brazilia2
Gazdaság

Gyors ütemben terjed a koronavírus a világjárvány gócában

MTI
Latin-Amerikában erőteljesen terjed a járvány, Ázsiában is terjedőben a vírus a korlátozó intézkedések enyhítése után.

A távoli országok koronavírus-járvány helyzetét azért tartjuk fontosnak naprakészen követni, mert a járvány gazdasági hatásai áttételesen Európát, Magyarországot is érinthetik, illetve bár a vírus a régiónkban jelenleg visszafogottan terjed, egy esetleges fellángolás esetében újra érdemes lesz más országok tapasztalatait is megismerni a járvány elleni védekezésben. 

Jelenleg Latin-Amerika a világjárvány góca, az Egyesült Államok után a fertőzöttek és a halálesetek alapján a második helyen álló Brazíliában vasárnapra egy nap alatt 1109-cel 57 070-re nőtt a halálozások száma. Huszonnégy óra alatt 38 693 új fertőzöttet jelentettek a brazil egészségügy-minisztérium napi jelentése szerint, így országszerte 1 313 667 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus. Az ország legnépesebb államában, Sao Paulóban a legsúlyosabb a járványhelyzet, 14 263 halálesetet és 265 581 fertőzöttet tartanak nyilván.

A perui egészségügy-minisztérium szombati jelentése szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 3625-tel 275 989-re nőtt, a halálesetek száma 9135. A kormány pénteken jelentette be, hogy június 30-án feloldják a korlátozó intézkedéseket, de Martin Viscarra elnök közölte, hogy a korlátozások a hét érintett régióban továbbra is életben maradnak. Peruban március 16-án kötelező karantént és kijárási tiltalmat vezettek be.

Kolumbiában egy nap alatt 4149 új fertőzöttet jelentettek, ez már egy hét alatt a harmadik rekord. A fertőzöttek száma 88 591, több mint Kínában. A halálesetek száma 2939, 128 ember pénteken vesztette életét.

A délkelet-mexikói Chiapas államban péntek este kórházakat rongáltak meg és rendőrautókat rongáltak meg Larrainzar településen, miután olyan álhírek terjedtek el, amelyek szerint füstöléssel szándékosan terjesztik a vírust. Több chiapas-i közösség ellenzi a dengue-láz elleni füstölést és a Covid-19 ellen alkalmazott fertőtlenítő sprayket. Egyesek azt hiszik, hogy a kormány szándékosan terjeszti így a vírust. Ez volt a harmadik alkalom, hogy Chiapasban hamis hírek alapján erőszakcselekményeket követtel el kórházak ellen. A 127 milliós lélekszámú Mexikóban 208 392 fertőzöttet és 25 779 halálesetet jelentettek.

Ázsiában, ahonnan - a közép-kínai Vuhanból - a világjárvány kiindult, a korlátozó intézkedések enyhítésével ismét nőtt a fertőzöttek száma. Dél-Koreában április óta a legtöbb napi új fertőzöttet regisztrálták, miután góc alakult ki egy nagybani piacon. Szombaton 62 új fertőzöttet jelentettek, így 12 715-re nőtt a SARS-CoV-2 nevű vírus által fertőzöttek száma a koreai járványügyi központ szerint. Újabb haláleset nem történt, így 282 maradt a vírus halálos áldozatainak a száma. A betegségből 11 354-en gyógyultak meg.

Kínából 17 új fertőzést jelentettek, valamennyien Pekingben fertőződtek meg. Új halálesetet nem jelentettek, így Kínában 83 500 fertőzött közül 4634-en haltak bele a Covid-19-betegségbe.

Indonéziából 1189 új fertőzöttet és 34 halálesetet jelentettek vasárnap, így az igazolt fertőzöttek száma 54 010-re, a halálos áldozaté pedig 2754-re nőtt.

Tokióban vasárnap 60 új koronavírusos fertőzést jelentettek, a legtöbbet a veszélyhelyzet május 25-i feloldása óta. A japán fővárosban fertőző gócok alakultak ki az éjszakai mulatókban és a zenés szórakozóhelyeken.

Indiában, a világ második legnépesebb országában (1,3 milliárd lakos), ahol az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a félmilliót, a haláleseté pedig 15 685, szakértők szerint a járvány még nem érte a csúcspontját. Július végére csak Újdelhiben 500 ezer lesz a fertőzöttek száma a becslések szerint, a város vezetése vasúti kocsikat, szállodákat és rendezvénycsarnokokat vesz igénybe a kórházak tehermentesítésére.

Pakisztánban az igazolt fertőzöttek száma 202 944, a haláleseteké pedig 4118 volt, a napi új fertőzések száma szombatról vasárnapra legalább 4072, a halálozásoké pedig 82 volt. Az ázsiai országban azután kezdett ismét erőteljesebben terjedni a járvány, hogy Imram Han kormányfő a múlt hónapban feloldotta kijárási korlátozásokat.     Az afrikai kontinens leginkább sújtott országából, a Dél-afrikai Köztársaságból szombaton egy nap alatt új 7210 fertőzöttet jelentettek, így a járvány kezdete óta a számuk eléri a 131 800-at, a 73 új halálesettel a járvány áldozatainak száma 2413 - közölte az egészségügy-minisztérium. Világszerte megközelítette a tízmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma, hét hónap alatt a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben közel félmillióan hunytak el, miközben a járvány által súlyosan érintett országok enyhíteni kezdek a korlátozásokon.

Világszerte megközelítette a tízmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma, hét hónap alatt a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben közel félmillióan hunytak el, miközben a járvány által súlyosan érintett országok enyhíteni kezdek a korlátozásokon.

A tízmillió fertőzött kis híján a kétszerese az évente feljegyezett súlyos influenzás megbetegedéseknek, míg a több mint 497 ezer haláleset nagyjából megegyezik az influenza okozta halálesetek éves számával az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A címlapkép forrása: Getty Images.     

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708