Előfizetői tartalom

Hogyan értékeljük megfelelően a monetáris politika tűzerejét?

Cikkemben a Portfolio 2020. június 8-án megjelent, Magyarországnak már a válság kezdetén üres volt a fegyvertára című írására reagálok. A cikk a tágabb kontextusból kiragadva, több helyen tévesen vagy hiányosan értékeli a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáját. Nem tesz említést a jegybank több korábbi és a koronavírus válság alatt meghozott intézkedéséről sem, amelyek bemutatása elengedhetetlen a jelenlegi helyzet objektív értékeléséhez. Alábbiakban arra kívánok rávilágítani, hogy az eredeti cikk címében szereplő állítással szemben: volt és jelenleg is van bőven puskapor az MNB fegyvertárában és a hazai monetáris politika kellő mozgástérrel rendelkezik a jelenlegi válság kezelésére.

A monetáris politika számára rendelkezésre álló mozgástér napjainkban már alapvetően nem a jegybanki alapkamatok függvénye. Azt sokkal inkább a jegybankok mérlegében rejlő bővítési potenciállal ragadhatjuk meg. Ezt illetően pedig a Magyar Nemzeti Bank jelentős fegyvertárral rendelkezik. A korábbi években az MNB jelentősen – a GDP-arányos 40 százalék körüli szintről...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái