a koronavírus-válság fejleményeit kellett nyomon követni, illetve a kilátásokból fakadó monetáris politikai lépéseket végiggondolni. Ez nem egyszerű helyzet, hiszen az inflációs és a növekedési kép továbbra is meglehetősen homályos, a koronavírus járvány dinamikájától függ nagyon sok minden. A legfontosabb, hogy a második negyedévben a pénzügyi stabilitási helyzetet illetően megnyugodhattunk, hiszen a forint zuhanása megállt, majd a korrekció óta sokkal stabilabban viselkedik az árfolyam, a devizatartalékok és a kormány készpénzkészletei feltöltődtek, a régiós tőkekiáramlás megállt. Ebből a szempontból tehát jóval nyugodtabb környezetben dönthetett a jegybank, igaz, az inflációs és a növekedési kilátások még mindig rengeteg bizonytalanságot hordoznak.

A kamatvágás minden bizonnyal annak szól, hogy a nyugodtabb környezetben a jegybank bátrabban folytathat gazdaságélénkítő politikát. A rövid hozamok egyébként az elmúlt hetekben szép csendben elindultak már lefelé: a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozama jóval az irányadó kamatszint alá, 0,5% közelébe süllyedt, és hasonló hozamok alakultak ki a 6, 12 hónapos futamidőkön is.

Fontos hangsúlyozni, hogy a jegybank az alapkamat szintjét változtatta meg, ami azonban ma formálisan nem irányadó, még ha az utóbbi időben a 0,9%-os mértéke valójában az volt. A jegybank kulcseszköze, a forintlikviditást befolyásoló egyhetes betét katama a heti tendereken határozódik meg, tehát elvileg eltérhet az alapkamattól. Igaz, a gyakorlat mindeddig az volt, hogy az alapkamat szintjén fogadta be a bankok pénzét a jegybank, vagyis az egyhetes betéti kamat, illetve az alapkamat de facto megegyezett. Az majd a következő tenderen derül ki, hogy ehhez a gyakorlathoz a kamatvágás után is tartja-e magát a jegybank. Ezeket a jegybank csütörtökönként tartja.Furcsa lenne, ha nem, hiszen az alapkamat jelentősége olyan kicsi a gazdaságban, hogy a kamatvágás csak akkor több egy szimbolikus lépésnél, ha az egyhetes betéti kamat is követni fogja. (Az alapkamatnak leginkább még a kötelező tartalékok után fizetendő kamatként, illetve az alultartalékolás büntető kamataként van némi jelentősége.)

A döntés további érdekessége, hogy a jegybank hosszú idő után két hónapja tette újra szimmetrikussá a kamatfolyosót. Vagyis áprilistól láthattuk, hogy a 0,9%-os alapkamat körül ±95 bázispontra húzódott az egyhetes betéti és hitelkamat. Azzal, hogy most az alapkamat 15 bázisponttal csökkent, a szimmetrikusságnak gyorsan vége lett.

A jegybanki döntés hátteréről ezúttal jóval többet tudhatunk meg. 

  • 15 órakor megjelenik a monetáris tanács közleménye, ami hagyományosan részletesebb olyankor, amikor a jegybank (negyedévente) elkészíti az inflációs jelentését.
  • 15 órakor (a teljes terjedelmében csütörtökön megjelenő) inflációs jelentés főbb előrejelzéseit is megismerjük. Most különös érdeklődés övezi az MNB idei növekedési várakozását, hiszen a márciusi 2-3%-os prognózis már akkor is kirívóan optimistának számított.
  • Szintén 15 órakor kezdődik az online sajtótájékoztató, amelyen Matolcsy György a jegybank elnöke, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás a jegybank alelnökei vesznek részt.

Természetesen ezekről a fejleményeiről beszámolunk.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus