virag barnabas meg egy kamatcsokkentes200626
Gazdaság

Még egy kamatcsökkentést vetített előre az MNB alelnöke

Portfolio
Bár a keddi kamatdöntési sajtótájékoztatón még egyszerinek mondta a jegybank vezetése a váratlan 15 bázispontos vágást, ma a Kossuth Rádióban Virág Barnabás új alelnök arra célzott, hogy júliusban valószínű egy újabb 15 bázispontos vágás 0,6%-ra, de az lesz az utolsó, tovább nem vághatnak.

Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a jegybank nem kezdett kamatcsökkentési ciklusba, és a további vágásokkal kapcsolatos piaci várakozások túlzóak, a jegybank pedig megfelelő távolságot akar tartani a 0%-os kamatszinttől az alapkamat tekintetében. Kiemelte azt is, hogy továbbra is az inflációs kilátások határozzák meg elsődlegesen a monetáris politikai mozgásteret és a forint elmúlt napokban bekövetkezett gyengülését nem kommentálta a Reuters tudósítása szerint.

Virág azt is mondta az MTI tudósítása szerint: ő a júliusi Monetáris Tanácsi kamatdöntő ülésre majd azt  a javaslatot fogja bevinni, hogy még egy 15 bázispontos vágást hajtsanak végre, de tényleg az lesz az utolsó vágás. Az alelnök hangsúlyozta azonban, hogy a júliusi újabb kamatcsökkentés után meg kell állni, a 0,6 százalékpontos alapkamat ugyanis megfelelő szint ahhoz, hogy támogassa a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást, és erősítse a pénzügyi stabilitást.

Nem opció és nem lehetőség ezen szint alá menni

- mondta. Hozzátette: azok az elemzői várakozások, miszerint kamatcsökkentési ciklusra lehet számítani, túlzóak. Az MNB más stratégiát követ, mint a régiós jegybankok, és biztonsági távolságot szeretne tartani a nulla közeli tartománytól - fogalmazott.

Mindez arra utal, hogy bár egyszerinek kommunikálta az MNB kedden a váratlan vágást, de mivel a piacon felélénkültek a további vágásokkal kapcsolatos várakozások, most a jegybank igyekszik hűteni ezeket és azt hangsúlyozza, hogy legfeljebb még egy 15 bázispontos vágás "fér bele", amivel 0,6%-ra csökkenne az alapkamat (ami a ténylegesen irányadó ráta is, hisz az egyhetes betéti eszköz kamata is ehhez igazodik).

Ez az üzenet akár a forint erősödéséhez is hozzájárulhat, hiszen "megálljt parancsolhat" a további kamatvágások beárazásának. Érdemes egyébként megjegyezni, hogy péntek reggel, a jegybanki alelnöki üzenet után a piaci árazások alapján nincsenek már annyira túlszaladva a kamatcsökkentési várakozások. Az 1 hónap múlva induló 3 hónapos határidős kamatláb-megállapodás (1X4-es FRA) kb. 0,67%-os szinten jár, a 2 hónap múlva induló 3 hónapos (2X5-ös FRA) pedig 0,62% körüli szinten. Azaz az 1-2 hónap múlva induló időszak átlagára kissé magasabb kamatot áraz a piac, mint amire most az MNB alelnöke utalást tett a 0,6%-ra csökkenő, majd ott maradó kamatszinttel.

A forint a péntek kora reggeli kereskedés során egyelőre csak minimális erősödéssel reagált a jegybanki alelnöki üzenetre: 354,4-ről 354,2-ig mozdult az euró árfolyama. Előtte keddtől tegnap délutánig 349-ről 355-ig esett több hullámban, és a 355-nél húzódó technikai akadály állította meg az esést, ahonnan tegnap délután átmenetileg 353-ig korrigált, majd estére 354 fölé kanyarodott vissza. 

hufreggmnb200626

Címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708