london vihar
Gazdaság

Egyre vadabb a kardcsörtetés Brexit ügyben - ennek nem lesz jó vége

Portfolio
Az Egyesült Királyság nem mutat hajlandóságot, hogy a Brexit vitás kérdéseit rendezze, októberben azonban eljön az igazság pillanata - mondta Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója.

Barnier szemlátomást nagyon szkeptikus a britek megegyezési szándékait illetően, véleménye szerint a tárgyalási folyamat akkor sem haladt volna gyorsabban, ha nincs a koronavírus-járvány. Mint ismert, az év végéig két kérdésnek kell eldőlnie:

  1. Véget ér-e az átmeneti periódus vagy újabb halasztással 2021-től is a közös piac része marad a brit gazdaság?
  2. Sikerül-e az idén egy olyan szabadkereskedelmi megállapodást kötnie az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak, ami biztosítja, hogy a kereskedelmi kapcsolatok rendezett formában folytatódjanak?

Az első kérdésre látszólag egyszerű a válasz, hiszen június végéig kell kérni a brit kormánynak, ha meg kívánja hosszabbítani a jelenlegi átmeneti helyzetet. A válasszal azonban nem vártak ilyen sokáig: London nemrégiben hivatalosan is megerősítette, hogy nem kíván élni a jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszer kialakítására szánt átmeneti időszak meghosszabbításának lehetőségével. 

Bár mérget valószínűleg senki nem venne rá, hogy a hosszabbítás ügye végleg lekerült a tárgyalóasztalról, de most egy ideig mégis a második kérdés az izgalmasabb, miszerint sikerül-e technikailag megoldani a leválást a közös piacról, és milyen új kereskedelmi kapcsolatrendszer lesz helyette.

Barnier nyilatkozata szerint a britek olyan különleges státuszt igényelnek például a pénzügyi szolgáltatások területén, ami nagyon közel van az egységes piac státuszához, és az elektromos áram piacához is mindenféle kötelezettség nélküli teljes hozzáférést igényelnek. A főtárgyaló ugyanakkor leszögezte:

az EU nem fogja feláldozni hosszú távú gazdasági és politikai érdekeit azért, hogy az Egyesült Királyság jól járjon.

Az EU kötelessége, hogy megvédje a vállalatait és a polgárait, és azt várja, hogy a britek a kilépéskor kiadott politikai deklaráció betűjéhez és szelleméhez térjenek vissza. Barnier azt is elmondta, hogy az ír-északír határon kialakítandó vámhatárral kapcsolatban felvázolt protokoll továbbra sem kielégítő, az Unió szeretné tudni, hogy pontosan hogyan is tervezik a britek a vám-, áfa- és élelmiszer-ellenőrzési szabályok érvényesítését. A főtárgyaló világossá tette, hogy még a lehető legkedvezőbb tárgyalási kimenet esetén is súlyos következményekkel fog járni a brit gazdaságra nézve a közös piac elhagyása.

Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre az unió eltökélt a saját jól felfogott érdekeinek szem előtt tartásában. Tekintettel arra, hogy az EU nem egy politikai unió, annak a kockázata, hogy végül ettől eltér, a tárgyalási folyamat legvégéig jelen lesz. Egyelőre azonban a tárgyalások során következetesen képviseli az érdekeit, és magabiztosan viselkedik a britek chicken game taktikáját látva. Erre utal az is, hogy Barnier jelezte, elsősorban a briteknek fontos egy jó megállapodás megkötése és a rendezetlen kilépés elkerülése.

Az ING elemzői egyébként a napokban értékelték a Brexit kilátásokat, és viszonylag optimista forgatókönyvet vázoltak fel. Eszerint  Boris Johnson miniszterelnök a korábbi harcos kilépési ígéretei után nem tudja/akarja meghosszabbítani az átmeneti periódust, hanem mindenképpen kilép a mostani keretek közül. Az elemzők optimisták, hogy októberben valamiféle kompromisszumos szabadkereskedelmi megállapodást megalkotnak a felek - mivel a briteknek gazdasági szempontból bármilyen megoldás jobb, mint a rendezetlen kizuhanás. Ez alapján a fő kérdés valóban az, hogy a közös piachoz való hozzáférésük mennyire sokkszerűen ér véget.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Koronavírus
forint mnb épület sötét magyar jegybank
fedusa_shutter
románia bukarest zászló
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844
Dollármilliók csúsztak zsebbe: kipakolt a korrupt olimpiáról a szervező
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
forint mnb épület sötét magyar jegybank