kocsma sör ital pult
Gazdaság

Kósa Lajos nekimegy a söripari multiknak

Portfolio
A termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszerének felszámolását kérte a Fidesz frakciótól Kósa Lajos. Ezt maga a párt alelnöke jelentette be a Facebookon. A lépés nyertesei a kisüzemi, hazai tulajdonú gyártók lehetnek.

"Ma megkértem a parlamenti frakciónkat, hogy teljes mellszélességgel, egységben avatkozzunk bele a hazai sör- és üdítő italpiac szabályaiba. Az a célunk, hogy szűnjön meg a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere, mert ez a rendszer fenntartja a nagy, multi sör- és üdítő gyártók és forgalmazók piaci túlsúlyát, korlátozza a versenyt, hátrányos a hazai kézműves-, kisméretű gyártók és forgalmazók számára. Olyan rendszert szeretnénk bevezetni, amely olyan lehetőségeket nyit a magyar sörösök és üdítősök számára, mint amilyeneket élvezhetnek az osztrákok, a csehek, a szlovákok, a németek a saját hazájukban." - írja posztjában Kósa, aki a közeljüövőben részletekbe menő tájékoztatást ígért.

A mostani kezdeményezés nem előzmény nélküli. A közelmúltban már többször érte kritika a kormány részéről azt a gyakorlatot, ami a vendéglátóhelyeken egy-egy nagy italgyártó cég termékeinek biztosít hosszú távra kizárólagos értékesítési lehetőséget. Ez ugyanis a kisebb cégek termékeit a piac jelentős részéről teljesen kiszorítja, vagy legalábbis nagyon komoly belépési korlátokat jelent számukra. A kisüzemi sörfőzdék és egyéb kisvállalkozások sem a volumenigények, sem az pénzügyi korlátok miatt nem tudják felvenni a versenyt ebben a rendszerben a nagy gyártókkal. (A kormány számára nyilván fontos szempont, hogy a kisvállalkozások nagyobb arányban magyar tulajdonúak, a mostani rendszer kedvezményezettjei pedig a multinacionális cégek.)

A helyzetet felszámolni ugyanakkor nem egyszerű, hiszen a benne lévő szereplők jelentős része érdekelt annak fenntartásában. A vendéglátóipari egységek ugyanis pénzt kapnak a kizárólagosságért cserébe - ami például egy koronavírus-járvány utáni újrainduláskor létfontosságú lehet a számukra. Vagyis nagyon fontos, hogy milyen ösztönzőkkel, kikényszerítő erővel próbálja majd ezeket a kizárólagos kapcsolatokat felszámolni a kormány.

A magyar sörpiacon 97-98%-os a nagyüzemi sörgyártók részesedése, és ebben kiemelt szerepe van a termékkizárólagosság gyakorlatának - reagált a Portfolio-nak Szuda János, a Fehér Nyúl kisüzemi főzde résztulajdonosa, aki éppen ezért üdvözli a kormányzati kezdeményezést. Szuda emlékeztetett rá, hogy a nagyüzemek Gazdasági Versenyhivatalnak tett ígérete, miszerint részesedésüket 81%-ra szorítják le továbbra is érvényben van, de  a valóság nagyon messze áll ettől. A versenyt korlátozó gyakorlat felszámolása több országban hozott már fellendülést a söriparnak, az Egyesült Államokban kisebb sörforradalmat, a választék robbanásszerű növekedését hozták a liberalizációs szabályok, és a kisüzemek piaci részesedése 25%-ig kúszott fel.

A megoldást az adminisztratív szabályozás hozhatja el, ami korlátok közé szorítja a nagyüzemek vendéglátóipari jelenlétét. Ez jelentheti azt, hogy a nagyüzemi részt maximalizálják, vagy egy-egy gyártó részesedését helyezik sapka alá. A rendszer ezzel együtt sok finomhangolást igényel, és sok múlik azon, hogy a kormányzat pontosan milyen belső elvárások mellett alakítja ki az új játékszabályokat.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
bejrút200804