budapest autó dugó getty stock
Gazdaság

Budapesten már nagyobb a légszennyezés, mint a vírus előtt volt

Portfolio
Ahogy fokozatosan nyitnak az európai országok, úgy tér vissza a légszennyezés is a nagyobb városokba, Párizsban, Brüsszelben és Milánóban jelentősen megugrott a nitrogén-dioxid mértéke a levegőben, mindemellett Németországba, Franciaországba és Olaszországba ismét visszatértek a forgalmi dugók – írja a Financial Times az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adataira hivatkozva. A magyaroknak sincs okuk az ünneplésre, az adatok szerint Budapest az egyetlen nagyváros, ahol a légszennyezés már meg is haladta a lezárások előtti szintet.

Jelentősen megemelkedett a legtöbb európai nagyvárosban a légszennyezettség, miután elindultak az újranyitások, köszönhetően a nagyobb forgalomnak. A lezárások idején mérthez képest Párizsban, Brüsszelben és Milánóban is jelentősen megemelkedett a nitrogén-dioxid mértéke a levegőben – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss adataiból. A koronavírus levegőminőségre és környezetvédelemre gyakorolt pozitív hatása úgy tűnik, rövid életűnek bizonyult.

Sőt, sok városban a légszennyezettség úgy van a koronavírus előtti vagy ahhoz közeli szinteken, hogy a forgalom még mindig nincs a krízis előtti szinteken. Mindez azt jelenti, hogy már a teljes gazdasági nyitás előtt elérhetik az országok a vírus előtti környezetszennyezési szinteket.

Az adatok szerint a légszennyezettség a legtöbb európai országban azért még alatta van az egy évvel ezelőtti adatoknak, de nyugtalanító, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire meg tudott ugrani ez a mutató.

A TomTom adatai szerint Németországban, Olaszországban és Franciaországban a lezárásokhoz képest jelentősen megnőtt a forgalom az utakon, mindeközben a tömegközlekedési eszközöket használók száma meredeken visszaesett.  A londoni metró például az ilyenkor szokásos utasforgalmának csupán 12%-át bonyolítja.A légszennyezettségi adatok szerint azokban a városokban, ahol nem volt olyan szigorú a lezárás (például Malmö), magasabb értékeket mértek most, mint egy évvel ezelőtt. Athénban, Bukaresten és Münchenben is jelentősen emelkedett a légszennyezés.

A lezárásokkal érintett nagy európai városok közül Budapest az egyetlen, ahol a légszennyezés már a lezárások idején mért szint fölé került.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
strand_koronavirus