worker dolgozó ipar gyári munkás
Gazdaság

Példátlan zuhanás Magyarországon, még mélyebb lehet a válság

Portfolio
Magyarország kifejezetten mély recessziót élhetett át az elmúlt hónapokban a JP Morgan friss elemzése szerint. Az ipari termelés az egész feltörekvő térségben a leggyengébb volt áprilisban, összeesett az export, a fogyasztói bizalom zuhant, azonban a kiskereskedelem és az építőipar valamivel kisebb visszaeséssel megúszta. A vártnál összességében rosszabb beérkező makrogazdasági adatok alapján a recesszió mértéke akár nagyobb is lehet annál, mint ahogy eddig várták.

A legnagyobb zuhanást a magyar, a román és a török ipari termelés szenvedte el eddig a koronavírus-válságban – írja az egész felzárkózó térséggel (EMEA - Európa, Közel-Kelet, Afrika) foglalkozó elemzésében a JP Morgan.

jpmorganipar

A járműgyártás zuhanása magyarázza a közép-kelet-európai régió gyenge márciusi és áprilisi ipari teljesítményét a JP Morgan szerint, a legnagyobb a cseh, a magyar és a román kitettség. A bank elemzői azonban rámutatnak, hogy Magyarországon és Romániában nem csak az autógyártás, hanem a többi iparág is hirtelen zuhant nagyot. Számos felzárkózó országban tehát az autógyártáson kívüli ipar kisebb veszteséggel megúszta, mint nálunk.

A JP Morgan szerint vannak már arra utaló jelek, hogy az autógyártás az áprilisi meredek zuhanás után májusban már jobban teljesített, azonban a szakértők a havi javulás ellenére továbbra is nagy visszaesésről beszélnek éves alapon.

Az ipar esésével és a külső kereslet csökkenésével összhangban a legtöbb országban nagymértékben visszaesett az export is. A JP Morgan azonban arra számít, hogy ahogy az iparban, itt is kedvezőbb számokat látunk majd a következő hónapokban.

jpmexpo

Habár az ipari termelés óriási zuhanáson ment keresztül, a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon nem esett akkorát, mint számos más országban. A JP Morgan szerint a kiskereskedelem zuhanása összefüggött a korlátozó intézkedések szigorúságával, és miután Magyarországon nem voltak annyira súlyosak a korlátozások, így a kiskereskedelem is megúszta visszafogottabb csökkenéssel.

jpmkisker
6a2uQk2Tfs_enfYEpcoXb2J2a_FlTBp5JieFipyi9GU
A kiskereskedelem visszaeséses és a korlátozások szigorúsága közötti összefüggés

A rendelkezésre álló adatok – néhány ország már ismertette a májusi kiskereskedelmi adatot – alapján a fogyasztásban már eljöhetett a fordulat, vagyis az április jelenthette a mélypontot, ahhoz képest már jobb adatok érkeznek.

A fogyasztói bizalom szinte minden országban nagyon jelentősen csökkent, a JP Morgan gyűjtése alapján ebben a tekintetben is Magyarország volt a legnagyobb esést elszenvedő ország a koronavírus-járvány időszakában.

figybiz

Minazonáltal az egész felzárkózó térségben a helyreállást támogatják a 2008-2009-es világgazdasági válságnál nagyobb mértékű kormányzati, költségvetési élénkítő programok. Az alábbi ábrán azonban látható, hogy Magyarország 2009-ben nem tudott élénkíteni, sőt, költségvetési szigorítást kellett végrehajtania, amely még nagyobb recessziót okozott. Jelenleg pedig Magyarországon a legkisebb a vizsgált országokban az addicionális költségvetési élénkítés mértéke a JP Morgan szerint (minél nagyobb az élénkítés, annál jobban támogatja egy ország a kilábalást).

jpmstimulus

Annak ellenére, hogy az ipar és a kiskereskedelem nagyot esett a feltörekvő térségben, az építőipar kisebb csökkenéssel úszta meg eddig. Ez azt sugallja, hogy a felzárkózó térségben a gazdaság azon része, amely kevésbé függ a külső kereslettől, jobban működött a lezárások időszakában.

A JP Morgan szerint idén 6,3%-kal eshet vissza a magyar GDP, ezt az előrejelzést azonban még nem a legfrissebb makrogazdasági adatok alapján adták. A JP Morgan friss anyagában megjegyzi, hogy „lefelé mutató kockázatok” övezik magyarországi GDP-re vonatkozó előrejelzésüket, vagyis a bank által korábban vártnál akár nagyobb recesszió is lehet hazánkban.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
mnb shutter
Benzinkút
andzrej duda
irodahaz
kórház
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
budapest parlament híd getty stock