Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás
Gazdaság

A német cégek Brexit-kudarctól tartanak

MTI
Az Európai Unió és az Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások kudarcától tart a brit piacokon érdekelt német cégek legnagyobb része egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

A német iparszövetség (BDI) szervezésében készített felmérés alapján a nagy-britanniai kapcsolatokkal rendelkező német cégek 30 százaléka feladta a reményt, hogy a következő szűk fél évben sikerül megállapodni a brit EU-tagság megszüntetése (Brexit) utáni kétoldalú kapcsolatok rendszeréről.

A tárgyalások sikeres lezárására kitűzött év végi határidő betartására és egy szabadkereskedelmi egyezményt is tartalmazó átfogó megállapodásra 26 százalék számít. A határidő meghosszabbításával az Egyesült Királyság piacain érdekelt német cégek 25 százaléka számol.

További 18 százalék szerint az eredeti menetrendben meghatározott ütemben csak az alapvető kérdésekről sikerül megegyezni, vagyis a tárgyalás egy "bázismegállapodás" megkötésével ér véget, és a részleteket később kell kidolgozni.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

A BDI felmérése szerint a német vállalati szférában az a nézet uralkodik, hogy a Brexittel, illetve az átmeneti időszak végével új korszak kezdődik az EU életében, amelyben erősíteni kell a közösségben megmaradó országok együttműködését. A "poszt-Brexit" korszakban - a brit távozás utáni időszakban - a többség, 57 százalék szerint ki kell teljesíteni az uniós belső piacot. Ugyancsak jelentős, 43 százalékos annak a törekvésnek a támogatottsága, hogy egyes szakpolitikai területeken, köztük a külpolitikában és a migrációs politikában kell elmélyíteni az integrációt. A központosítást és az integráció minden területre kiterjedő mélyítését csupán 25 százalék támogatná.

A Brexit utáni világban a legnagyobb veszély az EU szétesése - ezt a véleményt a német ipari vállalkozások 45 százalékánál hallani a BDI kutatási jelentése szerint. A Brexit azonban esélyt is jelent, 54 százalék szerint megerősítheti Németország helyzetét a nemzetközi pénzügyi szektorban, és 44 százalék szerint ösztönözheti a működőtőke beáramlását - mutatták ki a felméréssel.

Az Egyesült Királyság a Brexit előtti években Németország legfontosabb kereskedelmi partnerei közé tartozott. A csúcsév 2015-ben volt, akkor a német cégek 89,02 milliárd euró (31,1 ezer milliárd forint) értékben exportáltak a szigetországba, az import értéke pedig 38,4 milliárd euró volt. Ezzel az Egyesült Királyság az ötödik helyen állt a kereskedelmi partnerek rangsorában. Tavaly a hetedik helyen állt, az export 78,88 milliárd eurót, az import 38,3 milliárd eurót tett ki.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
strand_koronavirus