repülő szállítmány lélegeztetőgép koronavírus
Gazdaság

8 ezer lélegeztetőgépet akart a kormány, 16 ezret megrendelt és 10 ezer már itt is van

MTI
Portfolio
16 ezer lélegeztetőgépet rendelt Magyarország összesen 300 milliárd forint értékben és már közel 10 ezer új gép meg is érkezett - derült ki Menczer Tamás államtitkár szerdai nyilatkozataiból. Miközben a kormány a koronavírus-járvány legrosszabb forgatókönyvének megvalósulása esetén is 8500 lélegeztetőgép-igénnyel kalkulált és a csúcson egyszerre 82 beteg volt ilyen gépen az új járvány miatt.

El akartuk kerülni azt, amit több nyugati országban láttunk, hogy az orvosnak kelljen eldönteni, kinek jut lélegeztetőgép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia - mondta Menczer Tamás az M1 aktuális csatornán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hozzátette: a szakemberekből álló csoport azt mondta, hogy tömeges fertőzés esetén 8500 ember egyidejű lélegeztetésére is szükség lehet, az Operatív Törzs pedig a lehető legrosszabb forgatókönyvre is fel akart készülni, ezért döntöttek úgy, hogy 10 ezer gépre van szükség. Mivel azonban óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért - és nem volt biztos, hogy amit A megrendelnek, az meg is érkezik - több mint 16 ezret rendeltek azért, hogy 10 ezer biztosan beérkezzen.

A HírTV-nek adott nyilatkozata szerint a 16 ezerből eddig közel 10 ezer készülék érkezett meg, a további szállítmányok még hátra vannak.

A megrendelt gépek értéke több mint 300 milliárd forint, a szükséges anyagi forrás rendelkezésre állt, hiszen "emberélet nem múlhat pénzen". A beérkezett gépek közül azokat, amelyekre itthon nincs szükség, értékesíteni fogjuk, már vannak is érdeklődők Afrikából és Ázsiából - mondta Menczer Tamás.Kiemelte: időközben a váci Celitron nevű cég elkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének, a Panther 5-nek a gyártását, a nyár végére 1000 darabot használhatnak majd a kórházak, Magyarország tehát stratégiai kapacitással erősödött.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a védőeszközök rendelése minden esetben egészségügyi szakemberek iránymutatása alapján történt.

Menczer Tamás beszélt arról is, hogy az állam 806 cég 377 milliárd forintnyi beruházását 169 milliárd forinttal támogatta, aminek köszönhetően több mint 140 ezer munkahelyet őriztek meg.

Címlapkép: A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket rakodnak ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 24-én. Négy repülőgéppel újabb, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök érkeztek Budapestre a Kína és Magyarország között működő légi hídon. 4 millió 600 ezer kesztyű, 1 millió 150 ezer maszk, valamint 500 lélegeztetőgép működtetéséhez szükséges eszköz érkezett. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bejrút200804